Elkostnad per månad

Hur mycket kostar el per månad?

Vad betalar man för el i månaden?

Vad man betalar för elkostnad per månad beror på vilken typ av boende som du har. Däremot brukar en ellkostnad för en lägenhet vara lägre än för ett hus vilket innebär att du i genomsnitt förbrukar mindre el och således kan ha ett lägre månadspris än i hus.

Elpriset i månaden består av ett fastpris som man betalar till elnätsägaren och en rörlig del som man betalar till elleverantören (elhandelsbolaget) och dessa kan vara samma.

Elkostnaden per månad för en etta brukar oftast vara låg eftersom i en lägenhet med ett rum finns ofta inga stora maskiner som drar mycket el såsom tvättmaskin eller diskmaskin. Däremot finns ju vitvaror som alltid står och kostar el.

En genomsnittlig elförbrukning i lägenhet ligger på mellan 2000 kwh – 5000 kwh per år. Bor man i en lägenhet som är en tvåa eller en lägenhet som är en trea drar det oftast mer än i en etta.

Genomsnittligt Elkostnad Per Månad

Vad kostar el per månad?

En normal kostnad för el i lägenhet är alltid olika. Det är omöjligt att säga det exakta genomsnittet eftersom elpriset varierar så pass mycket beroende på bostad. För en lägenhet med normal elförbrukning ligger nog genomsnittspriset på hushållsel mellan 350-650 kr per månad. och har man ett hus så borde den ligga på det dubbla eller tredubbla beroende på ens elkonsumtion.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall
Eftersom elpriset består av en del som man som konsument inte kan påverka (elnätet) så är det extra viktigt att man gör ett aktivt val och väljer ett elavtal som har ett bra elpris som inkluderar allt.

Många glömmer att välja elavtal när man flyttat och får betala högre elpriser för det, vilket kallas anvisade elavtal.

Känner du att din elkostnad är hög, se vad du har för uppsägningstid och slå in ditt postnummer nedan. Se efter om du kan spara på att byta elavtal.

De flesta brukar kunna spara pengar på ett bra elavtal även om man bor i en etta. Slå in ditt postnummer och testa, det är kostnadsfritt och väldigt enkelt att hitta ett nytt elavtal. Känner du dig fortfarande osäker läs vidare om hur man beräknar elkostnaden och elpriset, vad det består av mm.

Hur mycket kostar el per månad i en tvåa?

Normal elförbrukning för en lägenhet som en tvåa är 3000 kwh per år. Det avgörande för hur mycket el som dras i hemmet beror på elkonsumtionen. Tvättar man mycket, har golvärmen på max eller har servrar exemplevis i hemmet kommer det att dra mer ström.Läs mer om Man jämför elpriser och spara pengar .

Beräkna elförbrukning

Elräkning per månad i lägenhet
Elräknings kostnaden per månad eller per år beror som sagt på din unika konsumtion och ser olika ut för alla men den kan se ut enligt nedan exempel.

Att beräkna din elförbrukning är oftast ganska enkelt. Detta gör du genom att du tar fram ditt elevtal och ser vilka priser du har. Antigen kan du logga in online eller hämta senaste pappersfakturan.

På din elfaktura kommer även din elnätsavgift stå om du har samma bolag som levererar el som äger näten. Går du i tankar att byta elbolag kan du klicka här

Tycker du att du har hög elkostnad?

Låt mig hjälpa dig få en lägre elkostnad. Mitt namn är Filip och jag jobbar på Elbyte.se. Fyll i uppgifterna så ska jag försöka hjälpa dig.

Elbytes expert


Hushållsel lägenhet kostnad
Hur den exakta elförbrukningen ser ut för ditt hushåll beror av din elkonsumtion och dina elkrävande resurser i hemmet. Hur mycket kostar hushållsel? Normal kostnad för hushållsel i lägenhet brukar ligga på några hundralapar, exklusiva elnätskostnaden. Har man en större lägenhet drar det mer men en mindre etta eller tvåa brukar inte vara så dyrt.

Elpris inklusive nätavgift

Elnät + Elförbrukning = elpris per månad.
Din förbrukning 4000 kwh / år
Ditt elpris: 79 öre /kwh
Elnätsavgift: 300 kr.

Total kostnad per månad: 563 kr / månad.
Total kostnad per år: 3160 +3600 = 6760 kr
Hur mycket kostar el per månad i en villa?
För villor är genomsnittsförbrukning mycket högre än för en lägenhet. Där ligger förbrukningen på omkring 12 000 kwh – 25 000 kwh per år. Därmed blir månadskostnaden också mer varierande eftersom elnätspriset också är högre. Priset för villa ligger mellan 1000 kr - 3000 kr beroende på säsong och storlek på hus.

Hur mycket kostar elförbrukning i en etta?

Normal elförbrukning i lägenhet etta skiljer egentligen inte så mycket från en tvåa. De flesta lägenheter har likvärdig förbrukning av el per år. Genomsnittet för en etta ligger mellan 1500-3000 kwh. Elförbrukning lägenhet per månad.

Hur mycket kostar el per månad i en tvåa?

Normal elförbrukning för en lägenhet tvåa är mellan 2000-3000 kwh per år. Det avgörande för hur mycket el som dras i hemmet beror på elkonsumtionen. Tvättar man mycket, har golvärmen på max eller har servrar exemplevis i hemmet kommer det att dra mer ström. Årsförbrukning el lägenhet tvåa.

Läs på om Billiga elbolag och spara pengar


Vad ska vi skriva om enligt dig?

Vad vill du läsa om i Elbytes nyhetsbrev? Finns det något du saknar och vill att vi skriver mer om?För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder elbyte.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar