Skattereduktion

Sök skattereduktion för dina solceller

Senast uppdaterad: 13 januari, 2022

Så söker du skattereduktion för dina solceller

Investeringsstödet ersatt av skattereduktion fr o m 2021. Hur funkar det här med skattereduktion då för just dig? Det är som så att när du har solceller så kan de producera ett överskott som går att säljva vidare till det övriga elnätet och då får du en skattereduktion på 60 öre / kWh. Själva skattereduktionen sker när du gör avdrag för den i din inkomstdeklaration som lämnas in året efter själva produktionen skett. Detta innebär i sin tur att du måste ha en inkomst att dra av gentemot. Så om du exempelvis äger en villa med solceller i trädgård eller om du har solcellerna på taket, eller om du kanske har en solcellsfarm ska du här passa på om du får el över i din produktion till det egna bruket. Det är inte heller förvånasvärt då Sverige är ett gynnsamt land för solceller, även om solen inte är framme så kan du producera el via dina solceller och inte heller går de sönder för att det är för varm temperatur. Dessutom blir solcellerna bättre för varje år då mycket pengar flyter in i utvecklingen av dem. För mer information angående skattereduktion så kan ni kontakta Skatteverket.

Fram till 2021 kunde man till och med söka investeringsbidrag (solcellsbidrag) från staten för att köpa solceller. Detta innebar att du kunde få avdrag på den lejda arbetsbördan. Man kunde få investeringsstöd på upp till 30 % av totalkostnaden.

Se idag istället till att göra ansökan om skattereduktion så fort som ett år har gått efter att du har bestämt dig för att installera solceller i ditt hem och producerat överskott som du sålt till elnätet. Detta för att det kan ta lång tid för handläggningstid samt att det finns en begränsad summa per år som portioneras ut till dem som är snabbast att söka. Skattereduktion ersätter rot-avdraget på cirka 9 %. Skattereduktionen kommer vara 15 procent för solceller och 50 procent för lagring av egenproducerad elenergi samt laddning av elfordon och man kan som mest få 50 000 SEK per person och per år.

Läs också Är Solceller Lönsamt? .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 284,28 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Välja Elbolag Vid Flytt

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Många vill energieffektivisera sina hem och att se över hushållsprylars energikonsumtion är en del. Läs om tvättmaskinen och hur du kan göra för att optimera.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.