Billig El - Se billigaste elavtalet

"Att hitta och välja det billigaste elavtalet har aldrig varit enklare, se topplista på billigaste elavtalen i Sverige på ett ställe!" elbytesexpert    Georg Essinger, Elbytesexpert.

Elbyte » Billig el

Topplista billigaste elavtal just nu

De billigaste elavtalen är baserat på 2000 kWh per månad och är exkluderade nätavgifter. För att få korrekta prisuppfattningar gå in i vår jämförelsetjänst av elpriser och fyll i din bostadsinfo så får du korrekta priser.

Plats Elbolag Pris/mån Typ av el Kundtjänst Fördelar
1 Skellefteå Kraft   118,5 kr / Förnybar Bra Nykundsrabatter, lokalt förankrad
2 Fortum 118, 64 kr Förnybar Utmärkt Stabil leverantör, rabatter
3. Greenely 119,96 kr Förnybar God Innovativ, grön profil
4. Telinet 120,23 kr Förnybar Bra Enkelhet, tillförlitlighet
5. Kärnfull 123,86 kr Kärnkraft Medel Prisvärda elavtal, stabil leverans


Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Strategier för billig el [2024]

Nedan är olika strategier för dig som verkligen vill ha billigast el. Det uppnås genom att man tillämpar strategier, precis om på aktiemarknaden bör du ha elprisstrategier. Här sammanställer vi hur billig el kan uppnås via tre olika strategier.

Billig el genom nykunds rabatter

Det första är att välja el med nykundsrabatter. Detta är väldigt förmånligt då du som kund kan få stora rabatter för att de vill driva in nya kunder. Oftast löper rabatten på ett år eller så vilket innebär att du får ett annat pris efter kampanjperioden slut. Men om du byter elavtal efter kampanjperiodens slut är detta mycket förmånligt för dig.

Billig el genom att binda elpriset

Detta är också en strategi som kan fungera för vissa. Detta kräver dock att dina kunskaper om framtiden är bättre än elbolagens, då de aldrig skulle ge ut ett fastpris om de inte tjänade pengar på det. Under krisen 2022 så tog många elbolag bort fasta elpriser pga. Detta. Om du har tur och skicklighet kan du binda dig till billig el.

Billigast el med timpris

Att välja en avtalsform där du som kund helt kan styra din konsumtion kan vara väldigt fördelaktigt när du ska sänka dina elkostnader. Timpris elavtal ger dig friheten att tvätta, duscha eller diska under tider på dygnet då elen är billig. Det kräver dock en del av dig, kanske en del smartstyrning samt engagemang. Detta är ett sätt som många har börjat anamma i synnerhet de med elbilar då de kan laddas på natten då elen oftast är billigare.

Vilket är billigast elavtalet i Juni 2024?

Det är billigaste är elavtalet just nu är Skellefteå kraft som har det billigaste elavtalet. Deras kampanj går att välja i jämförelsetjänst. Se övrig lista med påslag, rabatter och totala pålägg nedan. För att hitta aktuellt rörligt pris använd vår tjänst och se vem som har billigaste elen i öre kwh just nu.

Andra billiga elbolag brukar är Greenely, Fortum och Kärnfull. Samtliga dessa elbolag brukar erbjuda någon form av rabatt. Se övrig lista med påslag, rabatter och totala pålägg.

Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Hur och varför elbolagen ger dig billig el

Varför får du billig el och vad är haken? Som konsument kan billig el vara den viktigaste parametern när man väljer elbolag.

Vad är det då som avgör om ett elbolag har det billigaste elpriset i öre kwh att erbjuda dig som konsument? Efter att elhandelsbolaget har köpt elen på elbörsen Nordpool så tillkommer det ett påslag och andra avgifter. Det är därför vi på Elbyte alltid redovisar för totalpriset på öre kwh inklusive moms.

Hur kommer det sig då att vissa elbolag kan erbjuda billigare el än andra elbolag? Detta kan bero på att man bedriver ett elhandelsbolag som är just inriktat på elhandel och att man kanske inte har kringkostnader på att producera el till elbörsen Nord Pool. Det kan också vara som så att man har mindre kundtjänst och personal så att det går att göra en vinst på mindre påslag.

På samma sätt så har många elproducerande elbolag i Sverige stordriftsfördelar och kan hitta långsiktiga avtal som blir gynnsamma för dem och ändå ge dig en bra rabatt. Jämför du elproducerande elbolag ska du kolla vilket öre kwh elbolag som Fortum, Skellefteå Kraft och Vattenfall erbjuder.

Dessutom är det ju värt mycket för elbolagen att få in dig som kund, då de tänker som så att de kan börja tjäna pengar på dig efter att kampanjtiden eller eventuella rabatter försvinner. Många gör som så att de väljer ett billigt elavtal men inte uppdaterar det regelbundet.

Det kan därför vara bra att ha det som rutin och kolla varje år om ditt elavtal fortfarande är bland de billigaste elbolagen. Elbolag erbjuder ofta nykundsrabatter och att ha en sådan är ofta den bästa taktiken för att ha billigare el långsiktigt.

Det finns inget som hindrar dig att göra dessa regelbundna byten av elavtal och alltid ha bästa elpriset.

Se vår video om billig el


Låt bli att hamna på anvisat elavtal

Om man tänker på billig el så är den absoluta motsatsen anvisat elavtal. Det är något man får när man flyttar in i en bostad och inte tänker på el överhuvudtaget. De som förser elnätet hem till dig har även en plikt i att du ska kunna få el.

Därmed bjudar de ut ditt elkontakt till elbolaget som sedan gärna tar sig an ett sådant elavtal då de kan sätta ett överpris till dig som kund sedan. Det betyder att om du väljer samma elavtal aktivt så kan du bara där spara 10-50 öre kWh enligt våra undersökningar.

Om du dessutom väljer ett billigt elavtal här på Elbyte kan du spara i vissa fall flera kronor per öre kwh vilket ju kan göra enorma summor på totalen. Detta visar på hur viktigt det är att ta ansvar för sin privatekonomi och hitta den billigaste elen.

Man kan inte bara fokusera på sitt arbete och lönen för om man har massa onödiga utgifter här och där så kan det sluta med att inget är kvar ändå efter räkningarna betalats.

Hitta din väg till billigaste elavtalet i öre kwh

Med tanke på att det finns över 150 elbolag att välja mellan när det kommer till fast och rörligt pris så är det inte alltid enkelt att på egen hand hitta ett billigt elavtal. Det är därför tur att du hamnat på Elbyte där du kan ta tag i saken och på fem minuter hitta det billigaste elavtalen i öre kwh.

Det du ska kolla efter går att sammanfatta i sju områden där den som jämför och väljer lägst påslag, rörligt pris, gratis månadsavgift, rabatt och rätt sorts elavtal har mycket att tjäna och kan få ett billigt elavtal. Låt oss gå igenom de steg som du ska kolla på för att hitta billig el.

Jämför elavtal - för att få en snabb bild av toppen bland olika elbolag ska du jämföra rörligt pris och fast pris.

Gratis månadsavgift - det är inte bara elen du betalar för utan många elbolag erbjuder även månadsavgift för administration

Elprisrabatt på påslagen - nya kunder kan ofta få rabatt när de jämför påslag hos elbolagen

Hitta bästa påslaget - När du jämför och väljer elavtal så tänk på att i framtiden kommer deras rabatter för dig som ny kund försvinna och då är det lägst påslag på öre kwh som blir det bästa för dig.

Timpris eller det vanliga rörliga elavtalet - rörligt elavtal är det bästa sett till historien. För vissa är det värt att ha el per timme i kwh från Nord Pool.

Rörligt elavtal är det bästa elavtalet under bra tider - fast pris när de dåliga tiderna kommer.

Rätt sorts elavtal - nästan alla elavtal är miljövänliga och det är ofta ett billigt elavtal i öre kwh för nya kunder.

1. Jämför elavtal

Om du inte jämför elavtal från olika elbolag så sätter du inte den press som du kan göra genom att jämföra alla öre kwh priser på elbolag i vår tjänst. I så fall kanske du missar att elbolag som Telge Energi, Göta Energi och Skellefteå Kraft erbjuder rörligt elavtal med kampanjpris utan tecknar direkt på deras sida utan erbjudande.

