Skattereduktion

Sök skattereduktion för dina solceller

Senast uppdaterad: 13 januari, 2022

Så söker du skattereduktion för dina solceller

Investeringsstödet ersatt av skattereduktion fr o m 2021. Hur funkar det här med skattereduktion då för just dig? Det är som så att när du har solceller så kan de producera ett överskott som går att säljva vidare till det övriga elnätet och då får du en skattereduktion på 60 öre / kWh. Själva skattereduktionen sker när du gör avdrag för den i din inkomstdeklaration som lämnas in året efter själva produktionen skett. Detta innebär i sin tur att du måste ha en inkomst att dra av gentemot. Så om du exempelvis äger en villa med solceller i trädgård eller om du har solcellerna på taket, eller om du kanske har en solcellsfarm ska du här passa på om du får el över i din produktion till det egna bruket. Det är inte heller förvånasvärt då Sverige är ett gynnsamt land för solceller, även om solen inte är framme så kan du producera el via dina solceller och inte heller går de sönder för att det är för varm temperatur. Dessutom blir solcellerna bättre för varje år då mycket pengar flyter in i utvecklingen av dem. För mer information angående skattereduktion så kan ni kontakta Skatteverket.

Fram till 2021 kunde man till och med söka investeringsbidrag (solcellsbidrag) från staten för att köpa solceller. Detta innebar att du kunde få avdrag på den lejda arbetsbördan. Man kunde få investeringsstöd på upp till 30 % av totalkostnaden.

Se idag istället till att göra ansökan om skattereduktion så fort som ett år har gått efter att du har bestämt dig för att installera solceller i ditt hem och producerat överskott som du sålt till elnätet. Detta för att det kan ta lång tid för handläggningstid samt att det finns en begränsad summa per år som portioneras ut till dem som är snabbast att söka. Skattereduktion ersätter rot-avdraget på cirka 9 %. Skattereduktionen kommer vara 15 procent för solceller och 50 procent för lagring av egenproducerad elenergi samt laddning av elfordon och man kan som mest få 50 000 SEK per person och per år.

Läs också Är Solceller Lönsamt? .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 108,26 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Anläggnings-id

Anläggnings-id

För att byta elavtal måste du ha ett anläggnings-id. Detta nummer fungerar som en unik identifierare för dig som står på elnätsavtalet. Artikeln förklarar hur du hittar detta ID på din elmätare eller elfaktura.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.