Hur Hittar Man Billigast El 2022

Jämför Billig El Bland Elbolag 🏅

Billig el

Denna artikel är tänkt att hjälpa dig att hitta billigast el genom att förklara vad det är för parametrar som leder till billig el från olika elbolag och vad deras erbjudande innebär.

Att få så billig el som möjligt är avgörande för att sänka sina elkostnader nu när vi under början av 2022 förväntas nå de högsta elpriserna någonsin. Att använda en jämförelsetjänst för att pressa elbolagen mot varandra ger dig som kund ett fördelaktigt elpris.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review

Se vår video om billig elBilligast el via vår jämförelsetjänst

Varför välja billig el? Som konsument kan billig el vara den viktigaste parametern när man väljer elbolag.

Vad är det då som avgör om ett elbolag har det billigaste elpriset att erbjuda dig som konsument? Efter att elbolaget har köpt elen på elbörsen Nordpool så tillkommer det ett påslag och andra avgifter. Det är därför vi på Elbyte alltid redovisar för totalpriset.

Hur kommer det sig då att vissa elbolag kan erbjuda billigare el än andra elbolag? Detta kan bero på att man bedriver ett elhandelsbolag som är just inriktat på elhandel och att man kanske inte har kringkostnader på att producera el. Det kan också vara som så att man har mindre kundtjänst och personal så att det går att göra en vinst på mindre påslag.

Dessutom är det ju värt mycket för elbolagen att få in dig som kund, då de tänker som så att de kan börja tjäna pengar på dig efter att kampanjtiden eller eventuella rabatter försvinner. Många gör som så att de väljer ett billigt elavtal men inte uppdaterar det regelbundet. Det kan därför vara bra att ha det som rutin och kolla varje år om ditt elavtal fortfarande är bland de billigaste elbolagen.

Det finns inget som hindrar dig att göra dessa regelbundna byten av elavtal och alltid ha billigast el.

Jämför bland elbolagen med sorteringen pris i vår jämförelsetjänst för att hitta billiga elbolag med kampanjerbjudanden.

Elbolag med kampanjpriser

De som för närvarande har kampanjpriser mot dig som kund där de rabatterar bort elpris och månadsavgift är Greenely, Fortum, Göta Energi, Skellefteå Kraft och Telge Energi.

Om du söker ett billigt elavtal utan kampanj är det viktigt att jämföra elpriserna utan kampanj.

Eller så ser du helt enkelt till att ta ställning till om du vill fortsätta med ditt elavtal efter 12 månader. Tänk på att du måste vara ny kund för att nyttja kampanjer. De kunder som är riktigt disciplinerade utnyttjar ibland detta faktum och byter elavtal 1 gång per år.

Så kan man absolut tjäna mest pengar som kund och alltid ha bäst elpris. För närvarande har elbolagen på kampanjpris följande rabatter som du kan plussa på för att veta vad elpriset blir efter kampanj.

Tänk på att rabatterna ändras ofta på rörliga elavtal Greeney - 108,26 öre/kWh.

Vilka elbolag har billig el?

Billigaste elbolaget varierar med tiden så det gäller att hålla sig uppdaterad. Men om du som konsument har som mål att hitta bästa elpris är är bara att slå in ditt postnummer och preferenser och där välja att sortera på pris. Du kan också signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få kontinuerliga erbjudande om elpriser om du så vill. Ett bra sätt att hitta bästa elpris utan att behöva göra något själv. Under 2021 så har allt som oftast Dogood El haft det lägsta elpriset på sitt rörliga elavtal. De har dock tuff konkurrens från Cheap Energy och även mer kända elbolag som Lumo Energi och Telge Energi.

Låt bli att hamna på anvisat elavtal

Om man tänker på billig el så är den absoluta motsatsen anvisat elavtal. Det är något man får när man flyttar in i en bostad och inte tänker på el överhuvudtaget. De som förser elnätet hem till dig har även en plikt i att du ska kunna få el.

Därmed bjudar de ut ditt elkontakt till elbolag som sedan gärna tar sig an ett sådant elavtal då de kan sätta ett överpris till dig som kund sedan. Det betyder att om du väljer samma elbolag aktivt så kan du bara där spara 10-50 öre/kWh enligt våra undersökningar.

Om du dessutom väljer ett billigt elavtal här på Elbyte kan du spara i vissa fall flera kronor per kwh vilket ju kan göra enorma summor. Detta visar på hur viktigt det är att ta ansvar för sin privatekonomi. Man kan inte bara fokusera på sitt arbete och lönen för om man har massa onödiga utgifter här och där så kan det sluta med att inget är kvar ändå efter räkningarna betalats.

Alternativ till billig el

Är det däremot som så att man inte bara är ute efter billigaste el kan det ju också vara en ide att välja någon av de traditionella aktörerna som producerar el likt Fortum, Falkenberg Energi, Lumo Energi, Skellefteå Kraft eller Varberg Energi. I Elbytes jämförelsetjänst kan ni sortera på elbolag som har krav på sig när gäller elpriset men också på avtal, kundtjänst etc.

som ska vara schyssta mot kunden och mer ingående än de allmäna villkoren som finns i branschen.

Att som kund se så att elbolaget uppfyller mer villkor än standard kan vara en bra indikation på att man inte bara erbjuder billig el utan också schyssta avtalsvillkor.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review

Billigast elbolag per elområde våren 2022

Här listar vi upp elpriserna utifrån hur de låg till vid ingången av månaden. För att se vilket elbolag som har bäst elpris så använd vår jämförelsetjänst för att ha de aktuella elpriserna.

Tänk alltid på att jämföra ditt elavtal som du har nu med elpriserna i tjänsten utifrån de aktuella elpriserna och inte det elpris du hittar på din senaste faktura (som är ett inaktuellt elpris). Enklaste sättet är att leta upp ditt nuvarande elbolags elpris och se om du kan få något billigare.

Skillnaderna mellan Sveriges elområde i elproduktion bestämmer elpriset då elpriserna kan gå upp om det inte finns tillförlitlig elproduktion till elnäten som måste ha en jämn försörjning.

I norra Sverige är det en mer jämn och större elproduktion tack vare större mängd möjligheter till vattenkraft och vindkraft, vilket resulterar i en genomgående billig el. I södra Sverige har kärnkraftsreaktorer lagts ner utan att miljövänligare alternativ kunnat ersätta med en lika jämn och stor mängd elproduktion, vilket lett till högre elpriser än resten av landet.

Detta är något som ni kan se reflekteras i elpriserna nedan där ni finner allt ifrån billig el till högre elpriser. Oavsett vad spotpriset ligger på så är det Elbytes ambition att alltid pressa elbolagen till att ha bäst elpris i vår tjänst genom kampanjer.

Vilket elområde är billigast?

Det elområde som är billigast är oftast SE1 och SE2 och det är ett elområde i norra Sverige. Där är ofta efterfrågan på el mindre än i södra Sverige och produktionen högre. Därav billigast el.

Läs också Hur man byter elbolag
Läs mer om Fast eller rörligt elpris 2022 .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar