Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris?

Rörligt elpris

Rörliga elavtal är en vanlig form av elavtal. Enligt SCB står rörliga elavtal för cirka 50-60 % av alla elhandelsavtal i Sverige. Dock har de höga elpriserna som varit under senaste tiden gjort att fler söker sig till fasta elavtal.

Hur fungerar rörligt elpris?

Ett rörlgit elpris fungerar genom att den följer elpriset på elmarknaden. Den varierar månad för månad och priset (även kallat spotpriset) som handlas på Nordpol beror av utbud och efterfrågan. När efterfrågan på el är hög och utbudet lägre, går priset upp. När utbudet är högt men efterfrågan låg går priset ned. Egentligen finns det två typer av rörliga elpriser. Ett som är baserat på ett genomsnitt som du gör av med och ett som är baserat på elpris timme för timme ett såkallat timpris.

Hur beräknas rörligt elpris?

Ett rörligt elpris beror av spotpriset på el som är kostnaden för elhandelsföretaget. Du får betala deras inköpspris sen adderar man även moms på det. Utöver det så vill också elhandelsboalget tjäna pengar på den el som de säljer till dig. Därmed tillkommmer deras påslag och avgifter. Vanliga kostnadsposter är påslag, elcertifikat, och månadsavgfiter. Så ditt elpris består av spotpriset, som beräknas som ett medelpris av förra månaden, även kallat medelspotpris. Det består av påslag som är elhandelsföretagens intäkter för att de säljer elen till dig. Elcertifikat som är den skyldighet som man som köpare av förnyelsebar el är skyldig att betala. Månadsavgift är en avgift som går direkt till elhandelsbolaget men som splittas ut på din mängd kwh

Fördelarna med ett rörligt elpris är:

  • Korta uppsägningstider
  • Följer marknadens upp och nedgångar
  • Har historiskt varit gett lägre elpriser
Utmaningarna med att jämföra rörliga elpriser
Det är vanskligt att jämföra nuvarande rörliga elavtal med gamla rörliga elavtal. Ska du jämföra ditt nuvarande rörliga elavtal så är det alla diverse påslag som du jämför med nuvarande påslag. Det är ju elbolagens marginal mot dig som kund som du jämför. Spotpriset (inköpspriset) varierar för varje månad och alla elbolag utgår från ett medelspotpris för förra månaden. Därför blir det vanskligt att jämföra ditt totala elpris förra månaden med det du har nu. För att förenkla detta så gör vi ett räkneexempel nedan. Såhär jämför man rörliga elavtal.

Ta fram din gamla elfaktura och se vad du har för olika påslag. Detta är inte alltid lätt att ta fram eftersom många elbolag inte skriver ut det. Ring till de eller så räknar du baklänges.

Om vi ponerar att du förbrukat 500 kwh i juni och du betalat 50 öre per kilowattimme för detta. Då betalar du 250 kr. Därefter måste du först dra bort spotpriset som är inköpskostnaden för elen för elbolaget. Den var i Maj 25 öre. På fakturan står också hur mycket moms du betalt. Det var 50 kr. Detta innebär att med moms och andra avgifter är deras marginal mot dig följande:

15 öre: dvs: (50 - 25 - 10 = 15)

15 öre är då deras marginal mot dig. Där kan det bland annat stå påslag, elcertifikat mm. Jämför dessa priser med de påslag och annat du kan se i tjänsten.

Detta innebär också att det priset du ser i tjänsten. Det är ett pris som gäller nu. Men sätter du ditt elavtal att börja nästa månad är detta pris ingenting som är garanterat eftersom det är ett rörligt elavtal. Däremot är marginalerna (påslag, elcertifikat mm.) de samma framöver.

Vad är det rörliga elpriset idag

elpriserna varierar krafitgt från dag till dag. För att hålla koll på rörliga elpriser från elbolag kan man gå med i elavtalskollen en tjänst som vi tillhandahåller för att hålla koll på elpriserna eller så kan man (om man menar) spotpriset hålla koll på den via denna sidan spotpris el

Summering:
När man jämför rörliga elavtal jämför du bara de eventuella påslag och rabatter man får. Detta är ett elavtal som när du har den kan spara dig pengar, om du har det under längre perioder.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review
Vill du ha hjälp att förstå detta och räkna?Läs också Hur man byter elbolag .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Elpris prognos 2023 och 2024

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Timpris el

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Fortum elbolag

Fortums elpris? Välja Fortum?

Läs om fakta om Fortum elbolag och se aktuella erbjudanden för just dig.

Jämför elpriser

Jämför elpriser

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elpriset, så därför bör du alltid jämföra elpriser.

Snittpris el

Snittpriser på el

Här kan du hitta sammanställningen av alla genomsnittliga elpriser 2022 i varje elområde.

Elförbrukning lägenhet

Elförbrukning lägenhet?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Bästa elboalget 2023

Bästa elbolaget 2023?

Vad är det bästa elbolaget 2023? Läs guiden till bästa elbolaget här

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Billigaste elbolaget?

Vilket elbolag har det billigaste elpriset? Se lista på elbolag och de billigaste.

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.