Så får man billigaste elpriset

Tre strategier för lägsta elpris

Hur hittar man billigast elpris?

En kvalificerad fråga som inte är enkel att svara på. Egentligen beror det på, men generellt finns det två strategier för att få billigast elpris och verkligen kunna få det billigaste elpriset för just dig.

Antigen genom att göra kontinuerliga byten av dina elavtal eller ha ett timpris där man riktar sin energianvändning till tider på elpriset är billigt.

Nedan förklaras detta grundligt.

1. Byta elavtal

Det absolut lättaste och bästa man kan göra för att hitta billigast elpris är att kontinuerligt byta elavtal.

Det kan låta simpelt men det är den enkla sanningen. Om du inte byter elavtal så kommer ditt nuvarande elavtal att hamna på ett ”tillsvidareavtal” (även kallat anvisat pris , normalpris mm.) som egentligen innebär att du betalar ett överpris för att du inte gjort ett val av elavtal.

När då ditt elavtal som du en gång i tiden valt har löpt ut så hamnar man på ett tillsvidare avtal. Dessa avtal är mellan 30-50 % dyrare än ett avtal som du själv valt. Här kan man spara flera tusenkronor per år, framförallt som villaägare. Så se till att ha koll på ditt elavtal, när går den ut? När är det dags för mig att leta elavtal igen? Så se till att få rutin på att kontinuerligt byta elbolag eller elavtal


Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter
Läs mer Ska man välja fast eller rörligt elpris? .

2. Välja timpris

Denna strategi är lite jobbigare men den bygger på att man väljer ett elavtal som går på timpris. Timprisavtalen togs bort från elmarknaden men är nu tillbaka.

Timpriset varierar på olika tider på dygnet och denna strategi förutsätter att man kan göra sina dyrare aktiviteter under tider då elpriset är billigt. Det är oftast på natten. Men detta varade endast under några timmar och för dig som konsument innebar det inte gratis elpriser eftersom man måste betala skatter och andra avgifter.

I februari 2020 när stormen ciara drog in över Sverige producerades så mycket el att elpriset blev negativt. För de som hade timpris innebar det att elbolagen betalade för att konsumera el vilket har varit historikst på den svenska elmarknaden.

Det finns en del som har den möjligheten som kanske jobbar på natten eller av olika anledningar är vaken på natten. Mellan 14-23 är elpriset som dyrast i regel vilket betyder att tiderna efter 23 är betydligt billigare.

Har du möjligheten att sätta på tvätten runt midnatt istället eller att köra diskmaskinen då så kan man spara en hel del pengar på det. Det finns säkert smarta prylar som hjälper dig att automatisera olika processerna till nattetid.

Lär dig Hur man jämför elpriser .

3. Binda till lågt pris

Denna strategi är egentligen en hedging strategi som bygger på att man binder sig till ett lågt elpris vilket förutsätter att priserna på marknaden i framtiden kommer gå upp.

Detta är oftsat svårt att förutse och för att vara bra på den här strategin behöver du förstå vad som påverkar elpriset. Det är ingen som kan sia framtiden och för att ha tur i detta behöver dina prediktioner vara bättre än elbolagens och marknaden.

Elprismarknaden fungerar likadant som aktiemarknaden och styrs av utbud och efterfrågan.

Lär dig Vad som påverkar elprisetBilligaste Rörliga Elpriset Just nu

För hus

Beräknat på 18000 kwh /år

-


Jämför nu!

För Lägenhet

Beräknat på 5000 kwh /år

-


Jämför nu!

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få information som är bra för just dig.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Tips för att spara pengar Massa artiklar

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.