Vattenfall elavtal [2023]?

Jämför Vattenfall Mot Vanliga Elavtal 🏅

Blir el billigare med Vattenfall och deras elavtal

Vattenfall är de som producerar mest el som är förnyelsebar i Sverige. Tillsammans med ett fåtal stora andra elproducenter kan man säga att det är de som har makten över elpriset och vad elen säljs för. Utifrån utbudet på el så gäller det att Vattenfall producerar tillräckligt med el för att täcka energibehovet. Vattenfall driver även två kärnkraftverk i Sverige och flera stycken runtom i Nordeuropa. I Sverige driver de Ringhals med två aktiva reaktorer och Forsmark med tre aktiva reaktorer. Vattenfall har stor expertis av alla områden inom elbranschen. Det inkluderar att de hanterar produktion av el vilket är en avancerad process där generatorer genererar el som transformeras i rätt styrka och skickas ut på elnäten. Dessa elnät är något som Vattenfall också hanterar i vissa områden där de är elnätsleverantör.

Sen har de såklart också en elhandelsdel där du som konsument kan köpa el från Vattenfall. Vattenfall säljer alltså el till alla elbolag på Nord Pool där de själva köper tillbaka elen för samma spotpris som alla andra. Totalpriset som du får som kund beror på om Vattenfall har någon nykundsrabatt eller påslag på spotpriset. Bara för att du har Vattenfall som elnätsleverantör (vilket du inte kan välja själv) betyder det inte att du måste ha Vattenfall på ditt elhandelsbolag. Dock kan det vara smidigt för att få allt på en och samma faktura. Men det viktigaste enligt oss är att du får ett bra pris på elhandeln snarare än om du får allt samlat på ett ställe. Det är privatekonomiskt mer effektivt. Vattenfall har både fasta och rörliga elavtal och har även 2022 hakat på trenden med el per timme.

Vattenfall elavtal

Vattenfall har under 2022 haft bra erbjudanden på fasta elavtal sex månader. Även deras rörliga elpris har legat på en top 10 nivå i många fall om man ser till de kampanjpriser de har online ibland. Det är stor konkurrens om att erbjuda er kunder bäst elpris men Vattenfall har ett starkt varumärke som gör att många kunder väljer de även om de inte skulle toppa listorna på jämförelsetjänster. Det viktigaste du kan göra som kund är att se till så du kommer in med rabatt som ny kund. Just nu januari 2022 ligger deras rabatt på 4,50 öre/kWh och så har de även en årsavgift på 270 kr. De pratar även om att de erbjuder el per timme men den verkar inte gå att välja direkt hos dem som nykund utan då måste man ändra när man väl är i systemet. Se till då så att du inte får påslag på inköpspriset. Det är nämligen något som andra elbolag erbjuder som tjänar pengar på smarta produkter istället. Det verkar inte heller som Vattenfall marknadsför timpris så hårt heller på sin hemsida. Detta kan ju vara för att det är efter din kampanjperiod som elbolagen börjar tjäna pengar på dig genom påslag. Om du ligger kvar på ett elbolag utan rabatt under lång tid så blir det ordentligt med pengar när man ser till hur stora kvantiter som gör på detta sättet.

Jämför elpriser

Jämför elavtal hos alla elbolag och spara pengar idag!


kWh / år


Elbyte goolge review

Läs också Om hur man hittar ett billigt elavtal .

Passar Vattenfall för dig? Har Vattenfall bra omdömen?

Vattenfall är ett stort elbolag med massa spetskompetens och som organisation kan vi tacka de stort för de insatser de gör för att vår infrastruktur ska fungera. Vill man stödja detta arbete är Vattenfall ett perfekt elbolag att välja för sin elhandel. De har även schysst elhandel certifikat och bra villkor för dig som konsument av elhandel. Bland de elbolagen som säljer el finns de med inte så starka varumärken som kör ordentliga kampanjer för att locka in dig som kund. Se över om det elbolag som du väljer kan matcha Vattenfall när det gäller betyg och recensioner. Det är nämligen som så att de har riktigt bra omdömen när man läser på nätet på deras sociala medier. Däremot har de bara 2,7 av 5 på Trustpilot och 1,7 av 5 på Reco. Dock som ni säkert själva listat ut har online betyg en tendens att vara viktade åt det negativa hållet då missnöjda kunder ofta är lyhörda och det kan gå 100 nöjda kunder på en missnöjd elkund.

Fördelarna med Vattenfall

  • Satsar stort på 100 % förnybar el men erbjuder även el från kärnkraft under tiden som den gröna omställnigen sker
  • Erbjuder olika typer av elavtal, dvs. rörlig el timpris på el och fast el
  • Ibland har de inte månadsavgift och en elprisrabatt via jämförelsetjänst av elavtal

  • De har enorma kunskaper om elbranschen:

  • De ser på elbranschen med ansvarsfulla ögon. De har inte hakat på trenden med el per timme till fullo. Kanske för att de vet om att inte alla medborgare kan följa elprognosen varje dag och att ett rörligt elavtal i så fall troligtvis blir bättre då det baseras på elens snittpris från förra månaden. Då kan en barnfamilj i lugn och ro lasta en full diskmaskin och dra på den efter de ätit middag klockan 17.

Är ett Vattenfall elavtal billig el?
Vi skulle säga att om du prickar in en kampanj hos Vattenfall så kan du få el med rabatt i 12 månader som hos många andra kampanjbolag kring el. Detta innebär att elen blir billig i 12 månader. Sen är det smart att byta elavtal för att ta del av en annan nykundsrabatt. Men gillar du trygghet över tid så kan Vattenfall vara ett bra bolag att stanna på. De kommer ha ett påslag som gör att de tjänar pengar utan att ruinera dig. Det du som konsument kan ifrågasätta är själva prissättningen av spotpriset som ett fåtal elbolag bestämmer över. Vad är det som bestämmer det elpriset? Vilka satsningar görs på grön energi? Hur stora vinster gör elproducenter och vart tar de pengarna vägen? Finns så många intressanta aspekter av elbranschen att djupdyka i och det är tätt knutet till den politik som förs. För att få billig el hos Vattenfall gäller det alltså att hålla utkik efter schyssta kampanjer på deras elpris. Kolla i vår tjänst och jämför med Vattenfalls aktuella elpris. Det funkar inte att kolla på din gamla faktura (elräkningen) då det är ett inaktuellt elpris just nu.

Vad har Vattenfall för påslag och rabatter?

Vattenfall har 2022 en månadsavgift på 540 kr som de rabatterar ner till 270 kr. Rabatten är på 4,50 öre per kwh i sex månader, via hemsidan. Det är oklart vad påslaget är efter kampanjperiodenLäs mer om Fast eller rörligt elpris 2022 .

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar


Tips för att spara pengar Läs vidare i artiklarna

Billig el

Billig el

Hur ser du till att alltid ha billigast möjligast el hemma. Läs denna artikeln om du vill minska dina kostnader för el.

Välja tibber?

Bör man välja Tibber?

Tibber är en uppstickare på elmarknaden. Här kan du läsa en ingående artikel om fördelar och nackdelar med Tibbers elavtal.

Elprisprognos

Elpris prognos 2023 och 2024

Kommer elpriset gå upp eller ned i framtiden? Vi förklarar detaljerat alla faktorer som påverkar elbranschens spotpris.

Fast eller rörligt elpris

Fast eller Rörligt elpris

Denna artikeln ger dig insikt i hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris och dess för och nackdelar.

Elpriser runt om dygnet

När är elen som billigast på dygnet?

Har du funderingar kring när elen är som billigast? Här är en ingående guide kring elpriserna runt om på dygnet.

Timpris el

Vad är ett rörligt timpris?

Rörliga timpriser blir allt vanligare på elmarknaden. Här är en ingående guide kring fördelar och nackdelar med ett sådant elavtal.

Fortum elbolag

Fortums elpris? Välja Fortum?

Läs om fakta om Fortum elbolag och se aktuella erbjudanden för just dig.

Jämför elpriser

Jämför elpriser

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa elpriset, så därför bör du alltid jämföra elpriser.

När bör man binda elpriset

När bör man binda elpriset?

När man ska binda sitt elpriset beror på massor av faktorer som är svårt att förutse. Denna artikeln förklarar allt du behöver veta.

Elförbrukning lägenhet

Elförbrukning lägenhet?

har du koll vad ditt elpriset egentligen består av?

så mycket el drar diskmaskinen

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Vissa hushållsprylar drar mer el än andra. Diskmaskinen är en sån pryl många undrar över. Här är svaret..

Bästa elboalget 2023

Bästa elbolaget 2023?

Vad är det bästa elbolaget 2023? Läs guiden till bästa elbolaget här

Är Elpriset Lägre På Natten?

Är Elpriset Lägre på Natten?

Många funderar om elpriset och om den är lägre på natten? Här kan du läsa om vilken strategi och elavtal det gäller.

Vad är ett bra elpris

Billigaste elbolaget?

Vilket elbolag har det billigaste elpriset? Se lista på elbolag och de billigaste.

Byta Elbolag

Så byter du elbolag

Att byta elbolag är för många något som man kan behöva göra ibland. Att byta elbolag är enkelt och här förklaras allt grundligt i 5 steg.