Vad kostar 1 kwh?

Elpris kwh

Funderar du på vad el kostar per kilowatt timme (kwh)? En kilowatt är tusen watt och är det mått man brukar mäta hos bostäder. Priset per kilowattimme kan variera kraftigt beroende på vilka parametrar du väger upp när du ska välja elavtal.

Till att börja med är priset för 1 kWh baserat på vilket spotpriset är. Spotpriset är det pris som elhandelsaktörer får köpa in elen för.

Sedan finns andra avgifter som elbolaget bakar in i bland annat påslag som är vad de tjänar, elcertifikat som är en intäkt för rättigheten att sälja en viss mängd el, fast månadsavgift som splittras ut på din konsumtion samt skatt som då går till staten och eller eventuell rabatt..
Priset per kwh varierar ofta mellan olika tider på dygnet eller året. När är elen billigast? generellt brukar den vara billigast under sommartider då efterfrågan på el är mindre och produktionen högre. En kWh kan kosta allt från 20 öre till 5 kr. Under 2021 och hela 2023 har elpriserna varit höga. Detta har berott mycket på omvärldsfaktorer i kombination med lägre produktion.

Beroede på vilket elavtal du har så kommer också priset per kwh vara olika. Det finns idag två olika typer av rörliga elpriser, ett timbaserat elpris och ett vanligt rörligt elpris. Skillnaden är att du kan styra din elkostnad mer med ett timpris än om man har vanligt rörligt. Läs här hur du beräknar din elkostnad.

En kWh för dig som konsument innebär inte spotpriset som många verkar tro. Du betalar alltså alltid ett pålägg till elbolaget (så de kan tjäna pengar på tjänsten) så därför är kWh priset man ofta ser i spotpriset inte endast det du kommer betala.

En kwh kostar i genomsnitt: 2022

prierna är från SE3 i mellersta Sverige
Juni Juli Augu
1.32 kr 0,93 kr 2,392 kr
Juni var en väldigt hög genomsnittsmånad. Juli hade bättre priser, mycket för att det är högsommar och lägre eftefråga. Augusti slog rekord, väldigt dyrt och det ser ut att bli dyrare.
Sep Okt Nov Dec
2.39 kr 0.8746 kr 1,527 kr 2.69 kr
En kall månad och många andra faktorer. Ett lägre elpris än förväntat pga. mycket vind och varmare klimat. Börjar bli kallare och högre elpriser. Detta vet vi inte än
Hitta bästa elpris nu

Läs också Hur kommer elpriset utvecklas framöver? .

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar

Elbyte.