Elnätsbolag

Jämför Elnätsbolag i lista 🏅

Vilket elnätsbolag har jag

Det enklaste sättet att hitta vilket elnätsbolag du har är att kolla på din elnätsfaktura. Om du inte hittar den skriv till oss på chatten så kan vi ta fram den datan.

Många undrar också vad ett elnätsbolag är och det är en berättigad fråga då elmarknaden i Sverige på ytan kan upplevas som avancerad. Läs vidare i artikeln för att lära dig allt du behöver veta om just ditt elnätsbolag.

Elnätsbolag är något du blir tilldelad när du flyttar in i en bostad. Det hela funkar som så att stamnätet sköts av Svenska Kraftnät, det är den elen som skickas runt i landet på hög spänning och som ska stå pall för kriser och katastrofer. När elen sen ska in i din bostad så går den ner i spänning för att inte vara farlig för omgivningen och kunna användas. De elnäten som går in hem till dig med elledningar och kablar ansvarar olika elnätsbolag för.

Det är såklart en uppstartskostnad att gräva ned dessa och sen underhålla elnätet regelbundet.

Därför går det inte att välja elnätsbolag utan de ansvarar för olika områden. Vi sitter på den kartan om vilka som ansvarar för vad och kan därmed meddela vilket elnätsbolag du har. Den delen du kan välja själv och pressa ned priserna på är elhandeln och det gör du allra bäst genom att jämföra el i vår tjänst. Skriv in ditt postnummer nedan och se hur mycket du kan spara.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Läs också Om hur man hittar ett billigt elhandelsbolag

Går det att spara kostnader på räkningen från elnätsbolaget?

Om du bor i en BRF så kan du gå samman och se till så att el bara tas emot på en enda elmätare. Det är något vi sett ett ökat tryck på sista åren. Då delar man på elnätsavgiften från elnätsbolaget och fördelar ut kostnaderna för elen. Men tänk då på att om alla gjorde detta så skulle det vara väldigt svårt för staten att få ihop de pengarna som krävs för att underhålla och förbättra elnätet. I takt med att elpriserna gått upp så har intresset ökat mer för vad man kan åstadkomma på elhandelsbolaget än elnätsbolaget då det är enklare att spara in pengar där som individ utan att påverka samhället i stort. Med det sagt så lever vi i ett fritt samhälle där man kan nyttja reglerna som de är för sin vinnings skull också.

Elnätsbolagens ansvar

Elnätsbolagen har ett stort ansvar när det gäller att du ska kunna få el till din bostad 24 h om dygnet. Sen vad den elen kostar är inte deras ansvar. I vissa fall är dock elnätsbolagen och elhandelsbolagen detsamma som E.ON (Uniper), Fortum (Ellevio), Skellefteå Kraft och Vattenfall. Det är även dessa organisationer som står för den stora delen av elproduktionen. Alla delar hänger ihop. Sammantaget så kan man dock säga att det går väldigt bra för alla dessa ovan nämnda med miljardvinster i bagaget sista åren. Frågan är dock vart de tjänar de stora pengarna, om det är på elnätet, elhandeln eller elproduktionen?

Elnätsbolag lista

Elbyte ämnar här presentera och underhålla en lista på alla elnätsbolag i Sverige så du kan läsa mer om dem och vart de är verksamma. Vissa elnätsbolag är verksamma i specifika kommmuner. Vissa elnätsbolag drivs av kommunen och vissa på uppdrag av staten. De elnätsbolagen som är vanligast i Malmö och Skåne är E.On. Elnätsbolag i Göteborg är ofta Vattenfall eldistribution. ELnätsbolag i Stockholm är det Ellevio som dominerar. Medan elnätsbolag i Norrland, från Sundsvall till Umeå är Skellefteå Kraft väldigt vanliga. Läs listan nedan och leta upp just ditt elnätsbolag.

E
Ellevio

U
UniperLäs mer om Hur jag hittar mitt anläggnings-id .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar