Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris?

Rörligt elpris nu

Rörliga elavtal är en vanlig form av elavtal. Enligt SCB står rörliga elavtal för cirka 50-60 % av alla elhandelsavtal i Sverige. Dock har de höga elpriserna som varit under senaste tiden gjort att fler söker sig till fasta elavtal.

Hur fungerar rörligt elpris?

Ett rörlgit elpris fungerar genom att den följer elpriset på elmarknaden. Den varierar månad för månad och priset (även kallat spotpriset) som handlas på Nordpol beror av utbud och efterfrågan. När efterfrågan på el är hög och utbudet lägre, går priset upp. När utbudet är högt men efterfrågan låg går priset ned. Egentligen finns det två typer av rörliga elpriser. Ett som är baserat på ett genomsnitt som du gör av med och ett som är baserat på elpris timme för timme ett såkallat timpris.

Hur beräknas rörligt elpris?

Ett rörligt elpris beror av spotpriset på el som är kostnaden för elhandelsföretaget. Du får betala deras inköpspris sen adderar man även moms på det. Utöver det så vill också elhandelsboalget tjäna pengar på den el som de säljer till dig. Därmed tillkommmer deras påslag och avgifter. Vanliga kostnadsposter är påslag, elcertifikat, och månadsavgfiter. Så ditt elpris består av spotpriset, som beräknas som ett medelpris av förra månaden, även kallat medelspotpris. Det består av påslag som är elhandelsföretagens intäkter för att de säljer elen till dig. Elcertifikat som är den skyldighet som man som köpare av förnyelsebar el är skyldig att betala. Månadsavgift är en avgift som går direkt till elhandelsbolaget men som splittas ut på din mängd kwh

Fördelarna med ett rörligt elpris är:

  • Korta uppsägningstider
  • Följer marknadens upp och nedgångar
  • Har historiskt varit gett lägre elpriser
Utmaningarna med att jämföra rörliga elpriser
Det är vanskligt att jämföra nuvarande rörliga elavtal med gamla rörliga elavtal. Ska du jämföra ditt nuvarande rörliga elavtal så är det alla diverse påslag som du jämför med nuvarande påslag. Det är ju elbolagens marginal mot dig som kund som du jämför. Spotpriset (inköpspriset) varierar för varje månad och alla elbolag utgår från ett medelspotpris för förra månaden. Därför blir det vanskligt att jämföra ditt totala elpris förra månaden med det du har nu. För att förenkla detta så gör vi ett räkneexempel nedan. Såhär jämför man rörliga elavtal.

Ta fram din gamla elfaktura och se vad du har för olika påslag. Detta är inte alltid lätt att ta fram eftersom många elbolag inte skriver ut det. Ring till de eller så räknar du baklänges.

Om vi ponerar att du förbrukat 500 kwh i juni och du betalat 50 öre per kilowattimme för detta. Då betalar du 250 kr. Därefter måste du först dra bort spotpriset som är inköpskostnaden för elen för elbolaget. Den var i Maj 25 öre. På fakturan står också hur mycket moms du betalt. Det var 50 kr. Detta innebär att med moms och andra avgifter är deras marginal mot dig följande:

15 öre: dvs: (50 - 25 - 10 = 15)

15 öre är då deras marginal mot dig. Där kan det bland annat stå påslag, elcertifikat mm. Jämför dessa priser med de påslag och annat du kan se i tjänsten.

Detta innebär också att det priset du ser i tjänsten. Det är ett pris som gäller nu. Men sätter du ditt elavtal att börja nästa månad är detta pris ingenting som är garanterat eftersom det är ett rörligt elavtal. Däremot är marginalerna (påslag, elcertifikat mm.) de samma framöver.

Vad är det rörliga elpriset idag

elpriserna varierar krafitgt från dag till dag. För att hålla koll på rörliga elpriser från elbolag kan man gå med i elavtalskollen en tjänst som vi tillhandahåller för att hålla koll på elpriserna eller så kan man (om man menar) spotpriset hålla koll på den via denna sidan spotpris el

Summering:
När man jämför rörliga elavtal jämför du bara de eventuella påslag och rabatter man får. Detta är ett elavtal som när du har den kan spara dig pengar, om du har det under längre perioder.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall
Vill du ha hjälp att förstå detta och räkna?Läs också Hur man byter elbolag .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar