v Elförbrukning Villa 2024 | Normal Elförburkning i en villa?

Elförbrukning Villa

Vad är en normal elförbrukning i min villa per år?

Att spara el i villa kräver en tydlig strategi. Elförbrukningen i ett hushåll är olika för lägenhet och villa. Detta beror på att villor drar mer el eftersom att de har mycket mer saker som drar el. Bara det hela med eluppvärmning, dvs. att värma upp el till en villa, är oerhört dyrt om man jämför med en lägenhet. Därför är viktigen av ett bra elavtal som ger ett bra elpris till din villa avgörande.

Normal elförbrukning villa

Hur mycket el förbrukar en villa? hur många kWh per månad är normalt? En normal elförbrukning för en villa ligger mellan 17 000 kwh – 25 000 kwh på ett år . Schablonberäkningen per kWh och år för villa brukar vara 20 000 kWw/år beroende på hur man räknar elkostanden. Vad som avgör elförbrukningen är storleken på huset, hur gammalt villan är, hur många som bor i villan, vilken typ av resurser som används, dvs. typ av vitvaror man har och om huset är eluppvärmt eller inte. Är huset eluppvärmt(direktverkande el) drar det avsevärt mycket mer el än om den inte är det. Många hus hållhar bland annat vatten som värmekälla i huset och varmvatten kostar mycket. Den normala elförbrukningen beror därför också av hur mycket varmvatten som konsumeras i hushållet.

Villa elförbrukning tabell

Genomsnittlig elförbrukning oavsett värmeslag i villan. Gäller för normal villa med bergvärme, fjärrvärme, frånluftsvärme, värmepump och elpanna.
KvadratmeterkWh/år
50-90 11000
90-110 11700
110-130 14000
130-150 16500
150-170 18000
170-200 20000
200-230 23000
230-250 25000
250+ 30000


Läs också 17 Tips För att Minska Din energikostnad.

Räkna ut elkostnad Villa

Ditt elnät plus din elkonsumtion (elhandelskostnad) är din elkostnad per månad. Tidigare har elnätet varit den största delen av din elkostnad men nu, givet det nya elprisläget, så är den rörliga delen av din elkostnad väldigt stor. Därför kan du påverka ditt elpris i din villa mycket genom att hitta ett elavtal som spar dig pengar. En normal elräkning ligger mellan 4000-10000 kr per månad och är starkt beroende av elpriset. Det varierar så kraftigt beroende på din energiförbrukning så spannet blir stort.

Spara El i villa

För att kunna spara pengar på el behöver man veta vilka de vanligaste kostnadsdrivarna är i ett hushåll. El är en kostnad som lätt kan bli dyrt om man inte är uppmärksam. De vanligaste elkostnaderna är inte klassisk hushålls el, dvs. att man har lampor tända. Det kan man enkelt åtgärda med energismarta lampor. Den stora elkostnaden är uppvärmningen av huset.

Har du ett eluppvärmt värmesystem kan det blir väldigt dyrt. Luftvärmepump och bergvärme brukar vara billigare att för att värma upp hus. Att värma upp vatten är också en stor elkostnad per månad för villor och även en stor elkostnad för lägenhet. Är man många som bor i huset tenderar man att behöva värma upp mer vatten.

Duschar man svalare eller kortare så kan behövs inte så mycket vatten värmas upp vilket gör det billigare att bo. På senare tid har man även insett att laddare och annat som är ikopplad dag ut och dag in kan dra el i onödan. Dra ut dem!

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Vad är ditt elpris?

Se om du kan sänka ditt elpris så kollar vi det åt dig. Jag heter Filip och är grundare av Elbyte.se. Jag är sparekonom och jag vill se om jag kan hjälpa dig spara pengar på el.

Elbytes Expert
Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar

Elbyte.