17 bästa Energispartipsen 2022

Så sparar du mer energi

Den här artikeln förklarar hur du kan minska energiförbrukningen på bästa sätt oavsett vilken boendeform du har. Att spara el har blivit allt viktigare för hushåll eftersom elpriset stiger över tid, vilket till stor del beror på den ökade beskattningen på el.

Cirka 40 % av elpriset är ren skatt och den förväntas öka i takt med inflationen varje år. Detta kan bli dyrt för stora hushåll men det finns sätt att spara energi om man är smart. Denna artikel innehåller 17 viktiga tips för dig som vill spara pengar genom att minska sin elförbrukning

Läs också Så spar du mest pengar på el .

1. Sänk temperaturen i huset

Det som drar mest el i ett hushåll är uppvärmningen. Den kan representera nästan 50 % av all elkonsumtion i ditt hem. På vintern kostar det i regel alltid mer eftersom mer el behövs för att värma upp huset. Om man kan vrida ned termometern kan man spara mycket pengar. Dra ned tempen och sätt på dig en tröja om du fryser.

2. Byt till energilampor

Dessa finns det många av på marknaden idag men de är värda att köpa. Det finns olika typer av lampor som är energisnåla och även om det kan ta lite längre tid innan de når sin fulla ljusstyrka än gamla glödlampor så är dessa lampor miljövänligare då de håller längre.

3. Stäng av golvvärmen

Har man golvvärme i huset eller lägenhet är den en stor elbov. Har man dessutom golvvärme på flera ställen drar det extra mycket. Om man kan så stäng av all golvvärme så kommer du kunna spara el.

4. Släck lamporna

Ett ganska självklart tips men se till att släcka lamporna efter dig. Detta kan bidra med otroligt mycket energisparande. Vill man kan man istället använda levande ljus, som dessutom bidrar med mysfaktor.

5. Dra ned persienner eller gardiner

Detta kan tyckas lite udda men det är faktiskt ett bra tips. Fönster släpper annars ut stor del av den värme som finns inne i lägenheten.

6. Använd mindre varmvatten

Varmvattenuppvärmning kan bli dyrt och speciellt om man bor många i huset och alla gillar att bada. Ingen vill duscha iskallt men duscha medelvarmt och kort.

7. Tvätta mindre

Tvättar man allt för ofta går det åt mycket vatten och det drar mycket el, samma sak gäller torktumlaren. Se till att alltid tvätta fulla maskiner och inte halvfulla med lägre temperatur.

8. Undvik att torktumla

Undvik torktumlare om det går, då uppvärmning av torktumlaren är en stor energibov för många hushåll.

9. Täta fönster och dörrar.

Värmer man upp sitt hus för flera tusen kronor vill man ju inte att värmen skall försvinna. För äldre hus och lägenheter kan det vara värt att se över tätningen så att värdefull värme inte försvinner iväg.

10. Byt gamla vitvaror

Har man gamla vitvaror så som kylskåp eller frys så bör dem bytas ut och dammas av på baksidan. Det kan spara dig el och sedermera pengar.

11. Ladda inte elektronik mer än nödvändigt

Ladda inte din telefon, dator eller surfplatta, om den inte börjar bli urladdad. Många har för vana att ladda dator och telefon utan att det behövs vilket drar mycket ström.

12. Stäng av handdukstork

Detta är något som många hus har och som står på jämt utan att man eventuellt uppskattar dess funktion. Handdukstorken skulle med fördel kunna stängas av.

13. Diska full maskin

Ha inställningen att diska mycket för hand om det går och diska bara diskmaskinen när den är full.

14. Använd energisparläge

Om man har möjlighet använd det på alla elektroniska enheter så som tv slipper man ladda så ofta.

15. Frosta av frysen

Se till att inte ha massa onödig frost i frysen. Det drar massa extra el så se till att avfrosta den frekvent.

16. Dra ur laddare

Låt inte alla laddare så som dator eller mobilladdare sitta i väggen när den inte används. Det drar el i onödan.

17. Använd vattenkokare

Koka inte upp varmvatten på spisen utan använd vattenkokaren. Den går oftast tre gånger snabbare också.

Att spara pengar på el kan du också göra genom ett bra elavtal. Har du koll på din elkostnad och elavtal? Se hur mycket pengar du kan spara genom att byta elavtal. Slå in ditt postnummer och se efter.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall
Läs också Vad är ett bra elpris? .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar