Rörligt elpris

Vad är ett rörligt elpris?

Rörligt elpris

Rörliga elavtal är en vanlig form av elavtal. Enligt SCB står rörliga elavtal för cirka 50 % av alla elhandelsavtal i Sverige. Dock har de höga elpriserna som varit under senaste tiden gjort att fler söker sig till fasta elavtal.

Fördelarna med ett rörligt elpris är:

  • Korta uppsägningstider
  • Kan på sikt ge lägre elpriser
Utmaningarna med att jämföra rörliga elpriser
Det är vanskligt att jämföra nuvarande rörliga elavtal med gamla rörliga elavtal. Ska du jämföra ditt nuvarande rörliga elavtal så är det alla diverse påslag som du jämför med nuvarande påslag. Det är ju elbolagens marginal mot dig som kund som du jämför. Spotpriset (inköpspriset) varierar för varje månad och alla elbolag utgår från ett medelspotpris för förra månaden. Därför blir det vanskligt att jämföra ditt totala elpris förra månaden med det du har nu. För att förenkla detta så gör vi ett räkneexempel nedan. Såhär jämför man rörliga elavtal.

Ta fram din gamla elfaktura och se vad du har för olika påslag. Detta är inte alltid lätt att ta fram eftersom många elbolag inte skriver ut det. Ring till de eller så räknar du baklänges.

Om vi ponerar att du förbrukat 500 kwh i juni och du betalat 50 öre per kilowattimme för detta. Då betalar du 250 kr. Därefter måste du först dra bort spotpriset som är inköpskostnaden för elen för elbolaget. Den var i Maj 25 öre. På fakturan står också hur mycket moms du betalt. Det var 50 kr. Detta innebär att med moms och andra avgifter är deras marginal mot dig följande:

15 öre: dvs: (50 - 25 - 10 = 15)

15 öre är då deras marginal mot dig. Där kan det bland annat stå påslag, elcertifikat mm. Jämför dessa priser med de påslag och annat du kan se i tjänsten.

Detta innebär också att det priset du ser i tjänsten. Det är ett pris som gäller nu. Men sätter du ditt elavtal att börja nästa månad är detta pris ingenting som är garanterat eftersom det är ett rörligt elavtal. Däremot är marginalerna (påslag, elcertifikat mm.) de samma framöver.

Vad är det rörliga elpriset idag

elpriserna varierar krafitgt från dag till dag. För att hålla koll på rörliga elpriser från elbolag kan man gå med i elavtalskollen en tjänst som vi tillhandahåller för att hålla koll på elpriserna eller så kan man (om man menar) spotpriset hålla koll på den via denna sidan spotpris el

Summering:
När man jämför rörliga elavtal jämför du bara de eventuella påslag och rabatter man får. Detta är ett elavtal som när du har den kan spara dig pengar, om du har det under längre perioder.

Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter


kWh / år

Vill du ha hjälp att förstå detta och räkna?Läs också Hur man byter elbolag .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 108,26 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Anläggnings-id

Anläggnings-id

För att byta elavtal måste du ha ett anläggnings-id. Detta nummer fungerar som en unik identifierare för dig som står på elnätsavtalet. Artikeln förklarar hur du hittar detta ID på din elmätare eller elfaktura.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.