Vad drar mest el i hemmet?

Enkla sätt att sänka elkostnaderna (Alla kan göra)

Sänk energikostnaderna

Funderar du på hur jag kan spara el & energi i min bostad (villa & lägenhet)? Du kan spara pengar pengar på el enklast genom att fullfölja alla eller några av våra energibesparingsåtgärder.

Elen är rekorddyr och det är dyrt för många hushåll att konsumera el just nu. Det finns flera orsaker till att elen är dyr just nu men framför allt på grund av omvärldsläget. Även om elen är dyr finns det konkreta råd som du som konsument kan göra för att sänka dina elkostnader.

Vad drar mest el i ett hus?
De två saker som drar mest el i ett normalt hem är uppvärmning av bostaden (villa och lägenhet) och uppvärmningen av varmvatten. Uppvärmning av varmvatten sker exempelvis genom aktiviteter som dusch, tvätt och disk.

Sänk värmen
Så se till att sänka värmen i din fastighet. I vissa rum där du befinner dig mycket kan du kanske ha lägre värme i eftersom du inte är där så mycket. Så slipper systemet arbeta för att värma det rummet. Se till att stänga dörren så varje rum får en lokal temperatur. En normal temperatur i ett hus varierar mellan någonstans 18-21 grader. Allt högre än det kommer att kräva extra mycket el för att värma upp. Fryser man kan man då ta på sig mer kläder. Samma sak gäller för eluppvärmda badrumsgolv. Här är en bov som kan dra mycket el. Sänk den eller stäng av helt för att reducera din konsumtion av el.

Byt värmesystem
Om du exempelvis har en elpanna i ditt hus så är detta ett bra tillfälle att byta ut den. El elpanna drar oerhört mycket el och besparingen kan bli väldigt stor om man byter ut den. Välj en luftvärmepump som kostar allt från mellan 30-100 tusen kronor. Eller om man har villa så kan man investera i bergvärme.

Har man en kamin är detta ett ypperligt tillfälle att kunna dra ned på den övergripande värmen i bostaden för att kunna ersättas med kaminen.

Tätning & Isolering
Bor du i en villa som är gammal kan tätning av fönster och dörrar vara en åtgärd som kan göra stor skillnad. Det gör att man kan bibehålla lite av den värmen som producerar i huset. Stänga vindsdörren kan också vara en åtgärd eftersom det handlar om att stänga innevärmen så att den behålls. Vissa äldre hus kan gynnas av en förbättrad isolering. Det finns olika verktyg för att se läckagen bland annat med värmekamera. D

Byt ut vitvaror
Se över dina vitvaror. Gå igenom de för att frosta av de och ta bort damm och annat bakom de. Är de dessutom väldigt gamla kan det vara ett bra läge att byta ut dem. Idag finns väldigt energisnåla vitvaror som gör hemmet än mer energismart. Även torkskåp och torktumlare är något som du helt och hållet kan slopa. Köp en tvättlina eller ställ som du kan hängtorka tvätten på.

Belysning
Även om belysning står för en liten del av den totala energiförbrukningen i en bostad så kan man göra skillnad genom att exempelvis byta ut gamla lampor till ledlampor, samt att man är noga med att släcka lampan i rummet som man inte är i. I riktigt tuffa tider kan man använda ledlamport på batteri.

Tvättmaskin
Tvättmaskinen drar egentligen bara el när den ska värma upp tvätten. Så kan man tvätta i kallt vatten som är vanligt utomlands så kan man undkomma en del kostnader. Annars se till att tvätta fulla tvättar. Välj ekoprogram om det finns då dessa är anpassade för att vara energieffektiva. Läs här hur mycket en tvättmaskin kan dra i el

Diskmaskin Har du en normal diskmaskin, så kan man också där välja eco läget. Det sparar energi men kan ta lite längre tid men sänker dina elkostnader.

Duschen
Dusch. Duscha kortare tider och inte med lika varmt vatten. Duschen kan vara en riktig elbov speciellt om du duschar länge. Är man dessutom många i hushållet som ska duscha är det extra viktigt med kortare duschtider. Tvätta händerna i kallt vatten är ett annat tips.

Teknik och sladdar
Du kan även dra ut sladdar vars apparaturer inte används. Detta är egentligen ingen superförändrare men om man ändå inte använder tv:n på övervåningen så dra ut sladden. Ofta har TV ett stand by läge som gör att den kan dra ström. Samma med datorer. Stäng av de. Det bör poängteras att vissa tv apparater inte drar någon ström när kontakten är i. Samma gäller med vissa typer av laddningsenheter som till telefoner eller datorer. Oftast har nya laddare bättre möjlighet till att inte dra ström när de är i kopplade.

Laddning av elbil
Har du en elbil och du kör långa distanser där din bil behöver laddas upp mycket vid hemkomst se då till att skaffa dig ett elavtal som är mest fördelaktigt för detta syfte. Det finns två olika elavtal som kan vara värt att nämna rörligt timpris och rörligt elpris. Skillnaden är att den ena mäts per timme och den andra inte. I vissa fall kan det vara fördelaktigt att ha ett timpris om man kräver mycket el och kan styra om konsumtionen av el till tider då elen är billig, oftast på natten.

Installera solceller
Detta är en mer långsiktig strategi för att få ned dina elkostnader. Detta kräver lite kapital för denna investering men om elpriserna kommer stiga framöver så kan detta vara en välvärd investering. Dock brukar solceller under vintertider inte generera tillräckligt med el för att försörja hemmet.

Smart apparatur
Det finn en del olika tekniska prylar du kan köpa som mäter och gör så att du kan spara pengar på el. Se även tips på bästa produkterna med låg elförbrukning och som gör dig energieffektiv.

Cad kan du spara på att göra dessa åtgärder? Det finns mängder med pengar att spara på detta. Genom att sänka temperaturen i din villa eller lägenhet med 1 grad kan reducera din förbrukning med

Läs Elpris prognosen framöver 2024 .

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar