Elpris timme för timme

Ska man välja el per timme? Om du är beredd att följa när elpriset är lägre och har möjlighet att styra din elförbrukning till dygnets billigare timmar är timpris på el det rätta valet.

Spotpris på timme har blivit något av det hetaste ämnet inom elbranschen under de senaste åren då det nu är flera aktörer som erbjuder timprisavtal på el. Greenely och Tibber är även exempel på helt nya elbolag som erbjuder spotpris per timme under dygnet.

I den här artikeln vill vi att du ska få en uppfattning kring om timpris på el är något för dig och i så fall ska du välja den kampanj vi har på Greenely just nu.

Deras timprisavtal kommer med en rabatt på månadsavgiften via vår kod och blir därmed det billigaste elavtalet per kwh om man räknar in all elkostnad. Timpris på el är en mycket smart lösning för att få elen billigare i tider som dessa med stor efterfrågan i Nordeuropa och lågt totalt utbud.

Se vår video om timpris el:
Vad är elavtal med timpris för något?

Att betala för med timprisavtal innebär att du som konsument nyttjar det aktuella spotpriset på el i öre kwh och betalar det som elen kostar för närvarande. Timprisavtal baseras på spotpriset från Nord Pool och spotpriset på el är det rörliga elpriset som elbolagen kan köpa elen för varje timme.

Spotpriset bestäms senast dagen innan vilket gör att man kan förutse morgondagens spotpris. Kopplingen till varför det kommit smarta appar från Greenely och Tibber där man kan se timpriset på förhand är nu tydligt. Att på förhand och i realtid se aktuella elpriser gör ju att om man är disciplinerad kan dra nytta av alla svängningar på elen.

När många är hemma och igång som mest under dygnet (på morgonen mellan 06.00 och 08.00 och på eftermiddag-kväll mellan 16-20) är efterfrågan på spotpriset som högst.

Priserna på el varierar för varje timme och i Sverige finns 4 olika elområden där spotpriset (det pris elbolagen köper för). Detta elpris per område kallas SE1, SE2, SE3 och SE4.

Det går alltså att få olika timpris på spotpriset varje timme beroende på vart du bor någonstans i Sverige.

Att följa elbörsen kan vara något av en utmaning på egen hand och hur man skulle ha någon chans till att göra detta effektivt var vanliga frågor från kunderna. Därför kom appar som Greenely och Tibber där de visar dagens priser på förhand så att du ska veta vilken tid på dygnet elen är billigare.

Inte nog med det så erbjuder deras appar en möjlighet att ställa in så man kan ladda sin elbil per automatik när priset är som billigast. Det innebär att du kan fokusera på att optimera din elförbrukning i hemmet istället.

Med tanke på att elpriset har gått upp så markant under 2022-2023 så är återkomsten av timpris på el väldigt väl koordinerat från de bolagen som lanserat. Det kan mycket väl vara som så att Sveriges historiska fördel av att få billig energi från kärnkraft utan att övriga Europa efterfrågade särskilt mycket från oss är borta för ett bra tag och då gäller det att göra det bästa av situationen för att komma ner i priset och spara pengar.

Med tanke på att målet verkar vara att vår fordonsflotta ska bytas ut till elbilar och att industrin använder el vid arbetstider så kommer nog inte trycket på el under de billigare timmarna minska.

Det är ju många som redan nu lägger tid på dygnet kring att tänka på energi och är behöver ett alternativ. Priset på el går att påverka och vi tycker att alla ska testa timprisavtal just nu för att jämföra med tidigare räkningar och se om man kommer ner i pris.

Vad är elavtal med timpris för något?

Timbaserat elpris Rörligt elpris Fast elpris
Fördel Möjlighet till lägre priser under låg efterfråganFlexibilitet: Priset varierar beroende på marknadenStabilitet: Priset förblir oförändrat över tid
Fördel Belöning för att använda el under lågprisperioderMöjlighet att utnyttja prisdippar Förutsägbarhet: Du kan planera din budget exakt
Fördel Kan spara kostnader genom att flytta elanvändningPotentiell nytta vid prisfall Skydd mot prisspikar under hög efterfrågan
Nackdel Oregelbundna eller oförutsägbara räkningarRisk för högre priser vid hög efterfråganMissa potentiella lägre priser vid låg efterfrågan
NackdelKräver noggrann övervakning av prissättning och schemaPrisspikar under hög efterfråganKan vara dyrare i jämförelse med rörliga priser vid låg efterfrågan
Nackdel Kan vara komplicerat att anpassa livsstilen och rutinerBehov av att kontinuerligt följa marknadenBegränsad möjlighet att dra nytta av marknadsvariationer

