Varför ska man byta elavtal?

Vad är fördelarna?

Byta elavtal, varför?

Att byta elavtal är en viktigt del i processen för att spara pengar. Men det kan finnas andra anledningar till att byta elavtal.

Anledningen till att många byter elavtal är för att de flyttar till ny bostad. När man flyttar säger man då upp sitt gamla kontrakt och väljer ett nytt (om man inte flyttar med sitt elhandelsavtal). Idag är elpriset relativt lågt och det är elnätet som kostar snarare än konsumtionen, men har man ett större boende en villa exempelvis drar den mycket el per år och där kan man spara åtskilliga tusenlappar på att välja ett bra elavtal.

Vi har listat olika anlednignar till varför man byter elavtal:

1. Du har ett icke miljövänligt elavtal

Om det var länge sedan du valde elhandelsavtal tänker du möjligtvis inte på hur elbolagen anskaffar den elen som du åtagit sig att köpa enligt elavtalet och har eventuellt inte koll på om du har ett miljövänligt elavtal. Hur elen framställs får olika effekter på miljön och grön el på förnybara energikällor är att föredra, så som solel. Dogood El är ett företag som jobbar med 100 % eller välj ett annat elbolag som tänker på miljön i Elbytes (egna jämförelsetjänst)

2. Du har ett anvisat elavtal

Detta är ett resultat av att man inte gjort ett aktivt elaval. Gör man inte det kommer elnätsleverantörern att välja ett elavtal åt dig, vilket ofta är 25-45 % dyrare än ett normalt elavtal. Har du valt elavtal sedan du flyttade eller när ditt gamla gick ut? Om inte, se till att byta omgående så att du kan spara pengar. Här kan du snabbt och enkelt byta elavtal.

3. Du har flyttat eller ska flytta

Om du står i begrepp att flytta så gör man ofta rätt i att byta elavtal. Det går att flytta med sitt nuvarande elavtal, men genom att välja ett nytt elbolag kan man också spara pengar. Många elbolag erbjuder nykundsrabatter vilket är förmånligt för dig som ska byta elavtal.

Läs också Hur man byter elbolag.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar