Binda elavtal 2023

Till att börja med kan vi förklara vad binda elpriset innebär. Att binda sitt elpris innebär att du köper ett fastpris elavtal. Du binder ditt elpris och vet exakt vad du får betala under tiden som du låser elavtalet. Vanligast är att låsa elavtal på mellan 6-24 månader.

Det finns längre och kortare avtal. Att välja mellan fast eller rörligt elpris kan vara svårt men denna guide är till för att hjälpa dig svara på frågan om binda elavtalet är en bra idé eller inte.

Fakta om bundna elavtal 2023

Engligt Statistiska Centralbyrån väljer de flesta ett rörligt elpris cirka 50-65 % av elavtalen som säljs i Sverige är rörliga. Under 2023 i elområde 3 SE3 (Stockholm och mellersta Sverige) valde endast ca 25% ett bundet elavtal på mellan 1-3 år och är fallande för varje månad.

Samma sak för Malmö i SE4 (södra Sverige) där valde endast ca 18 % ett bundet elavtal. Osäkerheten för framtda elpriser är stor med tanke omvärldssituationen och elbolagen måste därför ta ut höga elpriser just nu för att täcka för en eventuell ökning i framtiden. Många elbolag har dessutom tagit bort möjligheten till ett bundet elpris

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review

När ska man binda elpriset?

Det finns egentligen inget bra svar på denna frågan eftersom det beror på så många faktorer.

Att binda ett elpris ger dig en möjlighet att betala det priset oavsett hur elpriset på elbörsen ser ut, vilket innebär att när elpriset är dyrare så spar du pengar men när det är billigare på elbörsen så går du miste om pengar.

För att veta om det är bra att binda elpriset måste man alltså ha en föraning om hur framtida elpris ter sig, vilket är omöjligt att veta. Däremot kan man kolla på historiska elpriser och se vilka faktorer som påverkar elpriset. Här kan man läsa om vad elpriset består av .

När ska man binda elavtal?

När du ska binda elpriset är mycket upp till dig själv. Vissa binder elpriset före vintern för att gardera sig mot höga elpriser när det blir kallt och många använder el och andra binder hela året eller flera år framöver.

Får man ett väldigt bra elpris så kan det vara värt att låsa elpriset. Att låsa elpriset har sina fördelar eftersom det är lättare att kalkylera och man är skyddad mot extrema prishöjningar men är exponerad mot prissänkningar.

Exempel på när man kan binda elpriset
 1. När du tror att elpriset kommer stiga i framtiden exempelvis om du tror att vintern kommer bli extremt kall och du har möjlighet att binda elpriset till ett bra pris kan det vara en fördel att binda elpriset.

 2. När du vill slippa oroa dig och med säkerhet veta vad du ska betala varje månad för elpriset
 3. Se vad du kan binda till för elpriser just nu, genom att fylla i ditt postnummer.

  Jämför elpriser

  Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


  kWh / år


  Elbyte goolge review
  Ta reda på Hur du får billig el

  Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar

  Elbyte.