Vilken elleverantör har jag?

Hur vet jag vilken elleverantör jag har?

Är du en av de som ställer sig frågande kring hur man vet vilket elbolag man har? Att ta reda på vilken elleverantör du har är oftast enkelt.

Är det så att du nyligen flyttat och undrar vilket elavtal du har? Eller undar: vilket elnät (elnätsbolag) har jag?

Förmodligen har du redan tecknat ett elnätsavtal för gör man inte det finns det risk att elen bryts.

Det innebär att du troligen har ett anvisat elavtal och att du tillhör en av ca 800 000 svenskar som betalar för mycket för el. Elnätsföretaget som du har valt har då valt elbolag till dig och skickat dig vidare till ett elhandelsföretag som tar betalt för din elkonsumtion. Läs mer om anvisat elavtal.

TIPS! Se till att byta elavtal omgående för att slippa betala överpris.För att ta reda på vilket elbolag du har gör du följande:

1. Elfakturor (Elnät + Ellevernatör)
Ta fram dina elavtalsfakturor som du antigen får via papper eller e-brevlåda, som Kivra eller liknande. På ditt elavtal står både vilken elleverantör som du köper el av och vilket bolag som är elnätsägaren som du har (om du har samma) annars får du två separata fakturor.

Logga in på din internetbank och kolla kontoutdragen där står vilket elbolag du har.

2. Vilket elnät tillhör jag?
Elnätsavtalet styrs av de som äger elledningarna och ägarna är olika beroende på vart i landet man bor. Vattenfall är ett exempel på en stor aktör som äge en stor del av elnäten i Sverige. Om du är nyinflyttad och du inte gjort ett aktivt val av elavtal så kommer du att ha blivit tilldelad ett elvatal som kallas för ett "anvisat"eller "tillsvidareavtal" . Det får alla som inte gjort ett aktivt elval.

Oftast är det anvisade avtalet eller tillsvidareavtalet man blir tilldelat ett rörligt avtal via ellnätsleverantören. Detta får man om man inte väljer ett elavtal vid flytt eller när ditt gamla elavtal löpt ut. Du kan alltid kolla med bostadsrättsföreningen vilket elnätsavtal som finns.

Ta reda på Hur du får lägsta elpriset .

Bor du i villa så kolla elfakturorna, där bör allt framgå. Kolla på kartan elnätskartan för att få en bättre anvisning. Fyll där i vilken kommun du bor i så får du se på kartan vilken ellnätsleverantör du har.


Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efterBehöver du hjälp att hitta nytt elbolag?

Visste du att 11 procent betalar för mycket för el då de inte väljer elavtal. Fyll i dina uppgifter så hjälper jag dig hitta ett nytt elavtal. Jag heter Filip och är grundare av Elbyte.se.
Kan man välja elnätsleverantör?
Att välja eller byta elnätsleverantör är tyvärr inte möjligt. Elnätet ägs av bolaget och de bestämmer priserna. Vilket elvatal (den del som beror av din konsumtion) kan man välja själv. Vill du ha mer information kring svenska elmarknaden och hur el produceras i Sverige kan du klicka här

3. Externa parter
Använder du elauktionstjänster som köper och budar på el åt dig så brukar du alltid bli informerad på något vis om vilket elbolag som du har. Exempelvis via mejl eller fysiska brev. Där står klart och tydligt vilket elbolag som du har och vilket pris du betalar per kilowatt timme.

Få gedigna och bra tips på hur man kan jämföra elbolag och byta elbolag.

Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset Just nu

För hus

Beräknat på 18000 kwh /år

-


Jämför nu!

För Lägenhet

Beräknat på 5000 kwh /år

-


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Massa artiklar

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.