Hur mycket el förbrukar elbilar?

Förbrukning elbil per bilmärke

Elbytes elbilsguide ämnar redogöra för olika bilmärkens elförbrukning. En vanlig fråga att ställa sig nu när elbilar blivit populära är hur mycket dessa elbilar drar.

Det har i undersökningar visat sig att vissa modeller går att köra längre sträckor än andra och att faktiska resultat i vinterkörning kan vara annorlunda än sommarkörning. Vi på Elbyte är dock säkra på att sträckor och laddning bara kommer att bli bättre i framtiden, nu när det görs stora investeringar i utveckling av elbilar.

Nu är det inte bara uppstickaren Tesla som kan tänkas stå för framstegen i framtiden utan även traditionella aktörer som Volkswagen, Mercedes, Volvo etc gör stora satsningar på elbilar och med deras underliggande resurser kan ni vara säkra på att innovationskraften kommer vara hög även framöver.

Tesla

De som först lyckades nå ut till en större massmarknad med sina elbilar och som vi på många sätt kan tacka för den utveckling vi idag ser mot miljövänliga alternativ är Tesla med sin excentriske grundare Elon Musk.

Den elbilen som många nu kikar på är Tesla med modeller som den dyrare Model X SUV:en eller den bilen som ska vara mer riktat mot den breda massan, Model S som var första sedan versionen och sedan Model 3.

Vid test av hur mycket en Tesla Model 3 drar i stadskörning så har det framkommit att den vid körning i stadstrafik upp till 100 km/h drar ca 5-10 kW och på motorväg 100 km/h till 125 km/h så drar den cirka 15-20 kw. Detta gör att en Tesla som körs i 110 km/h

Hastighet Förbrukning
0-100 km/h 5-10 kw
100 - 125 km/h 15-20 kw


Hur mycket kostar det att ladda sin Tesla på en supercharger station?
När det gäller Teslas supercharger stationer i Sverige så har de nyligen höjt priserna på dessa till en elkostnad på 3,60 SEK/kWh i Sverige. Elon Musk har dock uttryckt att det förs samtal med andra bilföretag om att de ska få använda superchargers så kanske elkostnaden via Superchargers gå ner igen.

Volkswagen

Volkswagen ID4 Volkswagen ID 4 Detta anrika bilbolag med sina rötter i Wolfsburg har gjort stora satsningar på att ställa om sin elproduktion mot elbilar och t.ex. ställt om fabriker i Tyskland och knutit strategiska samarbeten i Asien. Vi på Elbyte gjorde 11 februari 2021 en intervju med Marcus Thomasfolk som är kommunikationschef på Volkswagen Sverige.

Hur kommer det sig att Volkswagen gör satsningen på elbilar?
För Volkswagen är elektrifiering av bilarna vår enskilt viktigaste framtidssatsning. Vår koncern investerar 33 miljarder euro i detta under de närmaste åren. Ska vi kunna klara de klimatmål som ställts upp, t ex inom Parisavtalet, ser vi elbilar som den enda framkomliga vägen som finns tillgänglig här och nu.

Vilka elbilar har ni till försäljning i Sverige och vilka modeller är på gång?
Idag finns ID.3, ID.4 och e-up! tillgängliga som rena elbilar. e-Golf kommer att utgå men finns tillgänglig hos flera av våra återförsäljare. Dessutom erbjuder vi flera laddhybridsversioner, för Tiguan, Arteon, Passat, Golf och Touareg.

Hur mycket el beräknar ni att era elbilar förbrukar?
Det varierar per modell. Men t ex en ID.3 med det mellanstora batteriet på 58 kWh, förbrukar 15,4-16,9 kW/100 km (WLTP).

Hur långt kan man köra på era elbilar?
Det varierar beroende på modell och batteriets storlek. Längst räckvidd har ID.3 med 77 kWh-batteriet. Då är räckvidden upp till 55 mil. Motsvarande batteri finns även i ID.4 och då är räckvidden nästan likvärdig.

