Ett bra elpris 2020

Vad ett bra elpris består av

Vad är ett bra elpris?

Ett bra elpris är ett elpris man inte betalar för mycket för, som har låg månadsavgift och ett lågt pris per kwh. Ett lågt elpris får man främst genom att jämföra elpriser och kontinuerligt byta elavtal för att slippa tillsvidareavtal. Denna guide analyserar vad som är ett bra elpris i detalj genom att bryta ned detta grundligt

Vad är ett bar elpris? Vad är ett bra elpris?

Elpriser 2019

Elmarknaden har sedan 1996 varit oreglerad när det kommer till val av elhandelsbolag. Många anser den svenska elmarknaden är komplicerad men det är den inte. Snabbt förklarat så köper elhandelsföretag (elleverantörer) el från elproducenter via elbörsen nordpol. Elhandelsbolagen säljer sedan vidare elen till konsumenter och företag. För att förstå vad som är ett bra elpris måste man förstå vad elpriset består av.

Vad består elpriset av?

Den består av en elnätsavgift + en elhandelsavgift (den rörliga delen som beror av din elförbrukning). Elleverantör kan vem som helst väja själv men elnätsavgiften kan man inte styra över utan den har elnätsföretagen monopolmakt på.

En stor del av problematiken är att den fasta elnätsavgiften har ökat kraftigt under de senaste 5 åren och blivit en större del av ditt elpris. Eftersom att den fasta delen är en stor del av elpriset så är det inte alltid mycket man kan göra. Elnätsavgiften beror på var i landet man bor och det gör också elhandelsbolagens priser.

Ta reda på Hur du får lägsta elpriset .

Elpriser för villor och lägenhet

För att ta reda på vad som är ett bra elpris bör du se över ditt boende. Elpriserna beror till stor del av vilket typ av boende som du har. De som bor i en lägenhet gör i snitt av med (3000-5000 kwh) per år.

Medans en villa kan ligga på allt mellan (9000-14000 kwh). Det betyder att elpriset är dyrare för villor eftersom de ofta konsumerar mer el. Däremot kan både lägenheter och villor spara pengar på att byta elavtal men villor sparar mer.

Välja fast eller rörligt elpris

En del av processen att få ett bra elpris handlar om att välja vilken typ av avtal man vill ha. Vad som är bäst att välja mellan rörligt och fastavtal är svårt att veta eftersom det beror av utbud och efterfrågan och väder mm. Vad som är bäst elpris beror av elprisernas prognos för framtiden. Vill man veta mer kan man läsa om rörligt eller fast elavtal här.

Ett bra elpris

Ett bra elpris bör alltså ha så låg rörlig del som möjligt eftersom det är priset som du själv kan styra över. Så hur kan man se elleverantörernas elpriser? Hitta bästa elpriset kan man göra genom att jämföra elpriser på olika sätt:

  1. Ringa alla elleverantörer och be dem skräddarsy ett pris.

  2. Gå till jämförelsesajter, förslagsvis elpriskollen.

Nummer två kommer att spara dig en hel del tid. Fördelen med elpriskollen är att den styrs av energimyndigheten som är en oberoende jämförelsesida.

Tips på elprisstrategi

En bra ide kan vara att först kolla vilken elleverantör som är billigast på elpriskollen och sedan ringa till dem för att förhandla om priserna. Kanske ta bort den fast avgiften eller liknande. Elbolagen är måna om att få nya kunder och man kan få väldigt bra ny kundrabatt om man är smart. Viktigt är dock att man inte sitter på långa uppsägningstider på sitt nuvarande elavtal. Innan du gör ett elbyte läs denna guide om hur man byter elbolag .

Det bästa elpriset

Det bästa elpriset på lång sikt får du genom att ständigt byta elavtal eller elbolag. Annars hamnar du på ett så kallat tillsvidare avtal eller anvisat avtal som är 25-40 % dyrare än det avtalet som du initialt valde.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset Just nu

För hus

Beräknat på 18000 kwh /år

11,4 öre

14,5 öre billigare än förra månaden

För Lägenhet

Beräknat på 5000 kwh /år

11,36 öre

15 öre billigare än förra månaden

Tips för att spara pengar Massa artiklar

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.