Fast eller rörligt elpris 2024

Fördelar och nackdelar med respektive avtalsform

Att välja mellan avtalstyp dvs. fast elpris eller rörligt elpris är en fundamental fråga och beror på många faktorer. De flesta väljer rörliga elavtal (cirka 60%) och (cirka 25%) väljer fasta elavtal 2024. I denna artikeln redogör vi hur du bör tänka.

Ska man ha fast eller rörligt elavtal?

Ska man binda elpriset är en fråga som många nu ställer sig dvs. ska man ha rörligt eller fast elpris i sin lägenhet eller hus? Just nu har elpriset stabiliserats. Tidigare var elen dyrare då elbolagen tog en extra marginal på det fasta elpriset med tanke på det då mer osäkra omvärldsläget.

Det är inte bara i elbranschen utan även i andra liknande branscher med rörligt pris som dessa resonemang är viktiga att ta beslut kring. Dessa tankegångar börjar utifrån ett syfte där man försöker få svar på vilket elavtal som ger bäst pris?

Dock är det en fråga som det egentligen inte finns något solklart bra svar på. Huruvida rörligt eller fastpris är bäst beror på många faktorer som är svåra att förutse, men i efterhand hade det varit smart att ha ett avtal med fast pris flera år innan elkrisen bröt ut med full kraft till typ 30-40 öre.

Det ser likadant ut på alla marknader eftersom priserna styrs av antingen bolagets förutsägelser om framtiden eller marknadens tro om framtiden. Ingen vet framtida utfall men det går att göra bättre och sämre beslut baserat på det vi vet idag.

Denna artikel ska hjälpa dig fördjupa ditt beslutsunderlag för huruida man ska välja av fast eller rörligt pris. För att göra detta på bästa sätt bör man först förstå hur elprismarknaden fungerar.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Så bestäms elpriset

För att ge ett någorlunda rimligt svar på frågan bör man också bryta ned hur elpriset prissätts. Elpriset prissätts dagen före elen säljs på elbörsen Nord Pool.

På elbörsen köper Elhandlare (elhandelsbolag) el av producenterna till det pris som bestäms på Nord Pool.

Priserna på Nord Pool är beroende av utbud och efterfrågan. Är det hög efterfrågan och lågt utbud så stiger priserna på elavtalet. Vädret är en viktig faktor för hur elpriset kommer att te sig eftersom hushåll är beroende av el på olika sätt under olika väderförhållanden. Detta händer ofta vid vintrar som är kalla då många hushåll behöver värma upp sina hus.

Varma somrar brukar ofta innebära mindre efterfrågan på el och därför också ett lägre elpris. Har man ett rörligt avtal kommer priserna för el att stiga när marknadens elpriser stiger.

Elbolaget kommer alltid att ha sin marginal mot dig (detta gäller både vid fast och rörligt avtal) så länge du inte hittar ett kampanjpris. Därför är det bra att använda vår jämförelsetjänst - då elbolagen kör kampanjer för att lista högst upp med ett billigt elpris.

De normala marginalerna innebär att om du har ett rörligt elpris på 60 öre/kwh så kanske elbolaget köper in den för 45 öre. Stiger inköpspriset till 60 öre kommer ditt pris att bli 75 öre/kwh. Fasta avtal fungerar inte så. Stiger priserna så är det elbolaget som tar smällen eftersom du har ett förutbestämt pris.

Sjunker priset däremot så är det du som betalar dyrare än marknaden och därmed tjänar elbolagen på det. Elbolagen brukar därför på längre sikt ta ut extra marginaler om man ska ha fast pris för att gardera sig.

Detta eftersom faktorerna som påverkar elpriset är svåra att förutse så långt fram i tiden. De extra marginalerna på elavtal brukar vara högre under sen höst, vinter och tidig vår då elbolagen vet om att spotpriset på el oftast går upp då.

Därför är det i princip alltid fördelaktigt att välja fast elpris under sommaren och att vänta ut det dyra rörliga priset från vintern.

Gör det enkelt för dig själv genom att ställa en påminnelse att du ska kolla efter fast elpris på Elbyte under varje sommar och se om du ska välja fast eller rörligt elavtal det året.

Fördelar och nackdelar med fast och rörligt

.
Fasta elpriser Rörliga elpriser
Fördelar:
Stabilitet. Priset förblir oförändrat över tid.
Skydd mot prisspikar under perioder med hög efterfrågan.
Du kan planera din budget exakt.
Fördelar:
Flexibilitet. Möjlighet till lägre priser vid låg efterfrågan
Priset varierar på marknaden
Möjlighet att nyttja prisdippar.
Nackdelar:
Missa potentiella lägre priser vid låg efterfrågan.
Oregelbundna eller oförutsägbara räkningar.
Kan vara dyrare i jämförelse med rörliga priser vid låg efterfrågan.
Nackdelar:
Risk för prisspikar under hög efterfrågan.
Begränsad möjlighet att dra nytta av marknadsvariationer.
Kräver noggrann övervakning av marknadspriser.
Fast eller rörligt elpris Så bestäms elpriset

Elprisstrategi för fast eller rörligt elpris

Ett sätt att se på det hela och hitta en lönsam strategi är genom att kolla på historiska prissättningar. Vissa indikationer tyder på att rörligt pris på ens elavtal blir billigare i längden men vissa år har det varit klart bättre med ett fast elpris.

