Vilket elnätsbolag har jag 2022

Jämför Elnätsbolag i lista 🏅

Vilket elnätsbolag har jag

Det enklaste sättet att hitta vilket elnätsbolag du har är att kolla på din elnätsfaktura. Om du inte hittar den skriv till oss på chatten så kan vi ta fram den datan.

Många undrar också vad ett elnätsbolag är och det är en berättigad fråga då elmarknaden i Sverige på ytan kan upplevas som avancerad. Läs vidare i artikeln för att lära dig allt du behöver veta om just ditt elnätsbolag. Elnätsbolag är något du blir tilldelad när du flyttar in i en bostad. Det hela funkar som så att stamnätet sköts av Svenska Kraftnät, det är den elen som skickas runt i landet på hög spänning och som ska stå pall för kriser och katastrofer. När elen sen ska in i din bostad så går den ner i spänning för att inte vara farlig för omgivningen och kunna användas. De elnäten som går in hem till dig med elledningar och kablar ansvarar olika elnätsbolag för. Det är såklart en uppstartskostnad att gräva ned dessa och sen underhålla elnätet regelbundet. Därför går det inte att välja elnätsbolag utan de ansvarar för olika områden. Vi sitter på den kartan om vilka som ansvarar för vad och kan därmed meddela vilket elnätsbolag du har. Den delen du kan välja själv och pressa ned priserna på är elhandeln och det gör du allra bäst genom att jämföra el i vår tjänst. Skriv in ditt postnummer nedan och se hur mycket du kan spara.Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter


kWh / år


Du kan spara flera tusen kronor per år genom att välja ett bättre elavtal på Elbyte.se!

Läs också Om hur man hittar ett billigt elhandelsbolag

Går det att spara kostnader på räkningen från elnätsbolaget?

Om du bor i en BRF så kan du gå samman och se till så att el bara tas emot på en enda elmätare. Det är något vi sett ett ökat tryck på sista åren. Då delar man på elnätsavgiften från elnätsbolaget och fördelar ut kostnaderna för elen. Men tänk då på att om alla gjorde detta så skulle det vara väldigt svårt för staten att få ihop de pengarna som krävs för att underhålla och förbättra elnätet. I takt med att elpriserna gått upp så har intresset ökat mer för vad man kan åstadkomma på elhandelsbolaget än elnätsbolaget då det är enklare att spara in pengar där som individ utan att påverka samhället i stort. Med det sagt så lever vi i ett fritt samhälle där man kan nyttja reglerna som de är för sin vinnings skull också.

Elnätsbolagens ansvar

Elnätsbolagen har ett stort ansvar när det gäller att du ska kunna få el till din bostad 24 h om dygnet. Sen vad den elen kostar är inte deras ansvar. I vissa fall är dock elnätsbolagen och elhandelsbolagen detsamma som E.ON (Uniper), Fortum (Ellevio), Skellefteå Kraft och Vattenfall. Det är även dessa organisationer som står för den stora delen av elproduktionen. Alla delar hänger ihop. Sammantaget så kan man dock säga att det går väldigt bra för alla dessa ovan nämnda med miljardvinster i bagaget sista åren. Frågan är dock vart de tjänar de stora pengarna, om det är på elnätet, elhandeln eller elproduktionen?

Elnätsbolag lista 2022

Elbyte ämnar här presentera och underhålla en lista på alla elnätsbolag i Sverige så du kan läsa mer om dem och vart de är verksamma. Vissa elnätsbolag är verksamma i specifika kommmuner. Vissa elnätsbolag drivs av kommunen och vissa på uppdrag av staten. De elnätsbolagen som är vanligast i Malmö och Skåne är E.On. Elnätsbolag i Göteborg är ofta Vattenfall eldistribution. ELnätsbolag i Stockholm är det Ellevio som dominerar. Medan elnätsbolag i Norrland, från Sundsvall till Umeå är Skellefteå Kraft väldigt vanliga. Läs listan nedan och leta upp just ditt elnätsbolag.

E
Ellevio

U
UniperLäs mer om Hur jag hittar mitt anläggnings-id .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 108,26 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Välja Elbolag Vid Flytt

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Många vill energieffektivisera sina hem och att se över hushållsprylars energikonsumtion är en del. Läs om tvättmaskinen och hur du kan göra för att optimera.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.