Binda elavtal

Att binda elavtal är det en bra ide? Här får du svaret på alla dina frågor samt fördelar, nackdelar och vår rekommendation.Vi försöker svara på frågan om det är läget att binda elavtalet nu

Statistik om bundna elavtal 2024

Att binda sitt elpris innebär att du köper ett fastpris elavtal. Du binder ditt elpris och vet exakt vad du får betala under tiden som du låser elavtalet. Vanligast är att låsa elavtal på mellan 6-24 månader.

Att binda elpriset ger dig en möjlighet att betala det priset oavsett hur elpriset på elbörsen ser ut, vilket innebär att när elpriset är dyrare så spar du pengar men när det är billigare på elbörsen så går du miste om pengar.

Det finns längre och kortare avtal. Att välja mellan fast eller rörligt elpris kan vara svårt men denna guide är till för att hjälpa dig svara på frågan om binda elavtalet är en bra idé eller inte.

Engligt Statistiska Centralbyrån väljer de flesta ett rörligt elpris cirka 50-65 % av elavtalen som säljs i Sverige är rörliga. Under 2024 i elområde 3 SE3 (Stockholm och mellersta Sverige) valde endast ca 25% ett bundet elavtal på mellan 1-3 år och är fallande för varje månad.

Samma sak för Malmö i SE4 (södra Sverige) där valde endast ca 18 % ett bundet elavtal. Osäkerheten för framtda elpriser är stor med tanke omvärldssituationen och elbolagen måste därför ta ut höga elpriser just nu för att täcka för en eventuell ökning i framtiden.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Fördelar och nackdelar att binda elpriset

Det finns för och nackdelar med att välja ett bundet elavtal. Den främsta fördelen är att du alltid kommer att veta vad du betalar varje månad. Så för dig som dessutom kanske har variabel inkomst kan ett bundet elpris ge dig ökad trygghet. Nackdelen är att du ofta får betala ett premium för tryggheten. Du riskerar inte några skyhöga pristoppar men du kan heller inte dra nytta av prisdippar.

Tabell för och nackdelar

Fördelar Nackdelar
* Ger mycket bra trygghet * Betalar ett högre pris för trygghet
* Oberoende av elmarknaden* På lång sikt har det visat sig vara dyrare

När ska man binda elavtal?

För att veta om det är bra att binda elpriset måste man alltså ha en föraning om hur framtida elpris ter sig, vilket är omöjligt att veta. Däremot kan man kolla på historiska elpriser och se vilka faktorer som påverkar elpriset.

Vår rekommendation är att du binder ditt elavtal endast när du måste veta vad du ska betala varje månad och har ett tak för vad du klarar av att betala för elen. Har du möjlighet att klara höga elpriser under korta perioder är ett rörligt elavtal att föredra. Det har dessutom visat sig vara billigare på sikt.

När du ska binda elpriset är mycket upp till dig själv. Vissa binder elpriset före vintern för att gardera sig mot höga elpriser när det blir kallt och många använder el och andra binder hela året eller flera år framöver.

Får man ett väldigt bra elpris så kan det vara värt att låsa elpriset. Att låsa elavtal har sina fördelar eftersom det är lättare att kalkylera och man är skyddad mot extrema prishöjningar men är exponerad mot prissänkningar.

Exempel på när man ska binda elpriset
  1. När du tror att elpriset kommer stiga i framtiden exempelvis om du tror att vintern kommer bli extremt kall och du har möjlighet att binda elpriset till ett bra pris kan det vara en fördel att binda elpriset.

  2. När du vill slippa oroa dig och med säkerhet veta vad du ska betala varje månad för elpriset

Hur lång avtalsperiod ska man binda elavtal?

Hur länge du ska binda ditt elavtal beror på dina egna preferenser och vilken trygghet du vill ha. Det finns allt från 6 månaders till 5 års bundna elavtal. Det man ska ha i åtanke är att 5 år exempelvis är en lång tid och det hinner hända mycket på elmarknaden under den tiden. På lång sikt är dessutom osäkerheten stor så du kommer att få betala ett högt pris för den risken som elbolaget kommer att ta mot dig. 1 eller 2 års elavtal brukar vara vanligt då de ger en trygghet på en medelfristig sikt. Fundera kring hur lång tid du söker trygghet och hur se hur mycket mer du är villig att betala för den tryggheten.

Elbytes rekommendation

Ett bundet elavtal passar dig som önskar trygghet och behöver skydd mot höga priser. Om du nu bestämt att binda elavtal har elbyte marknadens bredaste utbud av fasta elavtal till bästa pris.

Se vad du kan binda till för elpriser just nu, genom att fylla i ditt postnummer.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Ta reda på Hur du får billigast el Elbyte.