Har ni några specifika tips när det gäller laddningen av elbilar?
Vi rekommenderar alltid att man installerar en laddbox vid hemmaladdning. Det ökar säkerheten i laddprocessen. Den går dessutom snabbare. Och med en uppkopplad laddbox blir det enklare att ha kontroll över sin elförbrukning och att styra laddningen mobilt. För längre resor kan man behöva ladda publikt och då rekommenderar vi vår laddningstjänst We Charge som hjälper till att hitta laddningsstationer och betala smidigt med ett och samma kort hos alla anslutna laddoperatörer.

Mitsubishi

Mitsubishi Mitsubishi Outlander PHEV Mitsubishi är en japansk biltillverkare med sitt säte i Tokyo. Japan har länge legat i framkanten av teknikutvecklingen och det reflekteras i detta bilmärke som till exempel varit framgångsrika i motorsport där man nått stor framgång i rally. Elbyte har intervjuat Mitsubishi Sveriges PR-chef Fanny Hellgren om deras satsningar på elbilar och intervjun följer här.

Hur kommer det sig att Mitsubishi gör satsningen på elbilar?
Mitsubishi vill att varje generation ska få njuta av den frihet som bilen ger med så liten miljöpåverkan som möjligt. Konkret innebär det ett ständigt arbete med att minska CO2 utsläppen i befintliga bilmodeller och utveckla tekniken i framtidens elbilar. Det handlar också om att göra hela tillverkningsprocessen mer hållbar- från konstruktion av aerodynamiska, bränslesnåla fordon till minskade utsläpp från fabriker och återvinning av bilen när den är förbrukad. För Mitsubishi har detta länge varit en självklar strävan. Redan på 60-talet började man experimentera med utsläppsfria fordon. Arbetet ledde 1971 fram till den första elbilen, Minica EV som användes av de japanska energibolagen. Men det var på 1990-talet, när insikten om den globala uppvärmningen tilltog, som man växlade upp rejält och prioriterade miljöansvaret som ett av sina viktigaste mål. 2009 blev Mitsubishi första bilmärke i världen att starta serieproduktion av en helt eldriven bil, i-MiEV. 2012 hade Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid (PHEV) världspremiär på motormässan i Paris och två år senare blev bilen världens mest sålda plug-in hybrid. Mitsubishi Outlander PHEV har dessutom vart Europas bästsäljande plug-in hybrid under flera år och modellen har också vart den laddhybrid som sålt bäst i hela världen, vilket i sig kan ses som ett bevis på att Mitsubishis kontinuerliga produktutveckling, ingenjörsarbete och tekniska nyskapande gett resultat. På Mitsubishi finns en övertygelse om att teknologi och passion för bilkörning kommer att leda rätt till framtidens bilar. I det sammanhanget kommer elbilen att spela en viktig roll i att bromsa den globala uppvärmningen.

Vilka elbilar har ni till försäljning i Sverige och vilka modeller är på gång?
Mitsubishi Motors globalt har bestämt att frysa alla nya produktlanseringar i Europa men vår befintliga populära laddhybrid och familjebil Mitsubishi Outlander PHEV finns fortfarande till försäljning i Sverige. Utvecklad från att vara helt eldriven har Mitsubishi Outlander PHEV en unik konstruktion som består av en elektrisk motor fram, en elektrisk motor bak och ingen växellåda. Det möjliggör en energieffektiv och komfortabel körupplevelse för föraren.

Hur mycket el beräknar ni att era elbilar förbrukar?
Certifierade data enligt WLTP är 169 Wh/km. Verklig förbrukning kan variera beroende av körsätt, hastighet, temperatur mm.

Hur långt kan man köra på era elbilar?
Befintliga Mitsubishi Outlander PHEV har en räckvidd med nollutsläpp på 54 km (NEDC- körcykeln) eller 45 km (WLTP- körcykeln). En laddhybrid föredrar att använda sig av elmotorerna, och vid hastigheter upp till 120 km/h så drivs bilen enbart av elmotorerna. När högre hastigheter uppnås så kombinerar den samtliga motorer och levererar den effektivaste lösningen med hänsyn till miljön. Laddhybriden har flera faktorer som påverkar om hur fördelningen av el- och bensinförbrukningen ska ske. Faktorer som bilens vikt, vägunderlaget, hastigheten, hur mycket el som finns kvar i batterierna och mycket annat påverkar bilens räckvidd på eldrift.

