Elbyte förklarar hur man byter elleverantör 2021

Byta elbolag

Januari 1, 2020

Byta elleverantör - En Guide

Elbyte.se är till för alla som vill byta elbolag och behöver hjälp att välja elbolag eller prompt byta elleverantör. Elbyte.se ger dig en guide till hur man byter elbolag och hittar det bästa elbolaget anpassat efter individens preferenser.

De flesta väljer elbolag efter Pris , Miljöarbete eller Kundservice . Eftersom många har som utgångspunkt att hitta billigaste el i Sverige har elbyte skapat denna guide som hjälper er att hitta det bästa elavatelet för just er. Vi kommer att gå igenom allting för dig som vill veta hur man byter elbolag. Har ni frågor kring hur elmarknaden fungerar kan ni läsa mer och förstå hur den svenska elmarknaden 2019 fungerar samt lära sig mer om hur el produceras.

Den här guiden är till för:

 • Villaägare
 • Bostadsrättsägare
 • Hyresrättsägare
 • Företagare
 • Lägenhetsägare
 • Student

Hur byter man elbolag?

Den här guiden hjälper dig att byta elavtal eller potentiellt byta elbolag. Detta gör du främst genom fem olika steg som vi går igenom nedan. Dessa förklaras i detalj i denna elbytes guide.

 1. Ta fram nuvarande avtal och se din uppsägningstid.
 2. Fundera om du vill ha rörligt eller fastpris.
 3. Jämför olika elavtal och bolag.
 4. Välj det som passar dig bäst.
 5. Genomför bytet!

Visste du att mellan 600 000 - 800 000 svenskar har ett såkallat anvisat elavtal eller tillsvidare avtal. Tillsvidareavtal som i genomsnitt är 25-40 % dyrare än ett vanligt avtal och som man hamnar på för att man inte byter elavtal tillräckligt ofta eller inte gjort ett elval alls.

Enligt undersökningar kan du spara flera tusenlappar på att byta elbolag eller läs här om hur exempelvis Yvonne sparade pengar på byta elbolag

Varför är det viktigt att byta elbolag?

Detta är nog en fråga som du förhoppningsvis kommer att ha fått svar på efter denna guiden är slut. Kort och gott handlar det om att man kan spara stora summor pengar genom att kontinuerligt byta elbolag eller byta elavtal, det beror lite grann på.
Ibland kan det bästa elavtalet finnas på samma elbolag som du har idag.

Vad händer om man inte byter elbolag?

Det som händer är att du kommer att förlora pengar, så som en av Elbytes grundare Filip brukar säga: ”det är genom minskade utgifter idag som du kan få stora inkomster i framtiden när du återinvesterar pengarna du sparar i annat som är värdefullt för dig". Vad som händer är att om man inte aktivt väljer ett elavtal kommer elbolagen sätta dig på ett ”anvisat” eller ett ”tillsvidare avtal” som gör att du successivt förlorar pengar. Dessa elavtal är 20-50 procent dyrare än ditt nuvarande. Det som är otroligt är att nästan 800 000 svenska hushåll hamnar årligen på ett sådant elavtal. Här finns alltså mängder med pengar att spara.

Upphandla el

Vissa personer upphandlar stora mängder el genom att scanna marknaden och se vilket bolag som kör kampanjer och sedan ringa och förhandla med dem. Varför? Jo för de är troligen villiga att förhandla priset mot stora mängder el eftersom de är behov av nya kunder.

Vart hittar jag min elfaktura?

För att kunna fullfölja den här guiden behöver du ha din elfaktura till hands. Den finner du troligen online genom att logga in hos din elleverantör och se över dina fakturor. Har du autogiro eller Kivra så bör du kolla där. Har du problem att ens veta vilken elleverantör du har har vi skrivit om det här. Om du fortfarande inte vet vilken elleverantör du har kan du alltid logga in på din internetbank och se över dina utdrag och på så vis ta reda på vilken elleverantör du har.

Hur är en elfaktura uppbyggd?

Anledningen till att många drar sig från att byta elbolag eller byta elavtal är för att det upplevs som väldigt komplicerat. Det är förståeligt för det är ibland svårt att förstå hur allt hänger ihop. Det man måste förstå är att det elpris som man betalar per månad består av två delar som tillsammans utgör din totala elkostnad.


Ditt elpris per månad = Elnätsavgift + elhandelsavgift (beror av din konsumtion)

Går det att byta elnätsleverantör? Nej, sin elnätsleverantören kan man inte byta. Däremot kan man byta elhandelsbolaget. Detta innebär att det enda som du kan styra över är elhandelsavgiften.


Ta reda på Vilket är det bästa elavtalet? .

Behöver du hjälp att byta elbolag?

Kontakta oss genom att mejla oss på info at elbyte.se


En typisk elfaktura

Alla bostäder har en elmätare. Det en elmätare gör är simpelt, den mäter elförbrukningen i din bostad. Sedan skickar den en fjärrsignal till elbolaget om din konsumtion. Regeringen har dessutom beslutat om nya regler kring elmätare se här
När man ska byta elbolag är det viktigt att ta fram olika Områdes ID och Anläggnings ID.
Områdes-ID är är en beteckning på den bostaden som du bor i och är oftast 18 siffror.

Tillsammans så utgör de en unik identifierare.
Anläggnings-ID + Områdes-ID = unikt nummer för dig.

Håll de nära till hands.
På elfakturan ska du också se ditt pris per kilowatt timme. Priset beror på ditt typ av avtal. Har man ett fastpris är priset lika under bindningstiden och rörligt pris beror på marknaden och de priserna som sätts på elhandelsbörsen nordpol.

Att byta elbolag i Elbytes jämförelsetjänst är enkelt

se här: Elbytes jämförelsetjänst är helt gratis och kan användas av alla personer utan några större problem, om man inte har uppsägningstid på sitt nuvarande avtal.

Nedan har Elbyte.se gjort en guide i fem steg om hur man bör gå till väga för att på bästa sätt byta elavtal. Den är tänkt att hjälpa personer, organisationer, företag och BRF:er att sänka sina elkostnader. Vi rekommenderar att du läser hela guiden för att få ut så mycket som möjligt av det.

Här är en yotube film om hur man byter elavtal

se här: kolla på film om hur man byter elavtal

Att byta elbolag i 5 steg


1. Se över ditt befintliga elavtal

Börja med att se över ditt befintliga elavtal hos ditt nuvarande elbolag. Hur ser uppsägningstiden ut för det avtalet som du har idag. Har du en lång uppsägningstid så går det inte bara att säga upp avtalet utan då får du använda det tills löptiden är slut. Ibland kan det gå att ”betala” sig ut ur kontraktet men det är i nio fall av tio icke lönsamt. Surfa in på ditt nuvarande elbolag för att se uppsägningstiden om du har någon. Det ska alltid framgå på din faktura om du har en uppsägningstid eller inte. Det vanligaste vid ett rörligt avtal är att man har en månads uppsägningstid. Är man osäker så kan man alltid ringa eller maila till elbolaget och kolla.

Din årsförbrukning

Du bör också se över ditt nuvarande elavtal och ta reda på din årsförbrukning i kWh .Den informationen brukar finnas att tillgå på ditt elbolagshemsida eller om du ringer till dem. En genomsnittlig lägenhet gör av med ca 3000-5000 kwh/år. En villa ligger högre men i snitt mellan 9000-15000 beroende på storlek.


Elbyte vid flytt

Vid flytt av elbolag är det annorlunda gentemot om du kör på med ditt befintliga elavtal, för när man gör en flytt kan man passa på att byta elavtal. En lång uppsägningstid eller bindningstid har ofta att göra med fasta elavtal som man bundit. Känner du att du inte har koll på hur ditt elavtal ser ut idag bör du kontakta det elbolag du har och reda ut saken. De flesta elbolag tillhandahåller en tjänst där man enkelt kan logga in och se sitt avtal och pris online.

Glömt att teckna elavtal

Har du glömt att teckna elavtal för din nya bostad är det lugnt men det viktigaste är att du sagt upp ditt gamla elavtal. Det viktigaste är att ni säger upp er i rätt tid så att ni inte får betala i onödan. Man har alltid rätt att säga upp sitt elavtal när man ska flytta. Har man olika leverantörer på el och elnät bör man kontakta båda vid flytt.

Elavtal student

Är du student och vill byta elavtal gäller i stort sett samma sak för en som inte är student. Vissa elbolag har dock studentrabatter eller studentpriser, vilka kan vara svåra att hitta. Är man student kan man alltid ta kontakt med oss på Elbyte så kontaktar vi våra anslutna elbolag och försöker få förmånligare pris med tanke på er student situation.

Läs mer om Hur man som student får bästa elavtal .

2. Rörligt eller fast elpris

Du bör fundera över din situation och om du är villig att binda upp dig för ett lägre elpris för stunden eller om du vill ha rörligt elpris. Här kan du läsa hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris. Elmarknaden svänger precis som alla andra marknader och vissa föredrar fastpris framför rörligt.

Väljer man ett fastpris kan man få lägre kostnad men man kan behöva binda upp sig på en tid om upp till 5 år vilket är lång tid. Elmarknadens priser hinner svänga mycket under en sådan period. Det fasta elpriset har en överföringskostnad också. Denna beror på tiden på dygnet som man behöver elen. Under högbelastade tider så kostar därmed elen mer. Väljer du ett rörligt elpris kan man behöva vara mer insatt i hur marknaden går. Vissa väljer att halvårsvis ha rörligt och halvårsvis fast. Rörligt elpris kan kräva lite mer engagmang då man oftare behöver byta elavtal för att slippa onödiga kostnader, såsom att hamna på ett tillsvidare avtal som är 30-50 % dyrare än ett vanligt avtal.

3. Hitta bästa elavtal

Vid detta steg har du förhoppningsvis tagit fram din elförbrukning per år, bestämt dig för rörligt eller fast elpris och kollat din uppsägningstid. Nu gäller det därför att hitta ett nytt bra elavtal som du kan teckna. Då handlar det givetvis om att jämföra elavtal baserat på dina preferenser. Du bör se över vilka alternativ du har och detta kan vara omständigt.

Med Elbytes nya jämförelsetjänst behöver du inte längre lägga ner oändligt med tid på research kring vilket elbolag som är billigast, bästa elbolaget ur miljösynvinkel eller vad nu dina preferenser kring att byta elbolag är.Detta då allt är samlat i vår tjänst.

För att se vilka elhandelsbolag som finns i Sverige så kan ni gå in på Elbytes jämförelsetjänst så slipper ni gå in på varje elbolags hemsida för att jämföra pris. Här finns även en lista på elbolag i Sverige om ni vill hitta ännu mer information : lista svenska elbolag Annars kan ni alltid ta och spana in Elbytes informationssidor om de olika elbolagen, så som Skellefteå Kraft, Fortum och Telge Energi.

Hur ska jag tänka kring val av elavtal?

Här handlar det till stor del om preferenser. Vad är det viktigaste för dig? För de allra flesta är det viktigaste att ha ett lågt pris.

Att jämföra elpriser

Att hitta det bästa elpriset är inte alltid så lätt. Det finns flera sätt att göra detta på. Du kan kontakta alla elbolag som levererar el i ditt område och be om en personlig offert. Detta är inte så tidseffektivt och troligen inte så lönsamt för dig. Av denna anledning så har Elbytes elprisjämförelse-sida tillkommit, vars syfte är att jämföra elpriser åt dig.

Du fyller oftast i ditt postnummer och sedan får du upp olika elavtal som du har möjlighet att välja. Elbyte erbjuder en enkel och smidig transfereringstjänst dvs. att du fyller i och "gör" bytet på vår jämförelsesida och vi genomför bytet åt dig. Det enda du behöver tänka på är att du inte har ett bundet elavtal.

När det kommer till jämförelsen så kan man sortera elbolagen efter sina preferenser. Är du på jakt efter miljövänlig el eller är det det billigaste elavtalet. Allt kan du reglera. Något som även går att ta i beaktning som konsument är huruvida elbolaget klassas enligt de kraven som finns på schysst elhandel. Detta certifikatet ställer många krav på elbolagen för att du som kund i slutändan ska få så bra upplevelse som möjligt vid kontakt med elbolagen.

För att slippa söka reda på alla elbolag finns Elbytes egna jämförelsetjänst som jämför alla elbolag samtidigt och spar dig tid. En av dem är alltså vår hemsida Elbyte som drivs av två ekonomer med ett intresse för sparande och miljöarbete. Elbyte hjälper dig att jämföra och hitta bästa elpris helt gratis. Elbyte är en jämförelsetjänst för elbolag och erbjuder en oberoende jämförelsetjänst av elbolagens priser. Här kan du jämföra elavtal

Såhär här jämför du elpris

Gå till Elbytes jämförelsetjänst

 • 1. Fyll i ditt val av avtalstyp
 • 2. Fyll i din genomsnittliga förbrukning i kwh
 • 3. Sedan ditt postnummer
 • 4. Klicka gå vidare

I det här exemplet har man valt ett rörligt avtal och en genomsnittsförbrukning på 12000 kWh.

