Elavtal fast eller rörligt? 2021

Vi ger dig tips

Ska man ha fast eller rörligt elavtal?

Detta är en fråga som många ställer sig, inte bara i elbranschen utan även i andra liknande branscher, ska man då ha rörligt eller fast elpris i min lägenhet eller hus? i syfte att få svar på vilket elavtal som ger bästa pris? Dock är det en fråga som det egentligen inte finns något bra svar på. Rörligt eller fastpris beror på många faktorer som är svåra att förutse.

Det ser likadant ut på alla marknader eftersom priserna styrs av antingen bolagets prediktioner om framtiden eller marknadens tro om framtiden. Ingen vet framtida utfall men det går att göra bättre och sämre beslut baserat på det vi vet idag.

Denna artikeln ska hjälpa dig tänka kring valet av fast eller rörligt elpris. För att göra detta på bästa sätt bör man först förstå hur elpriset är uppbyggt.

Jämför fasta och röliga elavtal

Så bestäms elpriset

För att ge ett någorlunda rimligt svar på frågan bör man också bryta ned hur elpriset prissätts. Elpriset prissätts dagen före den säljs på elbörsen Nordpol.

På elbörsen köper Elhandlare (elhandelsbolag) el av producenterna till de pris som bestäms på nordpol.

Se här Hur den svenska elmarknaden fungerar .

Vill du alltid ha lågt elpris?

Vill du hålla koll på elpriset men känner inte att du orkar. Vilken tur, vi håller koll på den åt dig. Fyll i din mejl, ditt postnummer och om du vill få uppdateringar kring fast eller rörligt elpris eller båda, så ska jag se om vi kan sänka ditt elpris.

Priserna på nordpol är beroende av utbud och efterfrågan. Är det hög efterfrågan och låg utbud så stiger priserna. Vädret är en viktig faktor för hur elpriset kommer att te sig eftersom hushåll är beroende av el på olika sätt under olika väderförhållanden. Detta händer ofta vid vintrar som är kalla då många hushåll behöver värma upp sina hus.

Varma somrar brukar ofta innebära mindre efterfrågan på el och därför också ett lägre elpris. Har man ett rörligt avtal kommer priserna för el att stiga när marknadens elpriser stiger. Elbolaget kommer alltid att ha sin marginal mot dig (detta gäller båda fast och rörligt avtal).

Det innebär att om du har ett rörligt elpris på 60 öre/kwh så kanske elbolaget köper in den för 45 öre. Stiger inköpspriset till 60 öre kommer ditt pris att bli 75 öre /kwh. Fasta avtal fungerar inte så. Stiger priserna så är det elbolaget som tar smällen eftersom du har ett förutbestämt pris.

Sjunker priset däremot så är det du som betalar dyrare än marknaden och därmed tjänar elbolagen på det. Elbolagen brukar därför på längre sikt ta ut extra marginaler om man ska ha fast pris för att gardera sig, eftersom faktorerna som påverkar elpriset är svåra att förutse så långt fram i tiden.

Fast eller rörligt elpris Så bestäms elpriset

Elprisstrategi

Ett sätt att se på det hela är genom att kolla på historiska prissättningar. Vissa indikationer tyder på att rörligt pris blir billigare i längden men vissa år har det varit klart bättre med ett fast elpris.

Nackdelen med att göra en framtida bedömning på historisk prissättning är att den är just historisk.

Det finns ingenting som egentligen garanterar att detta kommer att hända i framtiden bara för att det hänt tidigare. Det skulle kunna ske i stort sett vad som helst i framtiden, exempelvis som att flera elproducenter slås ut, vilket minskar utbudet på el och elpriserna kan då komma att stiga avsevärt.

Sitter man på ett fastavtal då är man trygg men har man ett rörligt kan det bli dyrt. Huruvida detta är ett troligt scenario får du bedöma själv men det ger en ide kring hur man kan tänka.


Se också Så får du billigaste elpriset .


Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter
Skickliga elhandlare och elbolag har alltid bästa prognosverktyg, i stil med de som används vid väderprognoser eller för att bestämma priset på flygbiljetter, när de prissätter sin el. Därför kommer framtida prognoser att avspegla sig i elpriserna. Vad som är bäst av fast eller rörlig el beror således på din situation är svårt att bedöma, men de som har mest att spara på en bra elprisstrategi är de som besitter hus eller villor. Detta eftersom att den bostadstypen tenderar att förbruka mer el än en lägenhet.

Den bästa strategin för att välja fast eller rörligt elpris beror därför på dina prediktioner om framtiden.

Kommer det att bli en varm sommar så kan det vara bra med rörligt avtal för då kommer troligen priserna gå ned. Kommer sommaren vara kall kommer många hushåll behövas värmas upp och priserna stiger. Din bedömning om framtiden är grunden för huruvida ett fast eller rörligt elavtal är bäst för dig.


Var denna guide till hjälp?

hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar

Billigaste Rörliga Elpriset Just nu

För hus

Beräknat på 18000 kwh /år

-


Jämför nu!

För Lägenhet

Beräknat på 5000 kwh /år

-


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Massa artiklar

Så får man billigaste elpriset

Så får du billigaste elpriset

Denna artikeln ger dig insikt i hur du kan få det bästa elrpriset.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.