När är elen billigast?

Elpriset över dygnet (dag och nattetid)

Elen är billigast när få personer använder och efterfrågar elen. Nästan alltid sker detta nattetid.

När under dygnet är elen billigast?

Elbyte.se - Förklarar

Många funderar kring om man kan få billig el på natten och funderar kring när är det billigast att köra tvättmaskin? Det enkla svaret är att elpriserna är lägre under tider då färre personer konsumerar el. På natten är efterfrågan generellt lägre eftersom folk sover då och därmed är ocksså elpriset oftast lägre. Det blir ju också intressant att veta när elen är som dyrast. Elen är som dyrast när många använder elen, oftast på morgonen och när alla kommer hem efter jobbet.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Är det billigare el kvällar och helger?


Det råder oftast ganska hög elpris variation över dygnet och dyngnen, men elpriset varierar även mycket beroende på årstid. Därför är det svårt att säga exakt, men ofta kan det vara relativt hög efterfrågan på el under kvällar men brukar vara något lägre mitt på dagen. Under helger tenderar man att hitta på aktiviteter utomhus eller utanför hemmet och söndagen har generellt lägst efterfråga på el i veckan.

Det som också spelar roll är vädret. Kalla och ex. snöstormiga helger kan innebära hög efterfrågan på el och högre elpris på helgen. Sommarkvällar & helger innebär ofta att många är ute och färre efterfråga el i hemmet och därmed lägre elpris. Eftersom elpriset varierar är det viktigt att hålla koll på det i realtid.

Nyttja elen när elen den är billig


Detta gäller dock bara de som har ett elpris som går timme för timme. För alla med ett vanligt rörligt elpris så får man ett genomsnitt för dagen och inte för varje timme. Detta timpris togs ur bruk före 2010 på grund av att många personer ändrade sin konsumtion mot natten och utnyttjade systemet. Detta är tillbaka nu och man kan alltså ha ett timprisavtal där man bara konsumerar el på tider då elpriset är lågt

Elpriset är ofta billigare nattetid och dyrast på morgonen och sen eftermiddag. För dig som konsument med ett timpris elavtal innebär det att det är billigare att tvätta, diska , duscha och förbruka el på natten (och andra tider) då färre konkurrerar om elen och efterfrågan på el generellt är lågt.

Om man däremot inte förändrar sitt konsumtionsbeteende till tider på dygnet när elen är billigast, då kan din elkostnad istället blir dyrare. För att kunna nyttja ett timpris elavtal bäst behöver du veta när på dygnet som det är billig el, och övervaka detta kontinuerligt.

Så grunden är därför att förändra ditt konsumtionsbeteende om ett timpris ska vara lönsamt samt ha goda verktyg för att kunna övervaka elpriset över dygnet.

Automation under lågpristimmarna

Att automatisera kan vara ett bra sätt för individer att spara pengar.

Det kräver dock en hel del uppsättningar. Först välja elbolag på timpris med en app som stödjer det, alternativt med timers för uttag i huset. Förr fanns det en lampa man pluggade in i väggen som visade när elpriset var lågt. Att få notis om dyra eltimmar är en funktion som de flesta timpris appar också där man kan se elpriset på förhand redan dagen innan och planera sin förbrukning därefter. Se exempel på fördelar med att ladda nattetid och styra med styrning och automation via appar.
  • Ladda elbilen på nattetid
  • Kör diskmaskinen
  • Kör tvätten
  • Kör Torktumlaren


Summering
Har man ett timpris avtal och har möjlighet att vara vaken på natten och städa, köra diskmaskinen, tvätta etc så kan man spara pengar om man använder el på natten. För villor med många elektriska maskiner, prylar eller elbil samt företag inom tillverkningsindustrin kan detta vara särskilt lönsamt. Men om du inte förändrar ditt beteende kan det istället bli dyrare.

Hos oss på Elbyte.se kan du enkelt jämföra elpriser. Just nu har vi även lanserat vår tjänst elavtalskoll, som innebär att du som användare slipper ha koll på ditt elavtal och kan spara tid & pengar. Läs mer om elavtalskollen
- VD, Filip


Läs också Enkla sätt som sänker elkonsumtionen med 20-50 %

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall


Läs mer om Man jämför elpriser och spara pengar .


Vill du ha smarta tips?

Få kontinuerliga uppdateringar om smarta tips, råd, erbjudanden, guider och framförallt hur du kan minska din elkonsumtion.

elbytes expert

Eller vill du jämföra alla rörliga elavtal? Skriv in ditt postnummer nedan.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review Fortum Greenely Eon Skellefteå Kraft Telge Energi Vattenfall

Var denna guide till hjälp?

Hjälpte sidan dig att nå ditt mål? Om inte, vad behövde du hjälp med? Kommentera gärna vad du tyckte. För att vi ska kunna göra tjänsten så bra som möjligt för dig vill vi gärna ha din feedback. Stort tack för att du använder Elbyte.


Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar