Elkostnad per månad

Hur mycket kostar el per månad?

Vad betalar man för el i månaden?

Vad man betalar för elkostnad per månad beror på vilken typ av boende som du har. Däremot brukar en ellkostnad för en lägenhet vara lägre än för ett hus vilket innebär att du i genomsnitt förbrukar mindre el och således kan ha ett lägre månadspris än i hus.

Elpriset i månaden består av ett fastpris som man betalar till elnätsägaren och en rörlig del som man betalar till elleverantören (elhandelsbolaget) och dessa kan vara samma.

Elkostnaden per månad för en etta brukar oftast vara låg eftersom i en lägenhet med ett rum finns ofta inga stora maskiner som drar mycket el såsom tvättmaskin eller diskmaskin. Däremot finns ju vitvaror som alltid står och kostar el.

En genomsnittlig elförbrukning i lägenhet ligger på mellan 2000 kwh – 5000 kwh per år. Bor man i en lägenhet som är en tvåa eller en lägenhet som är en trea drar det oftast mer än i en etta.

Genomsnittligt Elkostnad Per Månad

Vad kostar el per månad?

En normal kostnad för el i lägenhet är alltid olika. Det är omöjligt att säga det exakta genomsnittet eftersom elpriset varierar så pass mycket beroende på bostad. För en lägenhet med normal elförbrukning ligger nog genomsnittspriset på hushållsel mellan 350-650 kr per månad. och har man ett hus så borde den ligga på det dubbla eller tredubbla beroende på ens elkonsumtion.


Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter
Eftersom elpriset består av en del som man som konsument inte kan påverka (elnätet) så är det extra viktigt att man gör ett aktivt val och väljer ett elavtal som har ett bra pris.

Många glömmer att välja elavtal när man flyttat och får betala högre elpriser för det, vilket kallas anvisade elavtal.

Känner du att din elkostnad är hög, se vad du har för uppsägningstid och slå in ditt postnummer nedan. Se efter om du kan spara på att byta elavtal.

De flesta brukar kunna spara pengar på ett bra elavtal även om man bor i en etta. Slå in ditt postnummer och testa, det är kostnadsfritt och väldigt enkelt att hitta ett nytt elavtal.

Hur mycket kostar el per månad i en tvåa?

Normal elförbrukning för en lägenhet som en tvåa är 3000 kwh per år. Det avgörande för hur mycket el som dras i hemmet beror på elkonsumtionen. Tvättar man mycket, har golvärmen på max eller har servrar exemplevis i hemmet kommer det att dra mer ström.

Läs också Så Spar Du Pengar på Din El .

Beräkna elförbrukning

Elräkning per månad i lägenhet
Elräknings kostnaden per månad eller per år beror som sagt på din unika konsumtion och ser olika ut för alla men den kan se ut enligt nedan exempel.

Att beräkna din elförbrukning är oftast ganska enkelt. Detta gör du genom att du tar fram ditt elevtal och ser vilka priser du har. Antigen kan du logga in online eller hämta senaste pappersfakturan.

På din elfaktura kommer även din elnätsavgift stå om du har samma bolag som levererar el som äger näten. Går du i tankar att byta elbolag kan du klicka här

Tycker du att du har hög elkostnad?

Låt mig hjälpa dig få en lägre elkostnad. Mitt namn är Filip och jag jobbar på Elbyte.se. Fyll i uppgifterna så ska jag försöka hjälpa dig.
Hushållsel lägenhet kostnad
Hur den exakta elförbrukningen ser ut för ditt hushåll beror av din elkonsumtion och dina elkrävande resurser i hemmet. Hur mycket kostar hushållsel? Normal kostnad för hushållsel i lägenhet brukar ligga på några hundralapar, exklusiva elnätskostnaden. Har man en större lägenhet drar det mer men en mindre etta eller tvåa brukar inte vara så dyrt.

Läs mer Vad väljer man fast eller rörligt elpris för lägenhet?

Elpris inklusive nätavgift

Elnät + Elförbrukning = elpris per månad.
Din förbrukning 4000 kwh / år
Ditt elpris: 79 öre /kwh
Elnätsavgift: 300 kr.

Total kostnad per månad: 563 kr / månad.
Total kostnad per år: 3160 +3600 = 6760 kr
Hur mycket kostar el per månad i en villa?
För villor är genomsnittsförbrukning mycket högre än för en lägenhet. Där ligger förbrukningen på omkring 12 000 kwh – 25 000 kwh per år. Därmed blir månadskostnaden också mer varierande eftersom elnätspriset också är högre. Priset för villa ligger mellan 1000 kr - 3000 kr beroende på säsong och storlek på hus.

Hur mycket kostar elförbrukning i en etta?

Normal elförbrukning i lägenhet etta skiljer egentligen inte så mycket från en tvåa. De flesta lägenheter har likvärdig förbrukning av el per år. Genomsnittet för en etta ligger mellan 1500-3000 kwh. Elförbrukning lägenhet per månad.

Hur mycket kostar el per månad i en tvåa?

Normal elförbrukning för en lägenhet tvåa är mellan 2000-3000 kwh per år. Det avgörande för hur mycket el som dras i hemmet beror på elkonsumtionen. Tvättar man mycket, har golvärmen på max eller har servrar exemplevis i hemmet kommer det att dra mer ström. Årsförbrukning el lägenhet tvåa.

Läs på om Billiga elbolag och spara pengar


Var denna guide till hjälp?

hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Tips för att spara pengar Massa artiklar

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.