När är elen billigast?

Förklaring av elpriset på natten

Är elen billigare på natten?

Många funderar kring om man kan få billigare el på natten och funderar kring när är det billigast att köra tvättmaskin? Det enkla svaret är att elpriserna är lägre under tider då färre personer konsumerar el. På natten är efterfrågan lägre och därmed också priset. Detta gäller dock bara de som har ett elpris som går per timme. Det innebär att det för dig som konsument är billigare att tvätta, diska och förbruka el på natten då färre konkurrerar om elen och efterfrågan på el är lågt.

Detta timpris togs ur bruk före 2010 på grund av att många personer ändrade sin konsumtion mot natten och utnyttjade systemet. Detta är tillbaka nu och man kan alltså ha ett timprisavtal där man bara konsumerar el på tider då elpriset är lågt.

Detta är ett sätt för individer att spara pengar. Det kräver dock en del aktivitet under natten om man inte automatiserar dessa processer på något vis med timer eller liknande. Det finns också en lampa man pluggar in i väggen som visar när elpriset är lågt och man bör ladda olika saker.

Har man ett timpris avtal och har möjlighet att vara vaken på natten och städa, köra diskmaskinen, tvätta etc så kan man spara pengar om man använder el på natten. För villor med många elektriska maskiner, prylar eller elbil samt företag inom tillverkningsindustrin kan detta vara särskilt lönsamt.

Läs också Fördelar & Nackdelar med timpris elavtal

Nyttja det billigare elpriset på natten med ett timavtal

Om du vill dra nytta av ett lägre elpris om natten så kan du byta till Greenely som har en smart app där du kan se elpriset i realtid, samt hela dagen och morgondagens elpriser timme för timme. Därför kan du själv planera din elförbrukning utefter hur elpriset befinner sig. Greenely appen skickar dessutom notiser vid högt eller lågt elpris och varningar vid icke normal elanvändning för att hitta energitjuvar.

Läs vidare Rörligt, fast eller timpris på el? Vad bör jag välja?

De har även bra lösningar för laddbilen och 100 % el från förnyelsebara energikällor. Deras el är märkt med Bra Miljöval vilket är ett miljömärke från Naturskyddsföreningens och som ställer hårdare krav på att ta hand om naturen vid produktion av el. Detta är definitivt något som den medvetna konsumenten kan tjäna mycket pengar på. Elen kommer direkt på inköpspris och det enda Greenely tar betalt för är en månadsavgift. På det sättet sticker de ut mot ett vanligt elavtal där det ofta finns ett påslag per öre/kwh. Se Greenely:s erbjudande

Ta reda på Hur du får billigast el i Sverige

Eller vill du jämföra alla rörliga elavtal? Skriv in ditt postnummer nedan.


Jämför ditt elpris och sänk din elkostnad

Skriv in ditt postnummer och se efter

Vill du ha smarta tips?

Få kontinuerliga uppdateringar om smarta tips, råd, erbjudanden, guider och framförallt hur du kan minska din elkonsumtion.Var denna guide till hjälp?

Hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder Elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Billigaste Rörliga Elpriset Just nu (exempel hämtat från elområde 3)

Tänk på att elpriserna varierar baserat på vart i Sverige du bor

För hus

Beräknat på 18000 kwh/år

- 77,92 öre/kWh


Jämför nu!

Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Anläggnings-id

Anläggnings-id

För att byta elavtal måste du ha ett anläggnings-id. Detta nummer fungerar som en unik identifierare för dig som står på elnätsavtalet. Artikeln förklarar hur du hittar detta ID på din elmätare eller elfaktura.

Elprisprognos

Prognos av elpriset

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elavtal för studenter

Elavtal Student

Som student behöver man hålla hårt i pengarna och därför har vissa elbolag erbjudit studentrabatt. Denna artikeln förklarar allt.

Välja Elbolag Vid Flytt

Välja Elbolag Vid Flytt

Många kommer i kontakt med elbolagen först när de flyttar. Men vad bör man tänka på innan man väljer? och vad gör man när man flyttar? Vi förklarar

Jämför Elpris

Jämför priser på elbolag

Innan man väljer elavtal och elbolag så måste man jämföra elbolag och elpriser. Denna artikel hjälper dig på rätt spår.

Bästa Elavtal

Vilket Elavtal Är Bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elavtalet, eftersom det beror på preferenser och vad man värderar mest. Så här gör du.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Vad Består Elpriset Av

Vad Består Elpriset Av?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

Kan Jag Byta Elleverantör

Kan Jag Byta Elleverantör?

Funderar du kring om du kan byta elleverantör? och vad det innebär och hur man gör? här är svaren på alla dina frågor..

Vilket Elbolag har Jag

Vilket Elbolag Har Jag?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket elbolag man har, när man bott länge eller flyttar. Artiklen hjälper dig hitta ditt elbolag.

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Vad Är Ett Bra Elpris?

Har du bestämt dig för att byta elavtal eller leta nytt men funderar på vad som egentligen är ett bra elpris? Vi förklarar

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.