Nackdelen med att göra en framtida bedömning på historisk prissättning är att den är just historisk.

Det finns ingenting som egentligen garanterar att detta kommer att hända i framtiden bara för att det hänt tidigare. Det skulle kunna ske i stort sett vad som helst i framtiden, exempelvis som att flera elproducenter slås ut, vilket minskar utbudet på el och elpriserna kan då komma att stiga avsevärt.

Sitter man på ett fast elavtal då är man trygg men har man ett rörligt elavtal kan det bli dyrt. Huruvida det som skrivs om energibranschen och nyheter om vart elpriset är ett troligt scenario eller inte får du bedöma själv men det ger en ide kring hur man kan tänka för att ha rätt strategi.

Se också Så väljer du billig el .

Är bundet alternativ det bästa när det gäller fasta och rörliga elavtal?

Vi rekommenderar att man över en längre horisont ska kunna tänkas sig att ha både fast och rörligt elavtal. Jämför elpriser vid olika tillfällen på året och se när det finns billigare elavtal att teckna.

Vilken månad under året du kollar är avgörande och det innebär att det sällan en god ide att du väljer det fasta elavtalet under vintern när Sveriges priser alltid är högre än resten av året.

I år kommer det vara bäst läge att du väljer det rörliga priset tills sommaren och sen se hur förväntningarna på hösten kommer bli.

Känner du att det blir svårt att mäkta med en till vinter med höga priser så borde du teckna det fasta priset i förslagsvis ett år och se om situationen har ändrat sig sedan.

Skickliga elhandlare och elbolag har alltid bäst prognosverktyg, i stil med de som används vid väderprognoser eller för att bestämma priset på flygbiljetter, när de prissätter sin el. Därför kommer framtida prognoser att avspegla sig i elpriserna.

Vad som är bäst av fast eller rörlig el beror således på din situation och är svårt att bedöma, men de som har mest att spara på en smart elprisstrategi är de som bor i hus eller villor. Detta eftersom att den bostadstypen tenderar att förbruka mer el än en lägenhet.

Den bästa strategin för att välja fast eller rörligt elpris beror därför på dina prediktioner om framtiden.

Kommer det att bli en varm sommar så kan det vara bra med rörligt elavtal för då kommer troligen priserna gå ned. Kommer en sommar månad vara kall kommer många hushåll behövas värmas upp och priserna stiger på det rörliga elavtalet.

Blir det så att Sverige lägger ner mer kärnkraftsreaktorer inom en framtid och kan då den miljövänliga elen som produceras effektiviseras och täcka upp och förse elnätet med en stabil elproduktion.

Men det viktigaste kan vara att ta höjd för de kalla vintrarna och de osäkra situationerna i omvärlden. Det kan man göra genom fast elpris som man tecknar under sommaren för bäst fast pris.

Elavtal brukar finnas med bra rabatt på elpriset under sommaren då många elbolag behöver kämpa mer för att dra in nya kunder då. Så med det sagt är det alltid smart att se över sitt elavtal under sommaren och se om man hittar något billigare.

Senaste åren har visat på att fast pris på elavtal (bundet under rätt förutsättningar) varit mycket fördelaktigt just med tanke på de höga topparna under vintern.

Oavsett är det alltid bra att välja elavtal aktivt och vara en medveten konsument. På Elbyte finns det alltid bra kampanjer på rörligt pris där elbolagen ger elprisrabatt så går det rörliga priset ner i framtiden är det en smart strategi.

Man kan över sikt i Sverige behöva bli mer medveten och ha både fast och rörligt i omgångar. Med tanke på de stigande priserna på elavtal så kommer mer och mer konsumenter välja billigare priser. Jämför därför el och se vad elbolagen erbjuder för lägenhet respektive hus.

Elpriset är på många sätt politik och samhälle där det gäller att hänga med i senaste nyheterna och besluten. Din bedömning om framtiden är grunden för huruvida ett fast eller rörligt elavtal är bäst för dig.

Vill du alltid ha lågt elpris?

Vill du hålla koll på elpriset men känner inte att du orkar. Vilken tur, vi håller koll på elpriset åt dig. Fyll i din mejl, ditt postnummer och om du vill få uppdateringar kring fast eller rörligt elpris eller båda, så ska jag se om vi kan sänka ditt elpris. Detta gör jag givetvis helt Kostnadsfritt!

Elbytes expert
Var denna guide till hjälp?

Hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Elpris prognos 2023 och 2024

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Timpris el

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Fortum elbolag

Fortums elpris? Välja Fortum?

Läs om fakta om Fortum elbolag och se aktuella erbjudanden för just dig.

Jämför elpriser

Jämför elpriser

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elpriset, så därför bör du alltid jämföra elpriser.

Snittpris el

Snittpriser på el

Här kan du hitta sammanställningen av alla genomsnittliga elpriser 2022 i varje elområde.

Elförbrukning lägenhet

Elförbrukning lägenhet?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Bästa elboalget 2023

Bästa elbolaget 2023?

Vad är det bästa elbolaget 2023? Läs guiden till bästa elbolaget här

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vilket är billigaste elbolaget?

Billigaste elbolaget?

Vilket elbolag har det billigaste elpriset? Se lista på elbolag och de billigaste.

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.