Smarta taktiker för användning av timbaserat elpris

Taktiker Förklaring
Utför energikrävande aktiviteter vid lågprisPlanera att använda energiintensiva apparater eller aktiviteter under lågprisperioder för att spara kostnader.
Undvik energiförbrukning vid högprisFörsök att undvika att använda energiintensiva apparater eller aktiviteter under högprisperioder för att minska kostnaderna.
Använd smarta hemautomatiseringssystemInstallera smarta hemautomatiseringssystem för att schemalägga och automatisera energianvändningen i enlighet med lågprisperioder.
Övervaka elpriserna Håll koll på elpriserna i realtid eller använd en app för att fatta informerade beslut om när du ska använda el.
Anpassa livsstil och rutinerJustera dina rutiner för att dra nytta av lågprisperioder genom att exempelvis planera matlagning eller duschning under dessa tider.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

För & Nackdelar med timpris på el


Fördelar
  • Det gör att vi får en mer jämn belastning på vårt elnät. Vilket är bra då vi haft elbrist och behövt slå på icke miljövänliga alternativ för att kunna leverera el när det är för hög belastning på elnätet.

  • Om du är disciplinerad och klarar av att göra en ordentlig omställning till timpris på el eller jobbar natt så kan du tjäna bra på att inte använda el under de timmar när folk använder el mest.

  • Har du någon pryl hemma som förbrukar mycket el per kwh, så som en elbil eller elcykel, kan du välja att ställa in den så den laddar om natten.

  • När elpriset går upp så finns det för många en smärtgräns i vad man kan tänka sig att betala per månad. Timpriset gör så att du med en begränsad budget får en chans att begränsa utgifterna genom att styra din förbrukning.

  • Medvetenheten kring elpriset och elbranschen ökas. Ju fler som intresserar sig för elbranschen och vet att man kan få el till olika priser under olika timmar på dygnet desto bättre. Elen är en tjänst som är lätt att ta för given men som bygger på en avancerad infrastruktur där samhället och staten gör stora satsningar för att vi alltid ska ha tillgänglig el.

  • Med timpris så får de personer som tidigare trott att de sparat pengar genom att nyttja mindre el under morgon och kväll när många andra är hemma faktiskt ett spotpris som är helt och hållet rörligt. Ett vanligt rörligt elavtal från Nord Pool är egentligen ett snitt av hela månaden och ändras ju bara en gång per månad.
Nackdelar
  • Det är oftast inte bara en elbil som man har i hemmet utan man kanske värmer upp ett helt hus med värme och golvvärme som kan vara svårare att stänga av vid tidpunkter då det är dyrt och man måste förbruka el.

  • Ibland kan det vara skönt att kunna köra diskmaskin och tvättmaskin även de tider när många andra gör det utan att behöva kolla i en app om det är billigt. Egentligen kan man ju tycka att elen borde vara så pass billig att man ska kunna ha ett vanligt rörligt elavtal och få energi till ett bra pris oavsett vilka timmar man använder el. Tidigare så har ju timprisavtal varit en ickefråga men med en stor mängd nya elprodukter och minskad efterfrågan har den blivit relevant igen.

Vem sparar pengar på ett rörligt elavtal per timme i öre kwh

Vår sammanfattande slutsats om timpris på el är att de flesta kan tjäna pengar på att ha timprisavtal. Det beror dock på om du är beredd att göra den uppoffringen som krävs, annars finns det utmärkta vanliga rörliga elavtal med rabatt där elen går att få med en rabatt där du kan spara mer pengar.

Bara att du läst denna artikel såhär långt innebär att du är intresserad av att sänka din elkostnad och då måste du även jämföra timprisavtal och byta till något som passar dig. Timpris på el gör då även att du tänker mer på styra din förbrukning och passar sig så man inte förbrukar för mycket och betalar för onödig uppvärmning.

Precis som att många tidigare tagit ställning kring rörligt eller fast elpris måste många nu ställa frågan till sig själva, kring vilket rörligt pris man vill ha. Timpris från elbörsen kan mycket väl vara billigast och är ett smart alternativ för dig som vill använda smarta produkter och förstå elbranschen.

Dessutom kan det vara en kostnadsfråga där du kan spara gott om pengar om du är riktigt disciplinerad kring ditt elanvändande av timpris och inte har stora energitjuvar som står på jämnt. Att undvika peak tiderna, särskilt mellan 16-20 på eftermiddagen kan vara nödvändigt för att du ska tjäna på timavtal med timpris och sänka din elkostnad (inkl. kostnad för elcertifikat).

Det mest lönsamma elavtalet har varit rörligt elavtal med kampanjpris så jämför med ett sådant elavtal och testa timpris i minst tre månader för att se om du får billigare eller högre elkostnader. Vi gillar innovation på Elbyte.se och det är roligt att det kommer nya sorters elavtal som ger konsumenterna mer möjligheter till att ta mer individanpassade beslut och få elen billigare.


Vill du ha smarta tips?

Få kontinuerliga uppdateringar om smarta tips, råd, erbjudanden, guider och framförallt hur du kan minska din elkonsumtion.

elbytes expert

Läs också Hur man byter elbolag.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar