Elavtal fast eller rörligt? 2022

Vi ger dig tips

Ska man ha fast eller rörligt elavtal?

Ska man binda elpriset är en fråga som många ställer sig, dvs. ska man ha rörligt eller fast elpris i sin lägenhet eller hus? Det är inte bara i elbranschen utan även i andra liknande branscher med rörliga priser som dessa resonemang är viktiga att ta beslut kring. Dessa tankegångar börjar utifrån ett syfte där man försöker få svar på vilket elavtal som ger bäst pris? Dock är det en fråga som det egentligen inte finns något solklart bra svar på. Huruvida rörligt eller fastpris är bäst beror på många faktorer som är svåra att förutse.

Det ser likadant ut på alla marknader eftersom priserna styrs av antingen bolagets förutsägelser om framtiden eller marknadens tro om framtiden. Ingen vet framtida utfall men det går att göra bättre och sämre beslut baserat på det vi vet idag.

Denna artikel ska hjälpa dig tänka kring valet av fast eller rörligt elpris. För att göra detta på bästa sätt bör man först förstå hur elpriset är uppbyggt.

Jämför fasta och röliga elavtal

Se vår video om fast eller rörligt elavtal
Så bestäms elpriset

För att ge ett någorlunda rimligt svar på frågan bör man också bryta ned hur elpriset prissätts. Elpriset prissätts dagen före elen säljs på elbörsen Nord Pool.

På elbörsen köper Elhandlare (elhandelsbolag) el av producenterna till de pris som bestäms på Nord Pool.

Se här Hur den svenska elmarknaden fungerar .

Priserna på Nord Pool är beroende av utbud och efterfrågan. Är det hög efterfrågan och lågt utbud så stiger priserna. Vädret är en viktig faktor för hur elpriset kommer att te sig eftersom hushåll är beroende av el på olika sätt under olika väderförhållanden. Detta händer ofta vid vintrar som är kalla då många hushåll behöver värma upp sina hus.

Varma somrar brukar ofta innebära mindre efterfrågan på el och därför också ett lägre elpris. Har man ett rörligt avtal kommer priserna för el att stiga när marknadens elpriser stiger. Elbolaget kommer alltid att ha sin marginal mot dig (detta gäller både vid fast och rörligt avtal) så länge du inte hittar ett kampanjpris. Därför är det bra att använda vår jämförelsetjänst - då elbolagen kör kampanjer för att lista högst upp med ett billigt elpris.

De normala marginalerna innebär att om du har ett rörligt elpris på 60 öre/kwh så kanske elbolaget köper in den för 45 öre. Stiger inköpspriset till 60 öre kommer ditt pris att bli 75 öre/kwh. Fasta avtal fungerar inte så. Stiger priserna så är det elbolaget som tar smällen eftersom du har ett förutbestämt pris.

Sjunker priset däremot så är det du som betalar dyrare än marknaden och därmed tjänar elbolagen på det. Elbolagen brukar därför på längre sikt ta ut extra marginaler om man ska ha fast pris för att gardera sig, eftersom faktorerna som påverkar elpriset är svåra att förutse så långt fram i tiden. Extra marginalerna brukar vara högre under hösten då elbolagen vet om att spotpriset på el oftast går upp då.

Fast eller rörligt elpris Så bestäms elpriset

Elprisstrategi

Ett sätt att se på det hela och hitta en lönsam strategi är genom att kolla på historiska prissättningar. Vissa indikationer tyder på att rörligt pris blir billigare i längden men vissa år har det varit klart bättre med ett fast elpris.

Nackdelen med att göra en framtida bedömning på historisk prissättning är att den är just historisk.

Det finns ingenting som egentligen garanterar att detta kommer att hända i framtiden bara för att det hänt tidigare. Det skulle kunna ske i stort sett vad som helst i framtiden, exempelvis som att flera elproducenter slås ut, vilket minskar utbudet på el och elpriserna kan då komma att stiga avsevärt.

Sitter man på ett fast elavtal då är man trygg men har man ett rörligt elavtal kan det bli dyrt. Huruvida det som skrivs om energibranschen och nyheter om vart elpriset är ett troligt scenario eller inte får du bedöma själv men det ger en ide kring hur man kan tänka för att ha rätt strategi.


Se också Så väljer du billig el 2022 .

Vill du alltid ha lågt elpris?

Vill du hålla koll på elpriset men känner inte att du orkar. Vilken tur, vi håller koll på elpriset åt dig. Fyll i din mejl, ditt postnummer och om du vill få uppdateringar kring fast eller rörligt elpris eller båda, så ska jag se om vi kan sänka ditt elpris. Detta gör jag givetvis helt Kostnadsfritt!

Skickliga elhandlare och elbolag har alltid bäst prognosverktyg, i stil med de som används vid väderprognoser eller för att bestämma priset på flygbiljetter, när de prissätter sin el. Därför kommer framtida prognoser att avspegla sig i elpriserna. Vad som är bäst av fast eller rörlig el beror således på din situation och är svårt att bedöma, men de som har mest att spara på en bra elprisstrategi är de som bor i hus eller villor. Detta eftersom att den bostadstypen tenderar att förbruka mer el än en lägenhet.

Den bästa strategin för att välja fast eller rörligt elpris beror därför på dina prediktioner om framtiden.

Kommer det att bli en varm sommar så kan det vara bra med rörligt avtal för då kommer troligen priserna gå ned. Kommer sommaren vara kall kommer många hushåll behövas värmas upp och priserna stiger. Kommer Sverige lägga ned sina kärnkraftsreaktorer inom en snar framtid och kan den miljövänliga elen som produceras effektiviseras och täcka upp och förse elnätet med en stabil elproduktion. Elpriset är på många sätt politik och samhälle där det gäller att hänga med i senaste nyheterna och besluten. Din bedömning om framtiden är grunden för huruvida ett fast eller rörligt elavtal är bäst för dig.Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter


kWh / år


Du kan spara flera tusen kronor per år genom att välja ett bättre elavtal på Elbyte.se!

Var denna guide till hjälp?

hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 108,26 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Välja Elbolag Vid Flytt

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Många vill energieffektivisera sina hem och att se över hushållsprylars energikonsumtion är en del. Läs om tvättmaskinen och hur du kan göra för att optimera.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.