Hur Mycket El Förbrukar En Tvättmaskin?

Hur mycket kWh drar en tvättmaskin?

Sitter du och funderar på hur mycket el drar en tvättmaskin & torktumlare? Här kan du finna svaret på det och råd för att hantera det.

En tvättmaskin är en pryl i hemmet som många anser är en stor eltjuv och påverkar din totala elförbrukning. Olika tvättmaskiner drar olika mycket och det kan variera. Nyare modeller drar mindre el än gammal- såklart. Det man brukar säga är att en tvättmaskin drar mellan 1 kwh - 2 kwhberoende på vilken tvättmaskin man har. Att värma upp vattnet i din tvättmaskin är den största eltjuven när det kommer till att tvätta. Kan man sänka temperaturen kan man spara energi på det. Kör man två tvättar i veckan och har en relativt ny tvättmaskin kommer det att dra cirka 156 kWh per år. Hur ofta bör man tvätta då?
Det går inte att svara på eftersom det varierar en barnfamilj tvättar förmodligen avsevärt mer än en ensamstående. Det man ska ha i åtanke är att man inte tvättar för ofta med halvtomma tvättar. Så de bästa råden är:

1. Ha alltid en full tvättmaskin
2. Sänk tvättemperaturen om det går.


Läs också Så enkelt kan du sänka dina elkostnader

Hur mycket energi går det åt att driva en torktumlare i en timme?

Torktumlare är lite mer energikrävande än tvättmaskiner. Olika torktumlare drar olika mycket men en normal torktumlare drar cirka 2-10 kwh per körning. Det årliga priset kan därför variera kraftigt men kör man den frekvent kan det lätt bli mellan 800 -1200 kwh per år beroende på torktumlare.


Läs också Hur mycket el drar golvvärme?

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar

Elbyte.se - Jämförelse av elavtal.