Fyll i dina uppgifter Hur man fyller i uppgifter - bild från Elbyte

4. Välj bästa elbolaget för just dig

Du bör nu ha fått en lista över elleverantörer som kan ge just dig el. Elpriserna beror på var du bor, när du byter och vilka elleverantörer som finns.

Elpriset brukar anges i kWh som står för kilowatt timmar. Ofta skiljer det sig väldigt lite mellan bolagen men avtalet kan se olika ut. Om det skiljer några ören mellan elbolagens priser kan exempelvis uppsägningstiden vara av intresse att jämföra.

Såhär ser sökresultaten ut för exemplet ovan. Som går att se skiljer det endast 36 öre mellan de två första elbolagen. I det här exemplet är Testbolag 1 billigast.

Jämför elavtal Hur man jämför elavtal - bild från Elbyte

Välj grön el

När du står i begrepp att byta elbolag och funderar hur du ska välja är en uppmaning att också titta på elbolag som arbetar med miljövänlig el.

Varför och vad är grön el? Jo, miljövänlig grön el är framtiden och det som gör miljövänlig eller grön el till bättre är att den kommer från förnybara källor . Energikällor som vatten, sol eller vind.

Genom att välja grön el kommer du också vara med att skapa ökat tryck på de aktörer inom elbranschen som inte satsar på förnybara elkällor. Det är bra att stödja de som värnar om miljön.

Väg för och nackdelar Överväg grön el

Så även om priserna kan vara lockande så kan det vara värt att välja det bolag med mest miljövänlig el. Det skall tilläggas att de flesta elbolag arbetar utefter dessa premisser dvs. att gå mot ett mer hållbart sätt att producera el.

Det är dock i praktiken så att även om du väljer ett elbolag som har förnyelsebar energi som fokus kan man inte garantera att den elen du får i ditt hem kommer från just den källan. Detta eftersom att all el som produceras i landet distribueras ut på samma nät. Men det är inte det som är av intresse eftersom att man stödjer en hållbar elproduktion.

Hur mycket sparar man om man byter elavtal?

Det man potentiellt sparar är enkelt att räkna ut. Ponera att ditt nuvarande avtal är 80 öre per kWh och din förbrukning är 12000 kWh per år. Då blir din rörliga del av priset 9600 kr/år (Uträkning; 0,8 * 12000 = 9600).

Jämför detta med det man fick på Elbyte som i detta fall var 65,30 öre. Nya priset blir istället då 7836 kr (Uträkning; 0,653 * 12000 = 7836)

Det innebär att man i så fall sparar 1764 kr på ett år genom att göra detta byte (Uträkning; 9600-7836 = 1764).

5. Genomföra bytet av elbolag

När du tagit ditt beslut om det bolaget som du vill byta till passat efter dina preferenser gäller det bara för dig att byta till det bolaget du önskar.

Att genomföra bytet är ofta enkelt och alltid helt kostnadsfritt. Allt du behöver göra för att genomföra bytet är att genomföra bytet till det elbolag som du funnit via Elbytes jämförelsetjänst. Börja med att kontakta din nuvarande elleverantör och säg upp ditt nuvarande elavtal. Obs! Låt inte ditt nya elbolag säga upp avtalet åt dig. Det kan eventuellt sluta med att det glöms bort och det kan bli dyrt för dig. Se till att ha kontrollen själv och kontakta båda parter själv.

Klart!

Har du det minsta frågetecken kring hur man byter elbolag eller elavtal och hur du bör tänka kring de valen så har vi misslyckats. Det vill vi i så fall gärna veta eftersom målet med denna guide är att så många som möjligt skall kunna spara pengar genom att teckna ett bättre elavtal.

Om du däremot känner att denna guide har varit dig till hjälp får du jättegärna dela med dig av den till dina vänner, familj eller arbetskollegor. Denna guide är tänkt att hjälpa alla som har funderingar kring hur det är att byta elbolag och ge en stegvis guide till hur man faktiskt gör det.

Det finns roligare saker man kan göra med dem tusenlapparna man sparar. Lycka till med ert elbyte! Kontakta gärna oss om ni har några frågor eller funderingar.


Var denna guide till hjälp?

hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar

Billigaste Rörliga Elpriset Just nu

För hus

Beräknat på 18000 kwh /år

-


Jämför nu!

För Lägenhet

Beräknat på 5000 kwh /år

-


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Massa artiklar

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.