Elpris timme för timme?

Timpris el

Timpris på el - ska man välja el på timmen?

Elpris på timme har blivit något av det hetaste ämnet inom elbranschen under 2021 då det nu är flera aktörer som erbjuder timavtal på el.

I den här artikeln vill vi att du ska få en uppfattning kring om timpris är något för dig

Vad är timpris för något?

Att betala för elen per timme innebär att du som konsument nyttjar det aktuella spotpriset på el och betalar det som elen kostar för närvarande. Spotpriset på el är det rörliga elpriset som elbolagen kan köpa elen för varje timme.

Spotpriset bestäms senast dagen innan vilket gör att man kan förutse morgondagens spotpris. Kopplingen här nu till varför det kommit smarta appar från Dogood El, Greenely och Tibber där man kan se timpriset på förhand är nu tydligt. Att på förhand och i realtid se det aktuella elpriset gör ju att om man är disciplinerad kan dra nytta av alla svängningar i elpriset. När många är hemma och igång som mest (på morgonen mellan 06.00 och 08.00 och på eftermiddag-kväll mellan 16-20) är efterfrågan på elpris som högst.

För & Nackdelar med timpris på el


Fördelar
  • Det gör att vi får en mer jämn belastning på vårt elnät. Vilket är bra då vi haft elbrist och behövt slå på icke miljövänliga alternativ för att kunna leverera el när det är för hög belastning på elnätet.
  • Om du är disciplinerad och klarar av att göra en ordentlig omställning eller jobbar natt så kan du tjäna bra på att inte använda el under de timmar när folk använder det mest.
  • Har du någon pryl hemma som förbrukar mycket el, så som elbil, kan du välja att ställa in så den laddar om natten
  • När elpriset går upp så finns det får många en smärtgräns i vad man kan tänka sig att betala. Timpriset gör så att du med en begränsad budget får en chans att begränsa utgifterna.
  • Medvetenheten kring elpriset och elbranschen ökas. Ju flersom intresserar sig för elbranschen desto bättre. Elen är en tjänst som är lätt att ta för given men som bygger på en avancerad infrastruktur där samhället och staten gör stora satsningar för att vi alltid ska ha tillgänglig el.
Nackdelar
  • Det är oftast inte bara en elbil som man har i hemmet utan man kanske värmer upp ett helt hus med värme och golvvärme som kan vara svårare att stänga av vid tidpunkter då det är dyrt.
  • Ibland kan det vara skönt att kunna köra diskmaskin och tvättmaskin även de tider när många andra gör det utan att behöva kolla en app om det är billigt.

Ett elbolag med rörligt elpris per timme är Greenely, läs mer här
Sammanfattning

Vår sammanfattning om timpris Precis som att många tidigare tagit ställning kring fast eller rörligt elpris måste många nu ställa frågan till sig själva, kring vilket rörligt elpris man vill ha. Om timpris passar för dig beror på hur mycket du vill ägna dig åt att använda smarta produkter och förstå elbranschen.

Dessutom kan det vara en kostnadsfråga där du kan spara gott om pengar om du är riktigt disciplinerad kring ditt elanvändande och inte har stora energitjuvar som står på jämnt. Att undvika peak tiderna, särskilt mellan 16-20 på eftermiddagen kan vara nödvändigt för att du ska tjäna på timavtal med timpris.

Det mest lönsamma elavtalet har varit rörligt elavtal med kampanjpris så jämför med ett sådant elavtal och testa timpris för att se om du får billigare eller högre elkostnader. Vi gillar innovation på Elbyte.se och det är roligt att det kommer nya sorters elavtal som ger konsumenterna mer möjligheter till att ta mer individanpassade beslut.


Vill du ha smarta tips?

Få kontinuerliga uppdateringar om smarta tips, råd, erbjudanden, guider och framförallt hur du kan minska din elkonsumtion.
Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter
Läs också Hur man byter elbolag.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 67,76 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Anläggnings-id

Anläggnings-id

För att byta elavtal måste du ha ett anläggnings-id. Detta nummer fungerar som en unik identifierare för dig som står på elnätsavtalet. Artikeln förklarar hur du hittar detta ID på din elmätare eller elfaktura.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.