Fakta alla borde veta om elmarknaden

Fakta om Elmarknaden

Elmarknaden anser en del vara tråkig och det är därför förståeligt att man har lite sämre koll på den.

Eftersom el är något som bara kommer bli viktigare för alla i samhället är det en bra investering i framtiden att du som konsument också har koll på elmarknaden.

Allmänbildningen inom elmarknaden är information om:

Hur marknaden fungerar först och främst. Elmarknaden består av olika aktörer, några som producerar el och andra som säljer och transporterar den. Elnäten är indelade i regionala och lokala elnät som levereras till dig som kund.

Enkelt förklarat: Elproducenterna producerar elen som säljs till elhandelsföretag som sedan säljs till kunderna.

1. Du väljer själv vilket elhandelsföretag du vill ha

Sedan 1996 har alla konsumenter i Sverige kunnat välja vem man vill köpa el av. En konkurrenssatt marknad är förmånligt för dig som konsument. Elpriserna grundar sig på elpriser som sker på elbörsen (Nord Pool).

2. Du kan INTE välja elnätsbolag

Många blandar ihop elnät och elhandel. Elnätsföretagen är alltså de som äger kablarna in i din bostad och dessa kan du inte byta. Elnätets kablar behöver du använda för att få el i huset och elnätspriserna regleras av energimarknadsinspektionen till förmån för konsumenter.

3. Välj alltid ett elavtal .

Om du inte gör ett elval när du flyttat eller när ditt elavtal gått ut får du ett så kallat anvisat elavtal. Eftersom elnätsföretagen har leveransplikt av el så kan de ta ut dyrare tariffer för de som inte aktivt gjort ett val av elhandelsföretag. Det innebär att du som kund när du inte gör ett val får betala 25-45 % i överpris för el.

4. Åtaganden vid en flytt.

När du flyttar måste du kontakta din elnätsägare och elhandelspart för att säga upp avtal. När du ringer berättar du när du ska flytta och att du vill säga upp det. Glömmer man det betalar man el till de nyinflyttade.

5. Din konsumtion beror på din bostad.

En 1 rums lägenhet gör i snitt av med 2-3 000 kwh per år en 2 lägenhet medans ett normalt hus gör av med mellan 16 000 – 22 000 kwh per år.

Så får du lägsta elpriset: Det billigaste elpriset får du genom att välja ett elpris. Gör du inget elval kan det stå dig väldigt dyrt men planerar du din flytt så kan du enkelt skaffa ett konkurrenskraftigt pris. För att komma ned ännu mer i pris finns 3 olika strategier.

1. Byta elpriser ofta
2. Binda till lågt fastpris
3. Ha timpris på el.

6. Miljövänlig energi är viktigt för framtiden.

Idag kan man som husägare bli mer eller mindre självförsörjande på solel om man köper solceller. För att anses som självförsörjande behöver man ha minst 18 000 kw och priset per kw är cirka 30 kr i dagsläget. Läs mer om det här.

7. Prylar som drar mest energi

Att värma upp din bostad drar såklart mest energi. Även vissa produkter drar väldigt mycket el såsom golvvärme, elbilar, prylar som inte används men som har kontakten i och gamla frysar. Genom att tänka resurseffektivt kan du stänga av golvvärmen, dra ur kontakter när de inte används, ladda bilen på jobbet, sänka värmen i huset och ta bort ludd från baksidan av frysen.

Elmarknaden är inte komplex det handlar bara om att ta sig tid att förstå den.


Läs också Att välja Fast eller Rörligt elpris .

Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningarTips för att spara pengar Massa artiklar

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.