Vad består elpriset av?

En förklaring av elpriset

Vad består elpriset av?

Många anser att allt som handlar om elpriser och elavtal är komplicerat och krångligt men det är det inte. För att kunna jämföra och hitta bästa elpriset bör man förstå vad elpriset består av. Denna artikel är skapad för att få dig att känna en klarhet kring vad elpriset består av för delar.

Elpriset består egentligen av två delar, en rörlig del och en fast. Den rörliga delen av elpriset beror på din konsumtion och när du konsumerar mer el så kostar det mer.

Det är alltid denna del av elpriset som du jämför för att hitta bästa och billigaste elpriset. Fri konkurrens råder om elpriset sedan 1996 och elpriset mäts alltid i öre/kwh (öre per kilowatt timme) och priset varierar allt från 40 – 100 öre per kilowatt timme. Priserna beror av ditt val av fast eller rörligt elpris.

Ta reda på Hur du hittar billig el

Den fasta delen däremot kan man inte förhandla bort utan det är den avgiften som man betalar till elnätsleverantör för ” din användning av elledningarna” och underhåll förknippat med dem. De fasta elnätspriserna kan variera beroende på vilket elbolag som äger ledningarna och i viss mån hur mycket man använder sig av dem.

För hus och andra bostäder kan vissa tider på dygnet vara dyrare vilket gör att elpriset i regel blir dyrare än för lägenhet exempelvis. Elnätsavgifterna kan man läsa om här: Elnätsavgifter betydelse.

Läs mer om Vad som är ett bra elpris och Hur man byter elbolag .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar