Greenely

Greenely

Greenely är ett elbolag som på ett smart sätt mäter din elförbrukning och kommer med tips och råd i en app. De på Greenely tror att genom att du får kontroll över din elförbrukning så kan du minska kostnaden.

Till exempel om du har en elbil kan ju detta vara lönsamt då du kan välja att ladda den på natten när priset är som lägst. Greenely har sitt säte i Stockholm och grundades av några KTH-studenter som kom på denna briljanta ide. Greenely producerar ingen egen el utan nyttjar olika producenter för att kunna erbjuda dig el från olika elproducenter utan påslag.

En sak som vi tycker att Greenely skulle kunna framhäva mer är att de kör med el som klassas enligt 100 % Bra Miljöval vilket är en väldigt svår klassificering att få.

För att nyttja Greenely så betalar du en månadsavgift så för dig som konsument är det viktigt att tänka på, dvs. huruvida du kommer tjäna in den genom att hålla koll på när du förbrukar el och till vilket pris. De flesta elbolag har en månadsavgift så det är inget konstigt i sig.

Vilka tjänar på att använda Greenely?
Ett roligt test man kan göra är att t.ex. jämföra med ett vanligt billigt rörligt elavtal i vår tjänst som Telge eller Lumo Energi, ha dessa i ett halvår och se om du betalar mer eller mindre för elen än om du gör ett aktivt val själv.

Greenelys elavtal


Greenely erbjuder inga fasta elavtal utan de kör på timpris med 100 % förnybar el. Greenely funkar att använda i hela Sverige. Det är Greenelys ambition att alltid erbjuda så billiga elpriser som möjligt på timpris.

Välj Greenely »

Kontaktuppgifter


Greenely AB
Drottninggatan 97
113 60 Stockholm
Telefonnummer: tillgänliga via app
Email: support@greenely.se

Se vår video om Greenelys elavtalGreenely erbjuder timavtal via appen

Du kan i appen följa din elbförbrukning varje timme. Appen är rolig att använda då man kan jämföra sig själv med liknande hushåll och även sina kompisar.

Det som är unikt med Greenely är att de jobbar för att du ska sänka din elförbrukning, inte öka den. Det är därför de har kommit fram till sitt timprisavtal där du kan se dagens och morgondagens elpriser timme för timme och planera din elförbrukning utefter detta.

Det finns även en smart funktion där notiser skickas ut när elpriset är lågt och högt samt identifierar energitjuvar som står för onormal användning av el.

El till inköpspris - inga påslag

Det är inte Greenelys affärside att tjäna pengar med påslag på den elen som de säljer utan de köper den istället av elproducenten och ger dig som konsument elen till samma pris.

Istället tar de en fast månadsavgift på 69 kr/mån och det är där de tjänar sina pengar som elbolag.

Här kan du handla elavtalet


Dalarna, Stockholm, Jämtland, Gävle, härjedalen, hudiksvall, jönköping, hedemora, ludvika, marsta, nyköping, jakobstad, karlskrona, falköping, oskarshamn, södermanaland, uppland, fagersta, värmdö, motala, örebro, ekerö, partille, oxelosund, eskilstuna, arvika, hässleholm, vallentuna, öland, mölndal, ockelbo, västmanland, kungsör, gnesta , enköping , hälsingland , orsa, köping , flen, värmland, Uppsala, Malmö Uppsala, Edsbyn, Huddinge, Järfälla, Halmstad, Malmö, Skåne, Nacka, Borås, Närke Upplands väsby

Elpriser Greenely

Elpriset varierar just utifrån den timmen du använder elen. De tar inga påslag på elpriset. Det finns en kostnad för elcertifikat som just nu (2021-06-08) ligger på 1.90 (exkl. moms) öre/kWh för en lägenhet i Stockholm med 2000 kWh / öre i elförbrukning per år. Det tillkommer inget miljöpåslag för Bra Miljöval.

Många andra elbolag har ett påslag på 0 (vid kampanj) till 25 öre/kWh som standard men har i gengäld ett pris som är jämnt och som inte har toppar och dalar.

