Byta elavtal 2024

Vad är ett elavtal?

Alla bostäder som inte är självförsörjande eller har möjlighet att jämföra elavtal i sitt boende behöver ha ett elavtal.

Den ena delen av elavtalet består av en elnäts del och en rörlig del som beror av din konsumtion.

Läs mer om Man jämför elpriser och spara pengar .

Varför ska jag byta elavtal?

Det finns massa skäl till varför man ska byta elavtal . Det främsta är att det ofta har att göra med att man kan spara pengar på att byta elavtal.

Många svenskar är idag fast i vad som kallas för ett tillsvidare elpris (anvisat pris) där man betalar 25-40 % mer för elpriset för att man inte har gjort ett elval (val av elavtal). Man kan med utgångspunkt ur detta spara upp till 40 % om man nu har ett sådant avtal.

Det är därmed inte sagt att du har ett sådant avtal, har du valt ett elavtal inom det senaste året så har du troligen inte det. Om inte, så märker du det annars på dina elräkningar och kan alltid ringa ditt elbolag för att ta reda på det.

I vissa fall behövs detta för att vissa elavtal har långa bindningstider eller uppsägningstider. Det finns elavtal med inga eller korta bindnignstider, standard är runt en månad på rörliga.

Byta elavtal

När du ska byta elavtal så gör du genom 5 enkla steg.
  1. Se till att du inte har bindningstid & uppsäningstid på ditt befintliga elavtal.
  2. Fundera kring din nya avtalstyp välja fast eller rörligt elrpris.
  3. Gå in på Elbytes elprisjämförelsetjänst och jämför villkoren i olika elavtal, det bästa elbolaget och elavtalet kan finnas hos samma elbolag.
  4. Genomför bytet och spara pengar!

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall
Läs mer om Så får du billig el .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar