Vad betyder ett spotpris på el

Vad är elens spotpris för något och när ändras det?Spotpriset är elpriset på Nord Pool

Att ha koll på spotpriset är en förutsättning för att du ska kunna förstå elpriset och vad som ligger till grund för det elpris du betalar varje månad. Spotpriset är det elpriset som bestäms på den gemensamma elmarknaden Nord Pool. Här säljer och köper elbolagen el och dagens elpris bestäms på förhand dagen innan, mitt på dagen. Det är det genomsnittliga spotpriset från förra månaden som avgör spotpriset som ligger till grund för det rörliga elavtalet. För att se det spotpriset så gå in i vår jämförelsetjänst och kolla vad spotpriset ligger på i prisspecifikationen. När du tecknar rörligt elavtal hos oss ändras det spotpriset varje månad medan du har kvar rabatt (villkor oftast 12 månader) / påslag på samma nivå som du tecknade avtalet. Om du vill nyttja det dagliga spotpriset ska du välja elavtal med timpris. Bolag som har detta i vår tjänst är DoGood EL, Cheap Energy och Greenely.

Spotpriset är något som rör sig upp och ned i en kurs baserat på utbud och efterfrågan.

Vi har listat upp vad du behöver veta kring spotpriset.

1. Spotpriset för dig med rörligt elavtal är baserat på ett genomsnittspris från förra månadens alla dagar.

2. Om du använder dig av timavtal så kan du se och nyttja det aktuella elpriset. Du får elpriserna dagen innan och kan beräkna när det är billigast att använda din el.

3. Spotpriset avgör vad elbolagen erbjuder dig för elpris. Sen beror det slutgiltiga elpriset till dig som kund på vad för påslag och månadsavgifter eller rabatter just ditt elbolag har. Det är därför vi inte har ett enda elpris till alla kunder i Sverige och varför det lönar sig att jämföra vilket elavtal som här bäst pris, dvs. vilka som är mest generösa med sina rabatter.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review

Se vår video om spotpris el:Olika spotpriser per elområde

Elspotpris skiljer sig ofta mellan områden, om du bor i norra Sverige har du ofta billigare el än i södra Sverige. Det har att göra med att mer el produceras i norr tack vare all vår fantastiska vattenkraft. Det finns många stora älvar som Dalälven som producerar enorma mängder el. Det gör att elpriserna i norr drivs ner. I elområde 3 som inbegriper Stockholm, Göteborg, Örebro, Linköping, Norrköping etc så är elpriset dyrare men det finns en del sjöar med bra vattenproduktion som Vänern, Vättern och Hjälmaren. Det finns även en del aktiva kärnkraftverk som gör att det kontinuerligt kan slås på el i elnätet.

Nackdelen än så länge med vind- och vattenkraft är att den inte når samma tillförlitlighet och kontinuitet som kärnkraftverk och då man inte sparar el från dessa källor så måste elnätet använda andra energikällor. Det är därför man kan läsa om att spotpriset i elområde 4, som inbegriper hela Skåne och en del av Halland samt Småland, sticker i höjden när vindkraftverken står stilla och att man måste slå på t.ex. oljekraftverk istället, då det inte finns massa kärnkraftverk kvar med tillräcklig produktionskapacitet.

Vad påverkar spotpriset

Vi rankar här de viktigaste anledningarna till det som bestämmer ditt elpris. Många talar nu om att elpriset har en 75 % potential att stiga uppåt de kommande åren och att en stor el av vår inflationsökning kan bero på elpriset. Varför är det så?

Se elavtal

1. Den viktigaste orsaken enligt oss på Elbyte.se är den europeiska politiken. Precis som med många andra frågor så är det Europa gemensamt som sätter agendan. Ett annat land som påverkar elbörsen Nord Pool är Tyskland (då man importerar el från Norden) och där har man tagit stora beslut mot 100 % grön el genom att lägga ned all kärnkraftverk. En stor satsning där man också jobbar stenhårt med att förbättra sina miljövänliga alternativ. Än så länge har man dock behövt använda mycket kolkraftverk och rysk gas för att täcka upp för den elen som kärnkraftverken tidigare stod för. Eller så köper de el från Sverige och då blir det högre efterfrågan och dyrare elpris även för dig här i Sverige då det blir minskat utbud av tillgänglig el.

2. Svensk politik bestämmer härnäst. Vilka satsningar är det som görs på våra elnät? Underhåller man bara det som existerar eller ökar man mängden el som kan förflyttas eller avstånden som elen kan färdas? När elpriserna var på rekordhöga nivåer vintern 2021-2022 så gick Socialdemokraterna ut och lovade att det skulle byggas mer vindkraftverk i havet. Hur mycket el bidrar en sådan satsning med och löser den problemet med att elnäten behöver regelbunden el.

3. Väderförhållandena. När det är vinter och vattnet fryser till is minskar mängden tillgänglig vattenkraft. När det är torrt ute så fylls inte våra vattenmagasin på. Blåser det tillräckligt för att vindkraftverken ska producera optimalt.

4. Innovationskraft. Om vi gör många gröna satsningar i Europa så borde effektiviteten gå framåt exponentiellt. Detta har t.ex. visat sig när det gäller solceller som kan vara nog så effektivt även här uppe i norra delen av jordklotet. Kan vi få upp jämnheten i turbinerna så att vi kan generera mer jämn produktion av el så kommer vi få ett lägre kontinuerligt elpris och inte så mycket toppar och dalar.

5. Råvarupriser (så länge vi inte löser mer effektiv grön elproduktion) Om priset på gas för närvarande går upp i vårt närliggande Europeiska elområde så betyder det att de länder som importerar gas i stora mängder (t.ex Tyskland) vänder sig till Norden och köper el som producerats på andra sätt.

Läs vidare Varför är elpriserna så höga?

Dagens spotpris på el

Nedan ser du dagens spotpris på el på elhandelsbörsen Nord Pool. Nordpols elpriser uppdateras varje dag. Spotpriset handlas dagen före den säljs.

Stockholm

Områdeskod SE3

- 272,11 öre/kWh

Malmö

Områdeskod SE4

- 272,11 öre/kWh

Sundsvall

Områdeskod SE2

- 240,91 öre/kWh

Luleå

OmrådeskodSE1

- 240,91 öre/kWh


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 284,28 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Välja Elbolag Vid Flytt

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Många vill energieffektivisera sina hem och att se över hushållsprylars energikonsumtion är en del. Läs om tvättmaskinen och hur du kan göra för att optimera.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.