7 Fakta alla bör känna till
Elmarknaden anser nog många vara komplicerad och därför har man lite sämre koll på den.
Eftersom el, i sambande med samhällets utveckling, är något som bara kommer bli viktigare för alla i samhället är det bra att du som konsument också har koll på elmarknaden.
- Aktörerna på elmarknaden.
Först och främst undrar många hur marknaden fungerar. Elmarknaden består av olika aktörer, några som producerar el och andra som säljer och transporterar den. Elnäten är indelade i regionala och lokala elnät som levereras till dig som kund.
Enkelt förklarat: Elproducenterna producerar elen som säljs till elhandelsföretag som sedan säljs till kunderna. - Du väljer själv vilket elhandelsföretag du vill ha
Sedan 1996 har alla konsumenter i Sverige kunnat välja vem man vill köpa el av. En konkurrenssatt marknad är förmånligt för dig som konsument. Elpriserna grundar sig på elpriser från elbörsen (Nord Pool). - Du kan INTE välja elnätsbolag
Många blandar ihop elnät och elhandel. Elnätsföretagen är alltså de som äger kablarna in i din bostad och dessa kan du inte byta. Elnätets kablar behöver du använda för att få el i huset och elnätspriserna regleras av energimarknadsinspektionen till förmån för konsumenterna. - Välj ett elavtal .
Om du inte gör ett elval när du flyttat eller när ditt elavtal gått ut får du ett så kallat anvisat elavtal. Eftersom elnätsföretagen har leveransplikt av el så kan de ta ut dyrare tariffer för de som inte aktivt gjort ett val av elhandelsföretag. Det innebär att du som kund när du inte gör ett val får betala 25-45 % i överpris för el. - Åtaganden vid en flytt.
När du flyttar måste du kontakta din elnätsägare och elhandelspart för att säga upp avtal. När du ringer berättar du när du ska flytta och att du vill säga upp avtalet. Glömmer du det betalar du eventuellt el till de nyinflyttade. Elhandelsavtalet kan du allt som oftast flytta med dig in i nästa boende. - Din konsumtion beror av din bostad.
En 1 rums lägenhet gör i snitt av med 1-2500 kwh per år.
En 2 lägenhet ungefär samma, men ett normalt hus gör av med mellan 16 000 – 22 000 kwh per år. - Minimera kostnader.
Det billigaste elpriset får du genom att välja ett elpris. Gör du inget elval kan det stå dig väldigt dyrt men planerar du din flytt så kan du enkelt skaffa ett konkurrenskraftigt pris. För att komma ned ännu mer i pris finns 3 olika strategier.
1. Byta elavtal och elpriser ofta
2. Binda till lågt fastpris
3. Ha timpris på el
- Miljövänlig el.
Miljövänlig energi är viktigt för framtiden. Idag kan man som husägare bli mer eller mindre självförsörjande på solel om man köper solceller. För att anses som självförsörjande behöver man ha minst 18 000 kw och priset per kw är cirka 30 kr i dagsläget. Läs mer om det här.
Elmarknaden är inte komplex det handlar bara om att ta sig tid att förstå den.
Läs mer om Man jämför elpriser och spara pengar .
Artikel skriven av Elbyte - Vi reseverar oss för eventuella felskrivningar
Elbyte.