Ellevio

Vad gör Ellevio som elbolag och är de samma sak som Fortum? 🏅

Vad gör Ellevio?

Ellevio är ett elbolag som bara sysslar med elnät. Detta innebär att de inte säljer el eller producerar el. De förvärvade elnätsdelen av Fortum år 2015. Detta betyder att när du får elnätsfakturan är den inte längre från Fortum utan från Ellevio. Det som kan strula till det är att det länge samfakturerades allt på en elräkning. Därmed var det svårt att hålla isär dessa två delar. Ellevio håller just nu mellan åren 2020, 2021, 2022 och 2023 att byta ut elmätare i alla elnätsområden som de ansvarar för elnätet. Detta innebär att de hör av sig till dig som konsument och skickar ut en elektriker från One Nordic för bytet. Det är viktigt att göra bytet då den nya elmätaren kommer vara mer anpassad till förnybar el och att man ska kunna göra mer noggranna mätningar. Smarta funktioner för att få koll på sin elförbrukning är det väl ingen som säger nej till och det ligger ju i tiden med tanke på de höga elpriserna (som bestäms av producenterna av el, däribland Fortum).

Se vår video om Ellevios elavtalVem äger Ellevio?

Ägarna som står bakom Ellevio är pensionsförvaltare, Folksam och första- och tredje AP-fonden. Detta innebär att det är stora aktörer där medborgarna i många fall har en andel. Det är lite skillnad mot Fortum då som ägs av staten. Det är viktigt med långsiktiga ägare med tanke på att elnäten är en viktig produkt för att vår infrastruktur ska fungera.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall


Läs mer om Man jämför elpriser och spara pengar .

Hur tecknar man elnätsavtal med Ellevio?

När du byter bostad och ska flytta in i en ny lägenhet eller villa så måste du ha elnätsavtal med den aktören som står för elnäten. Om du flyttar inom samma elnätsområde så kan du ta med ditt nätavtal till din nya bostad. Du ska bli kontaktad av din nätleverantör när du flyttar in. Om du inte vet om Ellevio är din elnätsleverantör så kan vi ta fram den informationen till dig. Bara att skriva till oss på vår Elbyte-chat. Elnäten är nämligen dragna kors och tvärs genom landet och orter. Detta resulterar i att en viss adress i ett område kan ha en viss elnätsleverantör och en annan adress har en annan nätleverantör. Ellevio är väldigt stora i Stockholm och runtomkring hela Mälaren. Här är chansen stor att du har Ellevio som nätbolag. Rent allmänt existerar man på många ställen i mellersta Sverige som Västergötland (bl.a. Göteborg), Gävle, Halland och Dalarna.

Elavtal med Ellevio

  • Ellevio har bara elnätsavtal
  • Teckna elhandel via Elbyte, då Ellevio inte har den tjänsten
  • Om du inte byter elavtal vid flytt riskerar du att få anvisat elavtal som är 30-50 % dyrare enligt våra beräkningar

  • Ellevio har energiansvar:

  • Ellevio måste se till att du får el hem till dig. Det innebär att om du inte väljer elavtal själv så fördelar de ut elavtalet på en aktör som de samarbetar med som tar ett överpris på el.

Varför är elnätsräkningen så hög?
Varför elnätskostnaden från Ellevio har gått upp är pga att det är stora investeringar som görs i elnäten 2022 och framåt. Det är fördelaktigt om elnäten kan transportera ström under längre sträckor och är kompatibla mot att ta emot förnybar energi. Varför priset har gått upp kan egentligen bara Ellevio själva svara på. Kanske har det blivit dyrare att bedriva elnätsaffären. Det är inte heller lika enkelt att få el korta sträckor nu pga nedlagda källor till elproduktion som kärnkraft. Därmed kan el behöva färdas längre sträckor för att alla ska ta del av förnybar energi. Det är Elbytes teori åtminstone till Ellevios dyrare elfaktura.

Vad ingår i elnätsfakturan från Ellevio?