Dessutom tillkommer här en månadsavgift på 69 kr per månad som inte är baserad på din elförbrukning utan samma oavsett om du har en lägenhet eller villa.

Jämförelse av Greenely gentemot andra elbolag

Elpriset är bra om du planerar din elförbrukning. Har du t.ex. en elbil som du laddar hemma eller mycket förbrukning så kan du planera att köra sådant som tvättmaskin och diskmaskin om natten. Men om vi jämför med ett elbolag som dessutom kör kampanj så kanske du kan få samma elpris året om och inte ha någon alternativkostnad där du måste hålla kolla i appen om elpriset är lågt eller dyrt.

Vi på Elbyte gillar aktiva elanvändare och tycker det är roligt att det kommer sådana här funktioner för mer medvetna användare.

Det vi brukar föreslå när folk frågar oss om timprisavtal från Tibber, Dogoodel, Greenely etc. är billigare än ett vanligt rörligt eller fast elavtal är att ni alltid kan testa att köra Greenely ett halvår och sedan ett halvår med ett vanligt elavtal och jämföra. Glöm då inte de diskrepanser som uppstår på grund av variationer i elpriset baserat på om det är vinter, sommar eller hur mycket elproduktion som sker och vilken kapacitet det finns på elnätet.

Greenely uppger själva att 4 av 5 kunder sänker sin elräkning via deras timavtal efter de bytt elavtal så för de flesta i Sverige kan detta vara lönsamt, särskilt om du förbrukar mycket el.

Greenely registrerar ditt byte av elavtal

Precis så som är vanligt och standard inom elbranschen registrerar Greenely ditt byte av elavtal, se till då att ditt anläggnings-id är rätt och att du har angett rätt elområde.

Elbolaget hör sedan av sig till din nuvarande aktör för att säga upp ditt existerande elavtal.

Se till så att du inte är bunden över den tiden du vill teckna elavtal med Greenely för då kan det bli som så att ditt gamla elbolag skickar ut en brytavgift. Detta kan Greenely hjälpa till att kontrollera.

Hur många kunder använder Greenely idag

Över 150 000 svenska hushåll använder Greenely så de kan följa sin elförbrukning och se elpriser i appen kontinuerligt. Det är en betydande andel och Greenely har varit populära under flera år nu där affärsidén och företaget varit uppmärksammat i media.

Därmed har Greenely haft en bra tillväxttakt på kunder.

Nu har de fått konkurrens när det gäller sitt timavtal från aktörer som Tibber och Dogood El så det ska bli intressant att följa deras utveckling.

Greenely tipsar om hur du kan minska din elförbrukning- smarta hem Homey

I appen går det att få tips på hur du kan minska din elförbrukning och minska din elkonsumtion i din villa, lägenhet eller sommarställe. Greenely jobbar aktivt med att styra din elförbrukning i smarta hem hubben Homey där du styr din elförbrukning under dagen och natten.

De jobbar även på att ta fram en funktion för smart laddning av elbilen. På det sättet kan din elbil alltid laddas när elpriset är som billigast.

Betyg i Appstore, Google Play, Trustpilot och Reco

I Appstore har de riktigt bra omdöme med 4.4 av 5 stjärnor. På Trustpilot har de 55 röster och 4.4 i betyg. På Reco har de bara en röst som är 5 stjärnor. I Google Play har de 4,2 stjärnor av 5 med hela 1614 röster. Detta skulle vi säga är genomgående bra betyg.

Greenely elen är producerad enligt Bra miljöval

Detta är en oerhört svår märkning att få och innebär att man bl.a. inte förstör strömmande vatten samt är riktigt varsam om miljön vid sin elproduktion. Detta är Naturskyddsföreningens egna miljömärkning. Detta är som Greenely säger själva el på riktigt och på Elbyte är det enbart Falkenberg Energi och Greenely som säljer el enligt denna miljöstandard.

Sänk din elkostnad med Greenely

Enligt Greenelys presenterade statistik kring elområde 3 (som inkluderar bl.a. Stockholm, Göteborg) så är marknadssnittet - 3837 kr/år. Greenely har en snittkostnad på 2894 kr/år vilket är 25 % under marknadspriset. Detta exempel är baserat på en totalkostnad med 18 000 kWh för el i elområde 3 med svenska elbolag. Datan är baserad på statistik från Energimarknadsinspektionen.

