Vad är ett bra elpris?

Vad ett bra elpris består av

Bra elpris

Ett bra elpris är ett elpris man inte betalar för mycket för, som har låg månadsavgift och ett lågt pris per kwh. Ett lågt elpris får man främst genom att jämföra elpriser och kontinuerligt byta elavtal för att slippa tillsvidareavtal. Denna guide analyserar vad som är ett bra elpris i detalj genom att bryta ned detta grundligt.

Vad är ett bra elpris

Elmarknaden har sedan 1996 varit oreglerad när det kommer till val av elhandelsbolag. Många anser den svenska elmarknaden är komplicerad men det är den inte. Snabbt förklarat så köper elhandelsföretag (elleverantörer) el från elproducenter via elbörsen nordpol. Elhandelsbolagen säljer sedan vidare elen till konsumenter och företag. För att förstå vad som är ett bra elpris måste man förstå vad elpriset består av.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Vad består elpriset av?

Den består av en elnätsavgift + en elhandelsavgift (den rörliga delen som beror av din elförbrukning). Elleverantör kan vem som helst välja själv men elnätsavgiften kan man inte styra över utan den har elnätsföretagen monopolmakt på.

En stor del av problematiken är att den fasta elnätsavgiften har ökat kraftigt under de senaste 5 åren och blivit en större del av ditt elpris. Eftersom att den fasta delen är en stor del av elpriset så är det inte alltid mycket man kan göra. Elnätsavgiften beror på var i landet man bor och det gör också elhandelsbolagens priser.

Ta reda på Hur du får lägsta elpriset .

Elpriser för villor och lägenhet

För att ta reda på vad som är ett bra elpris bör du se över ditt boende. Elpriserna beror till stor del av vilket typ av boende som du har. De som bor i en lägenhet gör i snitt av med (3000-5000 kwh) per år.

Medan en villa kan ligga på allt mellan (9000-14000 kwh). Det betyder att elpriset är dyrare för villor eftersom de ofta konsumerar mer el. Däremot kan både lägenheter och villor spara pengar på att byta elavtal men villor sparar troligtvis mer.

Välja fast eller rörligt elpris

En del av processen för att få ett bra elpris handlar om att välja vilken typ av avtal man vill ha. Vad som är bäst när det gäller att välja mellan rörligt och fastavtal är svårt att veta eftersom det beror på utbud och efterfrågan och väder med mera. Vad som är bäst elpris beror på elprisernas prognos för framtiden. Vill man veta mer kan man läsa om rörligt eller fast elavtal här.

Ett bra elpris

Ett bra elpris bör alltså ha så låg rörlig del som möjligt eftersom det är priset som du själv kan styra över. Så hur kan man se elleverantörernas elpriser? Hitta bästa elpriset kan man göra genom att jämföra elpriser på olika sätt:

  1. Ringa alla elleverantörer och be dem skräddarsy ett pris.

  2. Gå till jämförelsesajter, förslagsvis Elbytes jämförelsetjänst.

Nummer två kommer att spara dig en hel del tid. Fördelen med Elbyte är att den styrs av två ekonomer med stort sparintresse som skapat en så användarvänlig jämförelsesida som möjligt.

Tips på elprisstrategi

En bra ide kan vara att först kolla vilken elleverantör som är billigast på Elbyte. Viktigt är att man inte sitter på långa uppsägningstider på sitt nuvarande elavtal. Innan du gör ett elbyte läs denna guide om hur man byter elbolag.

Det bästa elpriset

Det bästa elpriset på lång sikt får du genom att ständigt byta elavtal eller elbolag. Annars hamnar du på ett så kallat tillsvidare avtal eller anvisat avtal som är 25-40 % dyrare än det avtalet som du initialt valde.

Behöver du hjälp att förstå vad ett bra elpris är?

Ingen fara, fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig på att förstå och hitta ett bra elpris utifrån dina preferenser.

Var denna guide till hjälp?

hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar