Vad kostar 1 kwh?

Vad får man betal för en kwh? Här hittar du svaret på vad en kwh kostar och du får all information på en plats.

Elpris kwh

Funderar du på vad el kostar per kilowatt timme (kwh)? En kilowatt är tusen watt och är det mått man brukar mäta hos bostäder. Priset per kilowattimme kan variera kraftigt beroende på vilka parametrar du väger upp när du ska välja elavtal.

Till att börja med är priset för 1 kWh baserat på vilket spotpriset är. Spotpriset är det pris som elhandelsaktörer får köpa in elen för.

Sedan finns andra avgifter som elbolaget bakar in i bland annat påslag som är vad de tjänar, elcertifikat som är en intäkt för rättigheten att sälja en viss mängd el, fast månadsavgift som splittras ut på din konsumtion samt skatt som då går till staten och eller eventuell rabatt..
Priset per kwh varierar ofta mellan olika tider på dygnet eller året. När är elen billigast? generellt brukar den vara billigast under sommartider då efterfrågan på el är mindre och produktionen högre. En kWh kan kosta allt från 20 öre till 5 kr. Under 2021 och hela 2024 har elpriserna varit höga. Detta har berott mycket på omvärldsfaktorer i kombination med lägre produktion.

Beroede på vilket elavtal du har så kommer också priset per kwh vara olika. Det finns idag två olika typer av rörliga elpriser, ett timbaserat elpris och ett vanligt rörligt elpris. Skillnaden är att du kan styra din elkostnad mer med ett timpris än om man har vanligt rörligt. Läs här hur du beräknar din elkostnad.

En kWh för dig som konsument innebär inte spotpriset som många verkar tro. Du betalar alltså alltid ett pålägg till elbolaget (så de kan tjäna pengar på tjänsten) så därför är kWh priset man ofta ser i spotpriset inte endast det du kommer betala.

En kwh kostar i genomsnitt: 2024

prierna är från SE3 i mellersta Sverige
Jan Feb Mars
0,8027 kr 0,53 kr 0,5936 kr
Januari är och brukar vara en hög kostnadsmånad. Februari var lite bättre pga vädret. Mars blev dyrare än februari.
Hitta bästa elpris nu

Läs också Hur kommer elpriset utvecklas framöver? .

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar

Elbyte.