Var säker på att hitta det billigaste elavtalet genom att jämföra rörligt elavtal och fast elavtal i vår tjänst och låt oss göra jobbet med att pressa elbolagen mot varandra i toppen.

2. Gratis månadsavgift

Många bolag tar utöver öre kwh även månadsavgift på rörligt elavtal och fast elavtal. Nya kunder däremot kan få bort den avgiften via Elbyte i ett visst antal månader som du kan se när du jämför hos oss.

Just nu erbjuder Telge Energi, Fortum, Skellefteå Kraft och Greenely kampanj på 6-12 månader utan månadsavgifter. Att undvika fasta avgifter likt detta kommer spara dig över 1000 sek årligen om du hela tiden ser till att ha elavtal utan avgift.

3. Rabatt på elpriset - som från Göta Energi och Telge Energi

Det billigaste elbolaget är ofta dem som har elavtal med rabatt på elpriset per kwh. Det är särskilt lönsamt att ha en sådan rabatt om du har hög elförbrukning. Elen från bland annat Fortum, Telge Energi och Göta Energi kommer just nu med en sådan rabatt.

Medan el från Greenely däremot kommer till inköpspriset i Sverige. Fast elavtal däremot hittar man sällan med rabatt men om man tror att priset kommer gå upp i framtiden så är det ett sätt att spara pengar ändå.

4. Bästa påslaget i öre kwh

Om du byter elavtal regelbundet och vet med dig att du inte tycker energi är intressant eller att du har råd att ha elen utan rabatt så kan det vara bra att kika på vad elbolaget erbjuder för påslag när du väljer bland de avtal som finns i vår tjänst.

Läs då specifikationen och se vad elen har för påslag för att vara beredd på det priset när dina rabatter på elpriset går ut. Fortum är ett bolag som är ett bra exempel på påslag som inte sticker iväg i normal fallet.

5. Timpris och rörlig el ger billigaste elpriset

Det mest populära alternativet för att få Sveriges billigaste el per kwh är att ditt elavtal har el per timme. Om du till exempel har hög elförbrukning kan du styra den till timmar då el är billigare.

Ett sådant här elavtal med timpris skiljer sig mot vanlig rörlig el som baseras på det genomsnittliga elpriset hos Nord Pool och passar sig för den som vill kunna förbruka elen när som helst utan att välja särskilda timmar.

Detta avtal passar sig för närvarande bäst för de flesta i Sverige men för den aktive konsumenten erbjuder timpris el en unik möjlighet att få ned sitt öre kwh pris. Genom att göra en extra insats och tvätta tvättmaskinen eller ladda elbilen om natten så gör du en insats för att få el till ett bra pris.

Utan timprisavtal får du inte ta del av resultatet för din insats. Många tror ju att det är bra att göra sådant när andra inte gör det utan att ha koll på att ett vanligt rörligt elavtal egentligen inte är mer än rörligt från månad till månad. Inte under själva tiden du använder elen under månaden.

Det här är i övrigt en kategori baserad utifrån historien och där kan man se Sveriges billigaste elavtal per år går att hitta i kategorin rörlig el. Fast elpris har däremot sina fördelar om det är en stor uppgång i pris på energi per kwh elpriset vilket skett under 2022-2023.

Valde du fast elpris innan uppgången så får du nu energi som slår de flesta rabatter. Men har uppgången väl skett eller om man är inne i bra tider så är det rörliga elavtal på din kwh energi som gäller. Detta beror bland annat på att man får rabatt på elpriset till skillnad mot fast elavtal som ger en eventuell rabatt på framtida energi.

6. Fast eller rörligt - gör din prognos av framtiden

När du väljer rörlig el så se till att jämföra rabatter på elpriset och hitta även de avtal utan höga påslag utan månadsavgift. Lägst påslag och bäst rabatter har ofta Fortum, Telge Energi och Skellefteå Kraft på sina avtal via vår tjänst.

Ska du ha fast avtal så erbjuder inte elbolagen rabatter men det finns pengar att tjäna genom att välja fast pris i rätt läge. Som under sommaren eller innan elpriset blir marknat sämre beroende på bland annat omvärldsläge och minskad el från kärnkraft utan tillräckligt med grön el som ersatt den. Bäst fast elavtal per kwh har just nu bland annat Fortum

De avtal som finns på marknaden just nu erbjuder olika för- och nackdelar. Men du får börja med att fundera på vart energi marknaden är på väg när du väljer elavtal.

Vi i Sverige har en stor kwh produktion men då vi har en delad marknad med övriga norra Europa hamnar inte all svensk el här. Bolag som Fortum producerar nämligen inte exklusiv el hit utan den kan även hamna i våra grannländer.

Gör din prognos av det framtida elpriset och välj elavtal därefter. Billig el behöver inte vara bästa priset just nu utan en insikt om att priset är på väg att gå upp.

7. Miljövänliga elavtal har bäst pris

Detta är ett roligt utmanande man hört när folk uttalar sig om energi. Kolla bara på de som har det billigaste elpriset i toppen av jämförelsetjänsterna så ser du att det är övervägande 100 % förnybar energi. Det billigaste bolaget bland de med fossil el är Fortum som har ett sådant alternativ. Sen finns det även elavtal med kärnkraftsel som sticker ut som alternativ och dessa avtal ligger bland Sveriges billigaste elavtal.

Anledningen till varför det är så mycket miljövänlig energi beror på att det har varit ett sätt att profilera sig och jobba mot kärnkraft som ju inte ingår i förnybar el. Det är därför intressant att se att det kommer elavtal med just kärnkraft som bas och de är ju exakt lika billiga som den miljövänliga elen.

Detta är för att alla elavtal utgår ifrån samma spotpris el per kwh och när du väljer till exempel förnybar el kan du lika gärna få el från kärnkraft i uttaget om det är den närmsta källan för energi som finns.

Med andra ord är det alltså rabatter på elpriset och månadsavgiften som avgör vilket som är det billigaste elbolaget och priset per kwh är det är det enda intressanta att se om man gör sitt val utifrån pris.Elbytes jämförelsetjänst

Jämför elavtal enkelt genom att fylla i ditt postnummer, kilowattimmar och avtalstyp. Se utbud hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Elhandlare med bra rykte och billiga elpriser

Är det däremot som så att man inte bara är ute efter billigaste elen kan det ju också vara en ide att välja någon typ av elavtal från de traditionella aktörerna som producerar den el som sedan säljs och köps i kwh på Nordpool. Producerande elbolag som erbjuder både fast pris och rörligt pris på sitt elavtal är Fortum, Skellefteå Kraft eller Vattenfall.

I Elbytes jämförelsetjänst kan ni sortera på elbolag som har krav på sig när gäller pris i kwh men också på avtal, kundtjänst etc. Dessa elbolag är ofta populära elbolag när det kommer till att de erbjuder bra pris på påslag i öre kwh.

Frågor och svar

Billig el kostar allt ifrån några hundralappar till tusenlappar beroende på vilket typ av boende du har. Hus förbrukar mer el men får billigare kostnar per kWh medan lägenheter förbrukar mindre men får en lägre total månadskostnad.

Hur mycket kostar billig el?

Det elbolag med bäst rabatter just nu är Kärnfull och Skellefteåkraft. De har inga pålägg och fasta avgifter.

Vilket elbolag ger bäst rabatt?

Det finns egentligen två sätt det ena är att välja rörligt elpris på kampanj med bra rabatter.

Hur får jag billigaste elen?

Det har visat sig att över en längre period har rörligt elavtal varit billigare för konsumenter. Precis som med räntan på bolån kan man ha tur och binda lågt men det är svårt, eftersom det bygger på tron om framtida priser.

Är rörligt eller fast billigast?

Billig el kostar nu spotpriset + pålägg och avgifter. Just nu är Skellefteåkraft billigast och erbjuder rabatt i 6 månader på avgifter och pålägg.

Vad kostar billig el 2024

Det elbolag med billigaste elavtalet är just nu Skellefteå kraft med 6 månader fri avgifter och pålägg.

Vilket elbolag har billigaste elavtalet 2024

Det beror på hur du kan ändra din konsumtion. Det kan vara otroligt billigt med timpris om du kan ändra din elkonsumtion till tider med lågt elpris.

  1. Timpris el
  2. Månads rörligt elpris
  3. Fast elpris
  4. Mixpris

Vilken typ av elavtal ger billigast el?