Fördelar och nackdelar med Greenely

Fördelar: Smart lösning för dig som gillar att hålla koll på din elförbrukning; Bra teknisk lösning; Bra för dig med stort hushåll och stor konsumtion ; Förnybal el i form av Bra Miljöval vilket gör de till ett hållbart alternativ; har inga påslag på elpriset efter produktionen.
Nackdelar: Kräver en del arbete av dig; Tid som du kan lägga på något annat läggs på att du ska hålla koll på din elförbrukning, dvs. det finns en alternativkostnad, dvs. vad kan du tjäna på att spendera den tiden på något annat; Tveksamt om det är billigare än att köra kampanjpris där du inte behöver bry dig om ditt elavtal förutom när kampanjen går ut; Erbjuder inget fast elavtal för den konsumenten som inte gillar att vara inne i appen ofta och kolla; Du kanske vill ladda din elbil när som helst på dygnet exempelvis.

Vanliga frågor Greenely

Är Greenely billigare än ett vanligt elavtal?
Fyra av fem kunder som väljer Greenely tjänar på det men det beror på vad du jämför med. Ett elavtal med kampanjpris är troligtvis billigare per år. Det krävs också mycket engagemang vid användande av Greenely.

För den som förbrukar mycket el kan det finnas stora pengar att tjäna på att använda Greenelys timavtal.

Hur lång tid tar det innan mitt byte till Greenely är genomfört?
Räkna med minst två veckor för att de ska hinna registrera ditt elbyte och du får elen i vägguttaget hemma via elmätaren. Tänk på att du måste vara registrerad nätägare och ha rätt anläggnings-id för att de ska kunna registrera ditt elbyte.

Vad är Greenelys månadsavgift?
Greenely kostar 69 kr i månaden oavsett hur mycket el du förbrukar. Det kan du tjäna in om du förbrukar mycket el. Tänk på att normala elbolag som kör fast eller rörligt elpris också har månadsavgifter i sitt elpris, detta brukar vara inräknat i deras öre/kWh elpris.

Vad kostar Greenely per år?
Detta beror på din elförbrukning och de priserna du använder i Greenelys app. Detta kan variera starkt på om du använder din el om natten eller om dagen. Bara i deras månadsavgift så kommer du betala 69 kr x 12 månader = 828 kr.

Om vi utgår från spotpriset på Nordpool så är det senaste priset (Maj, 2021) 43,5 öre/kWh. Om du nu kan få det elpriset via Greenely under ett år (det bör vara dyrare på dagen och lägre på natten) och du är en normal lägenhet med en årsförbrukning på 3000 kWh så skulle du betala 1305 kr för ett helt år plus Greenelys månadsavgift.

Är Greenely billigare än andra elbolag?
Vi skulle säga att rörliga elavtal med kampanjpris ofta har svårmatchade elpriser och du behöver dessutom inte tänka på ditt elavtal och din elförbrukning som du behöver göra med Greenely.

Men precis som Greenly säger så kan de flesta tjäna faktiska pengar på att byta till deras elavtal. Testa och se vad du tycker. Det är helt okej att byta tillbaka till elbolaget du kom ifrån. Greenely ska inte skicka någon brytavgift enligt deras utsago.

Är Greenely ett miljövänligt elbolag?
Det kan inte bli mer miljövänligt än Greenely som bara erbjuder el enligt Bra Miljöval vilket ställer extra krav på miljövänligt arbete vid elproduktion.

Detta betyder dock inte att Greenely producerar elen själva. Utan dessa elproducenter skulle det vara svårt för Sverige att gå runt idag. Av det vi läst framgår det inte heller om det är den elen du får i vägguttaget hemma.

Producerar Greenely sin egna el??
Nej, men Greenely använder sig av andra elproducenter för att erbjuda el via sin app. De går därmed att se mer som ett marknadsföringsbolag. Stora producenter av el i Sverige är t.ex. Vattenfall, Skellefteå Kraft och E-ON.

Jämför elpriser »