Har ni några specifika tips när det gäller laddningen av dem?
Vi rekommenderar att man installerar en så kallad hemmaladdare för säker laddning. Du kan förslagsvis ladda bilens drivbatteri under natten så är den redo följande dag, det tar mellan 3-5 timmar att ladda. Tiden beror på om laddning sker med 10A (5 timmar) eller 16A (3 timmar). Under resans gång kan du ladda batteriet på särskilda laddstationer. Beroende på kapacitet kan vissa av dessa ladda batterierna till 80% på bara 25 minuter! Så varför inte passa på att kombinera laddstoppet med fikapausen? Bilen kan även ladda batteriet med hjälp av bensinmotor och den kraftiga generatorn men det är ur miljösynpunkt inte att rekommendera.

Tabell räckvidd och förbrukning (kWh/100 km) elbilar

Nedan tabell redogör för den faktiska räckvidden när det gäller normal körning av elbilar och även hur normalförbrukning sker ut per bilmärke och model. Vi har valt att sortera på den som har lägst förbrukning först även om såklart totala räckvidden är en viktig parameter likväl.

Bil och modell Elförbrukning normal Räckvidd normal körning (officiella uppgifter)
Renault Zoe 18 kWh/100 km 385 km
Hyundai Ioniq Electric 14 kWh/100 km 311 km
Tesla Model 3 Long Range Dual Motor 16 kWh/100 km 560 km
Kia e-Soul 16 kWh/100 km 452 km
Audi E-tron 21 kWh/100 km 436 km
Mercedes EQC 400 4Matic 20 kWh/100 km 417 km


Få ner ditt totala pris på elförbrukning tack vare elbil genom rätt elavtal

Vi vill att du ska betala så lite som möjligt för den satsningen du kör på elbilar. Om du också gjort det miljövänliga valet att införskaffa en elbil så är sannolikheten hög att du också vill ha ett miljövänligt elavtal. Det kan även vara intressant att se över så den elen du köper även är den elen du faktiskt får i det vägguttag, det kan du göra genom smarta digitala lösningar som OKQ8:s app där du kan se vilken el du faktiskt får.

Elbytes kommentar kring elbilars förbrukning och körsträcka

Att ha låg elförbrukning är självklart bra och något som vi på Elbyte starkt gillar. Det bygger dock på att man inte åker lika långa sträckor som t.ex. Tesla och Mercedes som har bäst räckvidd. Om man behöver åka längre sträckor så kan det behövas laddas på vägen och tänk då på att elen inte blir lika billig som i ditt egna uttag hemma. Vi väljer verkligen att se det positiva med elbilar och att man tjänar på att köra elbil vid exempelvis körning till och från arbetsplats inom rimligt avstånd. Är du däremot en sådan som åker på affärsresor i Europa titt som tätt så kan det ju faktiskt bli billigare att köra en bil med vanlig förbränningsmotor. Men är du beredd att göra en satsning på klimatet så kan du välja att köra elbil, tänk dock på att inte all el kommer från miljövänliga alternativ när du laddar ute i Europa, som exempelvis i Tyskland där omställningen mot grön el kan ha gått lite för snabbt och man har fått använda kolkraft för att väga upp från minskad elproduktion i och med nedstänga kärnkraftverk. Vilken elbil ska man då välja? Personligen så är den framtida drömbilen när det gäller elbilar en Mercedes Geländerwagen Elbil men vi får se om eller när den dagen kommer. Vi på Elbyte tycker att de satsningar som görs på SUV elbilar är riktigt bra då det är dessa som är den populäraste bilen i många befolkningsstarka länder som USA och Kina. Den dagen de går över till att köra elbilar med el från miljövänliga källor kan vi ha gjort stora framsteg mot en miljövänligare värld. Förhoppningsvis kan vi i Sverige agera förebild och visa att omställningen går att göra.


Läs också Om elbilars elförbrukning på vintern .

Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar