Vilken elleverantör har jag?

Hur vet jag vilken elleverantör jag har?

Är du en av de som ställer sig frågande kring hur man vet vilket elbolag man har? Att ta reda på vilken elleverantör du har är oftast enkelt.

Är det så att du nyligen flyttat och undrar vilket elavtal du har? Eller undrar: vilket elnät (elnätsbolag) har jag?

Förmodligen har du redan tecknat ett elnätsavtal för gör man inte det finns det risk att elen bryts.

Det innebär att du troligen har ett anvisat elavtal och att du tillhör en av ca 800 000 svenskar som betalar för mycket för el. Elnätsföretaget som du har valt har då valt elbolag till dig och skickat dig vidare till ett elhandelsföretag som tar betalt för din elkonsumtion. Läs mer om anvisat elavtal.

TIPS! Se till att byta elavtal omgående för att slippa betala överpris.

3 Steg för att ta reda på vilket elbolag du har

1. Elfakturor (Elnät + Ellevernatör)
Ta fram dina elavtalsfakturor som du antigen får via papper eller e-brevlåda, som Kivra eller liknande. På ditt elavtal står både vilken elleverantör som du köper el av och vilket bolag som är elnätsägaren som du har (om du har samma) annars får du två separata fakturor.

Logga in på din internetbank och kolla kontoutdragen där står vilket elbolag du har.

2. Vilket elnät tillhör jag?
Elnätsavtalet styrs av de som äger elledningarna och ägarna är olika beroende på vart i landet man bor. Ellevio, E-ON och Vattenfall är exempel på stora aktörer som äger en stor del av elnäten i Sverige. Om du är nyinflyttad och du inte gjort ett aktivt val av elavtal så kommer du att ha blivit tilldelad ett elavtal som kallas för ett "anvisat"eller "tillsvidareavtal" . Det får alla som inte gjort ett aktivt elval.

Oftast är det anvisade avtalet eller tillsvidareavtalet man blir tilldelat ett rörligt avtal via elnätsleverantören. Detta får man om man inte väljer ett elavtal vid flytt eller när ditt gamla elavtal löpt ut. Du kan alltid kolla med bostadsrättsföreningen vilket elnätsavtal som finns.

Ta reda på Hur du får bästa elavtalet.

Bor du i villa så kolla elfakturorna, där bör allt framgå. Kolla på kartan elnätskartan för att få en bättre anvisning. Fyll där i vilken kommun du bor i så får du se på kartan vilken elnätsleverantör du har.


Behöver du hjälp att hitta ditt elbolag?

Visste du att ca 15 % procent betalar för mycket för el då de inte väljer ett elavtal vid inflytt. Fyll i dina uppgifter så hjälper jag dig hitta ditt nuvarande elbolag och hitta ett nytt elavtal. Jag heter Filip och är grundare av Elbyte.se.

Elbytes expert


Kan man välja elnätsleverantör?
Att välja eller byta elnätsleverantör är tyvärr inte möjligt. Elnätet ägs av bolaget och de bestämmer priserna. Vilket elavtal (den del som beror av din konsumtion) kan man välja själv. Vill du ha mer information kring svenska elmarknaden och hur el produceras i Sverige kan du klicka här.

3. Externa parter
Använder du elauktionstjänster som köper och budar på el åt dig så brukar du alltid bli informerad på något vis om vilket elbolag som du har. Exempelvis via mejl eller fysiska brev. Där står klart och tydligt vilket elbolag som du har och vilket pris du betalar per kilowatt timme.

Få gedigna och bra tips på hur man kan jämföra elbolag och byta elbolag.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall


Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar