Lägsta Elpriset

Så får du lägsta elpris tipsen 2023

Billigaste elpris

En kvalificerad fråga som inte är enkel att svara på. Egentligen beror det på, men generellt finns det tre strategier för att få billigast elpris och verkligen kunna få det billigaste elpriset för just dig och just nu.

Antigen genom att göra kontinuerliga byten av dina elavtal eller ha ett timpris där man riktar sin energianvändning till tider då elpriset är billigt.

Elmarkanden förändras konstant så det gäller att hålla sig uppdaterad. Därför är billgiaste elpris inte alltid det elpris som är det lägsta elpriset jämt. Har man ett rörligt elavtal så skiftar priserna varje månad. Vissa elbolag är dock mer troliga att ha billiga elpriser eftersom de stundom kör kampanjer med lågt elpris.

Många elbolag kör inte kampanjer utan det är de elpriset som de kör året runt. Oavset vad, så har du tips på hur du får lägsta elpris grundligt nedan.

1. Byta elavtal

Det absolut lättaste och bästa man kan göra för att hitta billigast elpris är att kontinuerligt byta elavtal.

Det kan låta simpelt men det är den enkla sanningen. Om du inte byter elavtal så kommer ditt nuvarande elavtal att hamna på ett ”tillsvidareavtal” (även kallat anvisat pris, normalpris mm.) som egentligen innebär att du betalar ett överpris för att du inte gjort ett val av elavtal.

När då ditt elavtal som du en gång i tiden valt har löpt ut så hamnar man på ett tillsvidareavtal. Dessa avtal är mellan 30-50 % dyrare än ett avtal som du själv valt. Här kan man spara flera tusenkronor per år, framförallt som villaägare eller om man har mycket prylar i hemmet. Så se till att ha koll på ditt elavtal, när går det ut? När är det dags för mig att leta elavtal igen? Se till att få rutin på att kontinuerligt byta elbolag eller elavtal, då kan du dra nytta av kampanjpriserna på elen som många elbolag erbjuder för att få in dig som kund. I vår tjänst finns det flera sådana elavtal.

2. Välja timpris

Denna strategi är lite jobbigare men den bygger på att man väljer ett elavtal som går på timpris. Timprisavtalen togs bort från elmarknaden men är nu tillbaka.

Timpriset varierar på olika tider på dygnet och denna strategi förutsätter att man kan göra sina dyrare aktiviteter under tider då elpriset är billigt. Det är oftast på natten. Men detta varade endast under några timmar och för dig som konsument innebar det inte gratis elpriser eftersom man måste betala skatter och andra avgifter.

I februari 2020 när stormen Ciara drog in över Sverige producerades så mycket el att elpriset blev negativt. För de som hade timpris innebar det att elbolagen betalade för att konsumera el vilket har varit historiskt på den svenska elmarknaden.

Det finns en del som har möjligheten att förbruka el på natten, som kanske jobbar på natten eller av olika anledningar är vaken på natten. Mellan 14-23 är elpriset som dyrast i regel vilket betyder att tiderna efter 23 är betydligt billigare.

Har du möjligheten att sätta på tvätten runt midnatt istället eller att köra diskmaskinen då så kan man spara en hel del pengar på det. Det finns även smarta prylar som hjälper dig att automatisera olika processerna till nattetid.

3. Binda till lågt pris

Denna strategi är egentligen en hedging strategi som bygger på att man binder sig till ett lågt elpris vilket förutsätter att priserna på marknaden i framtiden kommer gå upp.

Detta är oftast svårt att förutse och för att vara bra på den här strategin behöver du förstå vad som påverkar elpriset. Det är ingen som kan sia framtiden och för att ha tur i detta behöver dina prediktioner vara bättre än elbolagens och marknaden.

Elprismarknaden fungerar likadant som aktiemarknaden och styrs av utbud och efterfrågan.

Lär mer om Vad elpriset väntas bli framöver

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få information som är bra för just dig.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar