Ellevio - producerar el och bedriver elnäts [2022]

Vad gör Ellevio som elbolag och är de samma sak som Fortum? 🏅

Vad gör Ellevio?

Ellevio är ett elbolag som bara sysslar med elnät. Detta innebär att de inte säljer el eller producerar el. De förvärvade elnätsdelen av Fortum år 2015. Detta betyder att när du får elnätsfakturan är den inte längre från Fortum utan från Ellevio. Det som kan strula till det är att det länge samfakturerades allt på en elräkning. Därmed var det svårt att hålla isär dessa två delar. Ellevio håller just nu mellan åren 2020, 2021, 2022 och 2023 att byta ut elmätare i alla elnätsområden som de ansvarar för elnätet. Detta innebär att de hör av sig till dig som konsument och skickar ut en elektriker från One Nordic för bytet. Det är viktigt att göra bytet då den nya elmätaren kommer vara mer anpassad till förnybar el och att man ska kunna göra mer noggranna mätningar. Smarta funktioner för att få koll på sin elförbrukning är det väl ingen som säger nej till och det ligger ju i tiden med tanke på de höga elpriserna (som bestäms av producenterna av el, däribland Fortum).

Se vår video om Ellevios elavtalVem äger Ellevio?

Ägarna som står bakom Ellevio är pensionsförvaltare, Folksam och första- och tredje AP-fonden. Detta innebär att det är stora aktörer där medborgarna i många fall har en andel. Det är lite skillnad mot Fortum då som ägs av staten. Det är viktigt med långsiktiga ägare med tanke på att elnäten är en viktig produkt för att vår infrastruktur ska fungera.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review

Läs också Om hur man hittar billig el.

Hur tecknar man elnätsavtal med Ellevio?

När du byter bostad och ska flytta in i en ny lägenhet eller villa så måste du ha elnätsavtal med den aktören som står för elnäten. Om du flyttar inom samma elnätsområde så kan du ta med ditt nätavtal till din nya bostad. Du ska bli kontaktad av din nätleverantör när du flyttar in. Om du inte vet om Ellevio är din elnätsleverantör så kan vi ta fram den informationen till dig. Bara att skriva till oss på vår Elbyte-chat. Elnäten är nämligen dragna kors och tvärs genom landet och orter. Detta resulterar i att en viss adress i ett område kan ha en viss elnätsleverantör och en annan adress har en annan nätleverantör. Ellevio är väldigt stora i Stockholm och runtomkring hela Mälaren. Här är chansen stor att du har Ellevio som nätbolag. Rent allmänt existerar man på många ställen i mellersta Sverige som Västergötland (bl.a. Göteborg), Gävle, Halland och Dalarna.

Elavtal med Ellevio

 • Ellevio har bara elnätsavtal
 • Teckna elhandel via Elbyte, då Ellevio inte har den tjänsten
 • Om du inte byter elavtal vid flytt riskerar du att få anvisat elavtal som är 30-50 % dyrare enligt våra beräkningar

 • Ellevio har energiansvar:

 • Ellevio måste se till att du får el hem till dig. Det innebär att om du inte väljer elavtal själv så fördelar de ut elavtalet på en aktör som de samarbetar med som tar ett överpris på el.

Varför är elnätsräkningen så hög?
Varför elnätskostnaden från Ellevio har gått upp är pga att det är stora investeringar som görs i elnäten 2022 och framåt. Det är fördelaktigt om elnäten kan transportera ström under längre sträckor och är kompatibla mot att ta emot förnybar energi. Varför priset har gått upp kan egentligen bara Ellevio själva svara på. Kanske har det blivit dyrare att bedriva elnätsaffären. Det är inte heller lika enkelt att få el korta sträckor nu pga nedlagda källor till elproduktion som kärnkraft. Därmed kan el behöva färdas längre sträckor för att alla ska ta del av förnybar energi. Det är Elbytes teori åtminstone till Ellevios dyrare elfaktura.

Vad ingår i elnätsfakturan från Ellevio?

 • Ellevio tar betalt för elöverföring. Detta då kablarna som används för att skicka el slits och måste underhållas med jämna mellanrum.
 • Elabbonemang är också något Ellevio har med på elnätsfakturan. Det innebär att elabbonemanget ger dig en rätt att använda deras elnät.
 • Elskatt är också med på Ellevios elnätsräkning då skatten på el är något som tillfaller staten. Det är alltså inget Ellevio tar.
 • Läs mer om Fast eller rörligt elpris 2022 .

  Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset i Sverige Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor - hitta de billigaste elpriserna i vår jämförelsetjänst

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 284,28 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Välja Elbolag Vid Flytt

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Hur mycket el drar tvättmaskinen?

Många vill energieffektivisera sina hem och att se över hushållsprylars energikonsumtion är en del. Läs om tvättmaskinen och hur du kan göra för att optimera.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.